David Fitó: “La IA pot millorar l’atenció social, però cal garantir que no es deshumanitzi”
Comparteix
La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, a través del projecte m4Social, aposta per una transformació digital centrada en les persones, amb la intel·ligència artificial com a eina de suport.
Facilitar l’accés als drets socials, millorar la gestió de les entitats i detectar necessitats de manera precoç són algunes de les oportunitats que ofereix la intel·ligència artificial en l’àmbit social. Des de m4Social, projecte impulsat per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, treballen per incorporar aquesta tecnologia amb una mirada ètica, inclusiva i centrada en les persones.
David Fitó, responsable de m4Social, defensa que la IA pot transformar el sector si s’aplica amb responsabilitat i sensibilitat. Parlem amb ell per conèixer com s’està abordant aquest repte des del tercer sector i quins són els projectes, les aliances i els obstacles que marquen el camí.
Com valoreu el potencial de la intel·ligència artificial per transformar el tercer sector?
La intel·ligència artificial (IA) pot transformar el tercer sector social fent més accessibles els serveis i millorant-ne l’eficiència, especialment en un context de recursos limitats. També pot ajudar a analitzar situacions complexes, detectar i prevenir l’exclusió social, i facilitar l’accés als drets i prestacions per part de la ciutadania.
Ara bé, aquest potencial ha d’anar acompanyat d’una aplicació ètica i responsable. Cal evitar que la IA deshumanitzi processos que requereixen sensibilitat i vetllar perquè els algoritmes no generin discriminacions. Incorporar valors i garanties és clau per assegurar una transformació realment beneficiosa per a les persones.
Quins àmbits creieu que poden beneficiar-se més de l’aplicació de la IA (atenció a les persones, gestió interna, detecció de necessitats...)?
Segurament la IA pot aplicar-se en tots els àmbits. Aquelles millores que facilitin la vida quotidiana, les incorporarem de seguida perquè hi ha moltes persones que ho necessiten. La millora en el seguiment social, que ens permetin detectar necessitats o senyals de risc, no trigarem a incorporar-ho pel valor que té donar-hi resposta. Generar coneixement a partir de la nostra experiència també és una necessitat, on pot ajudar molt la IA.
Pel que fa al funcionament de les entitats, molts processos de gestió interna poden beneficiar-se, com ja està passant en l’ús genèric amb solucions comercials que comencem a tenir a l’abast. Per exemple, ens ajuden a planificar millor, gestionar informació o analitzar dades.
Heu detectat iniciatives o projectes inspiradors en l’ús de la IA dins el sector social, aquí o en l'àmbit internacional?
Sí, i algunes de molt rellevants a Catalunya. Per exemple, la detecció precoç, i fins i tot la predicció, de situacions d’exclusió ja està permetent a diversos serveis a actuar de manera més proactiva. També hi ha iniciatives centrades en la prevenció del suïcidi, l’acompanyament a persones en situació de soledat no desitjada o la detecció anticipada de casos de sensellarisme.
Des de la Taula del Tercer Sector estem promovent un projecte, conjuntament amb les administracions del país i altres agents, per desenvolupar un xatbot que reculli informació sobre totes les prestacions a les quals una persona pot tenir dret. L’objectiu és facilitar tant a professionals de l’administració i de les entitats, com a les mateixes persones potencials beneficiàries, l’orientació i la tramitació d’aquests ajuts.
Quins són els principals reptes que tenen les entitats socials a l’hora d’incorporar tecnologies com la IA?
El principal repte és disposar d’un pla de transformació digital on la IA sigui un element complementari dins d’una estratègia global. Però per fer-ho falten recursos econòmics, tot i que les entitats disposen de dades valuoses, experiència assistencial i una gran proximitat a les persones. Amb els recursos actuals, però, cal prioritzar una atenció social que sovint no dona l’abast.
Aquesta manca de recursos fa difícil desenvolupar nous sistemes o incorporar talent especialitzat. Només algunes entitats grans poden fer-ho amb mitjans propis. A més, les licitacions públiques valoren la innovació, però no la financen, ja que els recursos es destinen exclusivament a l’execució del servei.
Com es pot garantir que la IA es faci servir de manera ètica, inclusiva i respectuosa amb els drets de les persones?
Desenvolupant totes les solucions sempre des de la proximitat amb les persones a qui donem suport i acompanyem, i assegurant que no es prioritzi l’ànim de lucre en solucions socials. També és clau fer-ho mitjançant processos de cocreació i participació, amb models de governança que assegurin la transparència, l’avaluació contínua i el rendiment de comptes.
D’una manera més concreta, cal formar-nos en ètica, crear espais de reflexió i establir mecanismes de verificació per garantir que els drets es respecten en tot moment, i que cap ús de la IA en quedi al marge.
Des de m4Social, com esteu acompanyant les entitats en la seva transformació digital?
m4Social té una clara vocació de ser útil a les federacions membres de la Taula en el seu procés de digitalització, perquè elles també puguin traslladar aquest impuls a les seves entitats de base i perquè, més enllà de la IA, el sector ha d’avançar en la transformació digital i tecnològica. Això es concreta en què tenim espais d’intercanvi d’experiències i coneixement, en formacions i en el lideratge de projectes que generin valor col·lectiu o permetin una representació conjunta davant l’Administració o altres agents.
Per exemple, obrint debat sobre la disponibilitat i l’ús de dades obertes, promovent un software de gestió per a entitats socials, identificant mancances d’interoperabilitat amb la resta de baules de la cadena d’assistència social, o proposant un índex de bretxa digital —consensuat amb molts altres agents— que generi indicadors de referència i orienti accions de millora.
Quin paper poden jugar les aliances amb el món acadèmic, tecnològic o institucional per impulsar projectes d’IA amb impacte social?
Cal generar aliances estratègiques amb agents del món acadèmic, empresarial i institucional, que sovint han avançat més ràpidament en l’àmbit de la IA. Aquestes col·laboracions permeten incorporar coneixement tecnològic i aplicar-lo amb impacte en el sector social, sempre des d’una mirada complementària i compartida.
Alhora, aquests actors poden trobar valor en l’expertesa social i la proximitat a les persones que tenen les entitats. Aquestes sinergies són urgents i necessàries per impulsar projectes transformadors que integrin experiències i coneixements diversos i avancin cap a una societat més inclusiva.
Creieu que caldria més suport públic o finançament específic per a la innovació digital al tercer sector?
Sí, sens dubte. El tercer sector social és un agent clau en la societat i té una clara vocació de servei públic, com demostra el fet que una gran part —o fins i tot la totalitat— de l’activitat de moltes entitats es dedica a oferir serveis inclosos en la cartera pública o es finança a través de subvencions quan no és possible concertar-la. Això limita molt la capacitat de dedicar recursos a altres accions no assistencials, com la transformació digital.
Per això, reclamem un suport públic específic, sostingut en el temps i acompanyat d’una avaluació constant, que permeti consolidar i escalar els projectes. Al capdavall, aquest suport és una inversió amb retorn, ja que contribuirà a millorar l’impacte i l’eficiència de la nostra acció social.
Com veieu el futur de la IA en l’àmbit social? Ens hem de preparar per grans canvis?
La IA té molt recorregut per recórrer en l’àmbit social, sobretot perquè encara està poc incorporada i el potencial de millora és molt gran. En termes generals, segurament tindrem els mateixos canvis que altres sectors. Però en allò on ara tenim mancances –com desburocratitzar i optimitzar processos o generar dades i coneixement— és possible que aviat veiem canvis importants.
També és important que les entitats socials tinguem un paper clau com a garants de la protecció de drets de les persones davant els reptes que pot comportar l’ús de la IA. Aquesta tecnologia, o serveix per millorar la vida de les persones, o no té sentit. I és imprescindible que algú vetlli perquè no es deshumanitzi ni es posi al servei exclusiu d’interessos lucratius.
Quin missatge voldríeu fer arribar a les entitats socials que volen començar a explorar l’ús de la IA?
Que s’hi apropin per conèixer què hi ha realment, i també què no hi ha. Que ho facin de la mà d’altres entitats properes que ja hagin fet algun pas per compartir aprenentatges. I que, a l’hora d’incorporar-la, tinguin clar que utilitzar IA no és cap objectiu en si mateix, sinó només una eina al servei del seu propòsit i, si pot ser, integrada dins del seu pla de transformació digital.
Aquest pla ha de ser transversal, seguit i impulsat des dels òrgans de govern i direcció, i ha de plantejar-se pas a pas. No té sentit començar per eines d’IA si encara no s’utilitzen de manera eficient eines bàsiques. Cal avançar amb sentit, coherència i realisme.
Afegeix un nou comentari