Joan Abellà: "Volem garantir que tothom pugui viure plenament en català a l’entorn digital"
Comparteix
La Fundació .cat es transforma en Accent Obert per continuar donant força a la llengua catalana en l'entorn digital.
Fa vint anys, la Fundació .cat va obrir una porta al món amb la creació del domini .cat, un símbol digital per a la llengua i la cultura catalanes. Ara, aquella porta s’eixampla encara més amb la seva transformació a Accent Obert, la nova identitat que vol fer front als reptes actuals del món digital, com la sobirania tecnològica, la presència del català a les plataformes i la defensa dels drets digitals.
Per saber com afronten aquesta nova etapa i quins projectes tenen en marxa, des de Xarxanet hem parlat amb Joan Abellà, director d'Accent Obert, que ens explica la transformació de l’entitat i les iniciatives que estan impulsant per reforçar la presència catalana a l’univers digital.
Per algú que no conegui la vostra tasca com a entitat, què és Accent Obert i quina feina dueu a terme?
Accent Obert és, des de principis de juliol, l’hereu de la tasca que ha fet la Fundació .cat durant més de vint anys. Estem molt orgullosos del que s’ha fet fins ara, ja que la comunitat de dominis .cat ja està al voltant dels 113.000 dominis.
Ara, ens hem transformat perquè vam fer una reflexió profunda: si volíem abordar nous projectes, necessitàvem una nova estratègia. Amb aquesta estratègia volem garantir que tothom pugui viure plenament en català a l’entorn digital. Això ja no només passa pels dominis, sinó per moltes altres accions. Vam considerar si valia la pena canviar la identitat corporativa, la marca, i el patronat va decidir que sí. Així que ara, som Accent Obert.
Tornant una mica als vostres orígens, per què es va posar en marxa la Fundació .cat i quina ha estat la seva trajectòria al llarg d'aquestes dues dècades?
Tot comença amb un grup de persones que es pregunten quina presència i personalitat podíem tenir com a col·lectiu cultural a internet, que llavors començava a emergir amb força. Aleshores, internet passava pels dominis. Hi havia dominis d’estats, però vam voler crear un domini cultural. No va ser fàcil: vam rebre algunes negatives inicials, però mobilitzant moltes entitats i persones vam aconseguir presentar una candidatura amb 65.000 suports. Finalment, se’ns va reconèixer com la primera realitat cultural a internet.
Així va néixer la gestió del domini .cat, que és un domini de tres lletres, a diferència dels dels estats, que són de dues. Això va ser una revolució, encara que silenciosa, que ens ha donat una presència destacada a internet. Gràcies a aquesta fita, la llengua catalana té una presència digital que segurament no li tocaria per volum d’usuaris, però que hem aconseguit amb militància cultural i moltes ganes. Un exemple clar són els més de 700.000 articles que té la Viquipèdia en català.
Com ha estat el procés de transformació cap a Accent Obert?
Tot comença amb la reflexió de preguntar-nos quins reptes tenim ara. Fa un any i mig, ja veiem que el món digital està revolucionant-se de nou, amb la intel·ligència artificial, la sobirania digital, etc. Ens adonem que no n’hi ha prou amb el que hem fet. Cal personar-nos als debats digitals i mobilitzar actors del país. Aquesta reflexió es transforma en preguntes més concretes, com ara: com ho fem? Potenciem el talent digital en català? Com? Doncs amb creadors de continguts. I per què no crear un directori com 'Llista'?
També ens preguntem si tenim prou eines per treballar amb normalitat en català. D’aquí surt 'Galàxia', per inventariar les eines que existeixen i les que ens falten. I després hi ha el tema dels drets. Què passa amb els nostres drets culturals i personals al món digital? D’aquí neix la idea del projecte de la 'Conferència 4D'. Quan veiem tot això, ens preguntem si la Fundació .cat sola pot abastar-ho tot. I decidim que cal posar una capçalera nova, que és Accent Obert. El domini .cat continua, però ara som més coses.
Entrem a parlar dels vostres darrers projectes que tot just ara mencionaves. Què és 'Llista' i com la veu posar en marxa?
La reflexió de 'Llista' va començar amb l'objectiu de potenciar el talent digital en català. Però primer, ens calia saber quin talent tenim, per això vam crear aquest directori de creadors de contingut. Vam crear 'Llista' amb gairebé 800 creadors quan vam començar i ara ja tenim més de 200 persones noves que ens han contactat per entrar-hi. Les filtrem i les incorporem si compleixen els criteris. En aquest cas, és un projecte que duem a terme amb La Fera, ja que aquesta és una de les nostres altres 'manies': fer els projectes acompanyats d'aquelles entitats i institucions que ja en saben.
'Llista' està tematitzada i s'actualitza mensualment. Aviat farem un informe trimestral i incorporarem tecnologies d’intel·ligència artificial per analitzar tendències. A més, volem que les entitats, les marques i qui necessiti creadors trobin aquí talent de qualitat. Nosaltres no fem d’intermediaris, però sabem que ja hi ha qui està contactant creadors gràcies a la plataforma. També ens ha sorprès la varietat de creadors, per exemple, de ciència, educació, humor, societat… Volem visibilitzar aquesta riquesa i que aquests creadors tinguin més oportunitats.
Parlem ara d'un altre projecte molt recent: 'Galàxia'.
'Galàxia' és un catàleg d’eines digitals en català. La idea és que qualsevol persona pugui saber quines eines existeixen per viure plenament en català al món digital. Però no només és un llistat, sinó que també identifica quines eines falten. I, a partir d’aquí, volem promoure que es desenvolupin aquestes eines que encara no tenim en català o amb funcionalitats necessàries.
Aquest és un projecte que compartim amb els companys de Softcatalà, que també porten moltíssims anys fent una tasca molt important.
I una de les vostres apostes més ambicioses és la 'Conferència 4D' d'àmbit europeu.
Aquesta conferència parteix de la preocupació, que compartim amb Xnet, amb qui compartim aquest projecte, per com es garanteixen els nostres drets culturals, socials i personals al món digital. Hi ha un desencaix entre el que la tecnologia permet i el que protegim com a drets. Volem crear espais de reflexió i debat sobre això, però també actuacions concretes. Estem treballant per fer un congrés sobre drets digitals i crearem una xarxa de reflexió i protecció dels drets digitals des de la nostra realitat cultural. La 'Conferència 4D' ens ha de permetre tenir veu pròpia en aquests debats globals, però amb la mirada del català i la nostra comunitat.
Afegeix un nou comentari