"L'objectiu és no aturar-nos, consolidar el que hem fet fins ara i seguir denunciant les situacions d'injustícia"

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

"L'objectiu és no aturar-nos, consolidar el que hem fet fins ara i seguir denunciant les situacions d'injustícia"

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

El nou President de Justícia i Pau, Eudald Vendrell, explica a Xarxanet el camí de l'entitat d'ara en endavant i les prioritats de la nova Junta: "No serà un trencament ni un canvi de rumb".

Fa escassament deu dies l'advocat Eudald Vendrell era nomenat nou President de Justícia i Pau i agafava així el relleu del seu predecessor, Arcadi Oliveres. Amb una primera reunió ja celebrada amb Vendrell com a President i amb molta feina per endavant, comparteix amb Xarxanet de manera sincera i modesta, quina és la direcció que adoptarà l'entitat des d'ara i, en principi, fins d'aquí a 4 anys, període que dura el càrrec de presidència.

Hi ha nombroses causes per les quals lluitar. Quines són les prioritats de Justícia i Pau?

El món és ple d'injustícies i malauradament no podem arribar a totes, però ho intentem. En aquests moments l'objectiu és la defensa del dret al treball i la denúncia de l'explotació que es dóna en el món laboral. L'atur, la impossibilitat de negociacions col·lectives, els tancaments d'empreses o les retallades en seguretat social. Però l'explotació dels treballadors toca també a les persones immigrants, que formen un col·lectiu encara més feble i que encara es pot defensar menys. Les barreres d'entrada i la insensibilitat europea i també espanyola són fruit del desequilibri que hem creat entre les nostres societats. La situació d'aquestes persones i la forma en què se n'abusa i es trafica amb elles ha de ser condemnada. Justícia i Pau creu que la majoria d'aquests problemes són fruit o conseqüència d'una mala gestió i un abús dels poders econòmics. Per tant, una redistribució (que pot semblar utòpica però per la qual hem de lluitar) i un canvi d'estructures socials, polítiques i econòmiques; com més enllà arribin més podrem reduir aquests desequilibris.

Com ho feu?

Amb estudi, divulgació i denúncia. Veure quines són les injustícies i donar-los veu. No podem sempre donar la solució però sí ens posem a disposició i col·laborem amb qui ho necessita. Per exemple, a través de jornades d'estudi i de reflexió, amb suport a grups de treballadors, participació en campanyes i amb estudis dels quals en fem difusió per fer saber quina és la realitat. Una altra eina és el voluntariat, que a Justícia i Pau es focalitza als centres penitenciaris, amb la prèvia denúncia del sistema de penes. Paral·lelament hi ha també una forta branca que es focalitza en els drets de la infància, aquí i arreu.

"Treballen amb estudi, divulgació i denúncia; donant veu a les injustícies"

Quin és el rol de Presidència?

La Junta és escollida per tota l'Assemblea de socis i les decisions són col·legiades. És a dir, el President no té un poder absolut. A Justícia i Pau mana l'Assemblea en primer lloc i, donat que no sempre es pot reunir, la Junta de govern. Les decisions es prenen en reunions de Junta, formada avui per 10 persones. Hi ha hagut una renovació de 5 persones, cosa que vol dir que hi ha una continuïtat de 5 persones. El canvi de presidència i el canvi de junta no significa una ruptura.

No hi ha trencament, doncs?

No. En tant que els objectius a aconseguir són els que la Junta anterior ja tenia en ment, no hi ha un canvi de direcció. La meitat de la Junta es manté i les línies a seguir són com hem comentat al principi, el món del treball i el de la immigració. Fa poques setmanes ja vam iniciar les jornades de reflexió per determinar cap a on vol anar Justícia i Pau. Ara és moment de posar-se en marxa. Fa escassament vuit dies que vaig ser nomenat president. Cal ara escoltar propostes, veure prioritats, iniciatives i marcar el full de ruta. Però de ben cert, no serà un trencament ni un canvi de rumb.

"Justícia i Pau és viva, coneix els problemes i hi lluita amb tanta radicalitat com sigui necessària"

Hi juga algun paper l'Església?

Justícia i Pau és una entitat que neix des de l'Església per donar resposta a problemes socials. Existeix una qüestió formal referent als estatuts, que estan inscrits en el Bisbat i que per tant el nomenament de Presidència el fa el Bisbe o l'Arquebisbe. Un pas més enllà, Justícia i Pau s'inspira en els valors cristians de la solidaritat i de la dignitat humana. Tot i que les imatges i sovint el que ens arriba de l'Església no és exactament aquesta idea i que no sempre és la que voldríem, sí creiem en el missatge del cristianisme i de l'església dins el qual hi ha un contingut d'uns valors de defensa de les persones que, desgraciadament, no tenen tanta sort.

Joan Gomis va treballar pel creixement d’iniciatives col·lectives. Arcadi Oliveres va donar veu a les causes per les que lluita Justícia i Pau. Quina etapa encapçalarà Eudald Vendrell?

Intento ser modest en les aspiracions. Possiblement per condicions personals no podré malauradament participar en tants actes com feia l'Arcadi. Només que puguem consolidar el que hem fet fins ara i treballar amb els nous reptes, em sentiré satisfet. El principal és no aturar-nos i continuar endavant.

Què suposa assumir aquest càrrec?

Responsabilitat i por. Si després de tants anys a Justícia i Pau em van proposar assumir aquest rol i és necessari, faré tot el que estigui a la meva mà per fer-ho el màxim de bé i sobretot sempre que compti amb el suport de Junta i Assemblea. Després d'haver estat a l'Institut de Drets Humans i entitats d'àmbit teòric o acadèmic, Justícia i Pau és viva. Coneix els veritables problemes de la societat i intenta dir-hi alguna cosa amb tota la radicalitat que sigui necessària. És una enorme satisfacció i il·lusió.

Afegeix un comentari nou