Àmbit de la notícia
Cultural

La nova edició del Festival Panòptic reflexiona sobre com ens estimem en l’era digital

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La nova edició del Festival Panòptic reflexiona sobre com ens estimem en l’era digital.
    La nova edició del Festival Panòptic reflexiona sobre com ens estimem en l’era digital. Font: Festival Panòptic
  • El festival de cinema, pensament i arts visuals de Mataró celebra la seva setena edició entre el 29 de maig i l’1 de juny.
    El festival de cinema, pensament i arts visuals de Mataró celebra la seva setena edició entre el 29 de maig i l’1 de juny. Font: Festival Panòptic
  • El Panòptic combina projeccions, exposicions i activitats per fomentar el debat sobre els reptes del món digital.
    El Panòptic combina projeccions, exposicions i activitats per fomentar el debat sobre els reptes del món digital. Font: Festival Panòptic

El festival de cinema, pensament i arts visuals de Mataró, que celebra la seva setena edició entre el 29 de maig i l’1 de juny, combina projeccions, exposicions i activitats per fomentar el debat sobre els reptes del món digital.

“L’amor, el desig, la tendresa i la intimitat més enllà de l’amor romàntic —també en les relacions entre familiars, amistats i éssers no humans— en temps de vigilància i festeig digital, enmig de l’hegemonia del troleig i de l’avorriment postinternet”. Aquest és el punt de partida de la setena edició del Festival Panòptic Mataró, que se celebra entre el 29 de maig i l’1 de juny a diferents espais de la ciutat, però que manté la seu principal al M|A|C, l’antiga Presó de Mataró.

Amb una programació que combina cinema, arts visuals i pensament crític, i que ja és marca de la casa, el festival convida a reflexionar sobre com les noves tecnologies transformen les nostres relacions afectives i la manera com experimentem l'amor en el segle XXI. 

“Des de l’inici, el Panòptic se centra a parlar del món en què vivim i de les tensions que sorgeixen en el context d’aquesta era digital en què estem immerses, com vam fer l’any passat posant el focus en el tema del treball, o l’anterior en l’emergència climàtica”, assenyala l’Elisenda Triadó, promotora del festival, qui explica que l’eix temàtic de l’edició d’enguany vol aprofundir “en les relacions amoroses, no només romàntiques, en com ens cuidem quan ens envolta la tecnologia i aquesta esdevé gairebé una tercera persona en les nostres relacions”. 

Reforçant aquesta hibridació entre cinema i arts visuals que caracteritza el festival, la programació inclou un ampli ventall de propostes que aborden el tema de l’amor en temps de la hiperconnectivitat i l’algoritme. La projecció que donarà el tret de sortida al Panòptic, el 29 de maig al centenari cinema del Foment Mataroní, serà ‘Cyborg Generation’, un documental en què participen els artistes mataronins Neil Harbisson i Moon Ribas, i que presenta la història d’un jove músic que decideix dissenyar un òrgan cibernètic i implantar-se’l de manera il·legal, adquirint un nou sentit. 

Qui s’apropi al Panòptic també podrà gaudir de films com l’aclamada ‘Her’, de Spike Jonze, que s’endinsa en la relació entre un ésser humà i una intel·ligència artificial “i que fa onze anys, quan es va estrenar, semblava una ficció distòpica, però avui ens adonem que potser no estem tan lluny d’això”, apunta Triadó. 

Com a novetat d’aquesta edició, el film es veurà en una projecció de cinema a la fresca el dissabte 31 de maig a l’espai del Pati del Cafè Nou, un espai on històricament s’havien fet sessions de cinema a la fresca que són molt recordades a Mataró: “la idea és recuperar aquest espai públic, en què s’ha restaurat la pantalla, per tornar-hi a fer a cinema”, diu Triadó. 

Igualment, com cada any, el pati del M|A|C serà escenari la nit el 30 de maig d’un clàssic del festival: la Secció Oficial de Curtmetratges. Un dia després, el dissabte 31, es projectarà la pel·lícula ‘10.000 km’, l’òpera prima del director Carlos Marqués-Marcet, al voltant de la relació a distància d’una parella en què la tecnologia actua com a mediadora. 

En el camp de les arts visuals, l’exposició que acompanya sempre el festival aquest any s’ha encarregat a la comissaria independent, crítica i historiadora Rita Rakosnik, i porta per títol ‘Love pixels not love’. La proposta inclou obres de María Alcaide, Marta Galindo i Andrea Herrera del Valle, i és una aproximació sobre Eros en l’era del Big Data

L’exposició s’inaugurarà el dissabte 24 de maig i inclou visites guiades per a tots els públics. Per completar la proposta, el divendres 30, la Rita Rakosnik conversarà amb l’Eloy Fernández Porta. “Serà un debat molt interessant entre la comissaria de l’exposició i aquest escriptor i assagista, que en la seva obra ha parlat molt de com ens relacionem en la contemporaneïtat i com les nostres relacions estan travessades per aquesta hipermediatització de les noves tecnologies”, sosté la promotora del festival. 

Més propostes per atraure públic familiar i juvenil

Un altre dels objectius del Panòptic és acostar-se cada vegada al públic familiar i juvenil. Per això s’han ideat propostes que van en aquesta línia i que, any rere any, guanyen pes en la programació del festival. Una d’elles és la projecció de la pel·lícula ‘Robotia’, enfocada a un públic familiar, que es podrà veure el dissabte 31 de maig al Foment Mataroní.  

No serà l’única. El diumenge a les 11 h del matí, al M|A|C Presó, es durà al  terme un taller d’experimentació audiovisual per a tots els públics a càrrec de l’artista mataronina Carla Aledo. A més, també es farà una visita guiada a l'exposició principal, a càrrec de la Cori Mercadé, pensada per a un públic familiar. 

Una altra de les novetats destacades d’aquesta setena edició del Panòptic és un club de videojocs a la Biblioteca Pompeu Fabra, en què el jovent podrà participar a les activitats ‘Joves en Joc’ i ‘PLUG & PLAY, conduïdes per l’investigador especialitzat en ficció digital infantil i juvenil Lucas Ramada Prieto

“Ha fet una selecció molt interessant de videojocs, tots centrats a parlar de l'amor, però des de diferents punts de vista i intentant ser crític amb aquesta idea d’amor romàntic que sempre es presenta als videojocs”, detalla Triadó. El jovent que participi podrà jugar a aquests videojocs, que no sempre són accessibles ni fàcils de trobar. “Es tracta de plantejar una forma de jugar als videojocs de forma més compartida i comunitària”, suma la promotora. 

De cara al públic escolar, a través de la nova plataforma audiovisual La Guixeta, s’obrirà un espai virtual on es podran veure curtmetratges sobre tecnologia i cultura digital creats per estudiants del TecnoCampus, l’Escola GEM i l’IEA Oriol Martorell.

Finalment, i per segon any, el Panòptic també posa un peu en l’àmbit de l’educació i la formació a través del Panòptic PRO, un espai impulsat braç a braç amb la cooperativa Clack Audiovisual i dirigit a professionals de la cultura i l’audiovisual de Mataró “perquè puguin conèixer-se, compartir experiències i fer xarxa”, rebla l’Elisenda Triadó. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari