“En temps de Falles, hem visitat els ateneus”

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

“En temps de Falles, hem visitat els ateneus”

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’objectiu del Turisme Ateneístic és conèixer altres realitats del món associatiu a través de la història dels seus ateneus. En aquesta sortida al País Valencià, organitzada per la Federació d’Ateneus de Catalunya, s’han pogut descobrir les particularitats de les entitats que creen l’entramat cultural d’aquesta comunitat veïna.

Una immersió en la realitat ateneística del País Valencià a través d’entitats culturals de Cullera, València i Sagunt en mig de l’esclat de les Falles, així ha resultar la primera experiència de Turisme Ateneístic fora de Catalunya que es va dur a terme els dies 16 i 17 de març. Un recorregut per la història d’aquests ateneus que s’han adaptat als nous temps.

Entitats com la Societat Ateneu Musical de Cullera (1898), la Societat Musical Instructiva “Santa Cecília” (1909) i la Societat Coral El Micalet (1893) es mantenen gràcies a les escoles de formació musical que són part de la seva essència i el motiu de la seva fundació. Totes elles compten amb una llarga trajectòria històrica i encara avui continuen dinamitzant les seves realitats socials amb programació d’exposicions, teatre, concerts o xerrades. Amb gran esforç han aconseguit mantenir i ampliar les seves instal·lacions i en el cas de la Societat Musical Instructiva de Santa Cecília i Societat Coral El Micalet compten amb uns auditoris realment impressionants. Concretament, en aquest espai polivalent d’auditori i teatre, El Micalet porta a terme cada any el lliurament dels Premis Miquelet, un reconeixement a entitats i persones per la seva trajectòria de promoció de la llengua i cultura valenciana.

En un altre nivell es situa l’Ateneo Mercantil de València fundat al 1879 i que es troba davant per davant de l’ajuntament de la capital valenciana. Les seves instal·lacions compten amb una biblioteca amb nombrosos incunables, una hemeroteca i una pinacoteca, a més de múltiples sales que acullen activitats culturals a més de comptar amb un teatre amb capacitat per a 450 persones.

A pocs quilòmetres de la capital, el Casino Recreativo Cultural del Port de Sagunto (1942) ens mostra una altra realitat encara. La d’una entitat que va néixer per oferir activitats d’oci als empleats professionals que treballaven als Altos Hornos de Vizcaya situats al Port de Sagunt i que amb el temps va passar a mans dels obrers. Actualment continua oferint activitats als seus socis però l’edifici històric on es troben pertany a l’ajuntament.

Aquest viatge ha estat una immersió en la realitat ateneística del País Valencià amb contrastos i sorpreses, que també ha permès visitar la capital engalanada per les falles i conèixer els orígens històrics de la ciutat de Sagunt a través dels vestigis arqueològics dels ibers i els romans.

La Federació d’Ateneus de Catalunya té previst realitzar altres sortides culturals per conèixer realitats ateneístiques de la Península a través d’aquest projecte de Turisme Ateneístic obert a tothom. En breu a la pàgina web d’Amics dels Ateneus s’hi podrà trobar tota la informació referent a aquestes sortides culturals.

Afegeix un comentari nou