Àmbit de la notícia
Comunitari

Núria Giráldez: "Els Premis Rosita ens permeten donar-nos a conèixer com a Ateneu i obrir-nos a nous perfils"

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • 'La Granja del Tillo' va ser la iniciativa guardonada amb el Premi Rosita de l'any passat.
    'La Granja del Tillo' va ser la iniciativa guardonada amb el Premi Rosita de l'any passat. Font: La Col·lectiva - Ateneu Cooperatiu de l'Hospitalet

Els Premis Rosita, impulsats per l'Ateneu Cooperatiu de l'Hospitalet de Llobregat, donen suport projectes col·lectius i cooperatius amb un seguiment econòmic i tècnic.

Una any més, La Col·lectiva - Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet de Llobregat impulsa els Premis Rosita, una iniciativa que busca donar visibilitat i suport a projectes col·lectius i comunitaris del territori amb voluntat de constituir-se com a cooperatives

Aquests premis no només ofereixen un impuls econòmic de 3.000 euros, sinó també un acompanyament tècnic personalitzat durant tot un any per facilitar la consolidació del projecte. S’hi poden presentar cooperatives de nova creació, associacions que vulguin transformar-se o iniciatives sense formalització jurídica, sempre que tinguin seu o arrelament a l’Hospitalet.

Des de Xarxanet hem parlat amb Núria Giráldez, tècnica de comunicació de La Col·lectiva, per saber-ne més sobre aquesta convocatòria. 

Què són els Premis Rosita i quin és el seu objectiu?

Els Premis Rosita són un reconeixement que impulsem des de La Col·lectiva, adreçat a projectes col·lectius ubicats a l’Hospitalet. L’objectiu és donar suport a iniciatives cooperatives molt recents o que es trobin en procés de constitució. El premi consisteix en 3.000 euros destinats al capital social de la cooperativa i un any d’acompanyament tècnic per part de l’equip de l'Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet.

A qui s’adrecen aquests premis?

A projectes que tinguin la seu social a l’Hospitalet. Tot i que sovint ho associem únicament a cooperatives de treball, també poden presentar-s’hi cooperatives de consum, per exemple, i associacions o col·lectius que vulguin transformar-se en cooperativa, així com iniciatives comunitàries sense forma jurídica que vulguin formalitzar-se.

Com s’emmarca aquesta iniciativa dintre de la feina de l'Ateneu Cooperatiu?

Els Premis Rosita són una eina per arribar a persones que encara no formen part de l’ecosistema de l’economia social i solidària de l’Hospitalet. És una manera de donar-nos a conèixer com a Ateneu i obrir la porta a nous perfils que, potser, tenen una idea, però encara no saben que poden desenvolupar-la col·lectivament. També visibilitzem la feina invisible i sostinguda que fem en un territori com és l'Hospitalet on les condicions són difícils: violències estructurals, precarietat, manca de temps i recursos per formar-se o fer tràmits.

El nom del premi també és un homenatge. La Rosita és veïna de Bellvitge i filla de la Pura Fernández, una activista veïnal i militant comunista. La seva tasca comunitària i de cures invisibilitzades ens inspira a reivindicar aquest tipus de treballs que sostenen els barris i la vida col·lectiva.

En què consisteix l’acompanyament tècnic?

És un procés completament adaptat a cada projecte. Pot incloure sensibilització, formació en cooperativisme, assessorament en tràmits i constitució, redacció d’estatuts, reglament de règim intern, etc. 

L’acompanyament s’inicia amb una acollida i es personalitza segons les necessitats de cada equip. Tot i que formalment és d’un any, sovint es prolonga en el temps i es manté una relació continuada.

Quins projectes han rebut el premi en edicions anteriors?

Doncs, n'hi ha diversos. Per exemple, l'any 2022 va guanyar Paletas Coop, una cooperativa de paletes que treballa als barris de la zona nord de l’Hospitalet i que és un exemple de com cooperativitzar oficis que tradicionalment funcionen de manera autònoma. I fa dos anys va guanyar La Suculenta, el menjador comunitari ecològic situat a Bellvitge. 

L'any passat el projecte guardonat va ser La Granja del Tillo, un projecte de producció ecològica impulsat pel Juan, veí del Gornal. Recentment s’ha constituït com a cooperativa i ha aconseguit terres a Sant Boi per desenvolupar l’activitat.

Com animaries algú a presentar-se?

Doncs els diria que ho intentin sense por. Encara que la seva idea no estigui del tot desenvolupada, el més important és començar. Si no resulten guanyadors, poden igualment iniciar un procés d’acompanyament i entrar a formar part de la comunitat de l'economia social de l’Hospitalet.

I com es pot presentar un projecte?
A la nostra web hi ha publicades les bases i un formulari on només cal respondre unes preguntes i explicar el projecte. També es poden posar en contacte amb nosaltres a través de les xarxes socials o per correu electrònic si tenen qualsevol dubte.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari