L’habitatge a Europa: persones sense casa, cases sense persones

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’habitatge a Europa: persones sense casa, cases sense persones

Resum: 

Arreu d’Europa, entitats i ciutadans lluiten per la defensa del dret a l’habitatge, per la promoció del lloguer social i per a l’ús dels habitatges buits.

Espanya: la normalització de la barbàrie?

Fa poc, en una entrevista al "IV Encuentro de mujeres que transforman el mundo", la representant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, denunciava que l’habitatge a Espanya no s’ha tractat com a un dret sinó com a una mercaderia més al servei dels poderosos.

“No se pueden tener miles de casas vacías cuando hay miles de familias en la calle”, Ada Colau.

En aquesta mateixa intervenció, Ada Colau va advertir que, a Espanya, "s’està normalitzant la barbàrie" referint-se al nombre de desnonaments que s’hi executen. Tal com es denunciava a Vides hipotecades, des de l’inici de la crisi l’any 2007 s’han executat 350.000 hipoteques que han deixat centenars de milers de famílies al carrer i amb un deute de per vida.

La paradoxa que la societat civil de tot l'Estat està denunciant des de fa anys és que, mentre això succeeix, hi ha milions d’habitatges buits, sovint en mans dels bancs.

Europa: persones sense casa, cases sense persones

El drama dels desnonaments, la manca de lloguer social, etc. adopten intensitats i cares diferents arreu d’Europa però una mateixa contradicció sembla que és present a molts dels estats de la Unió: persones sense llar vivint en països plens d’habitatges desocupats.

The Guardian advertia aquest mes de febrer que, a Europa, la xifra de persones sense llar estaria al voltant dels 4,1 milions mentre que uns 11 milions d’habitatges estarien buits, dels quals 3,4 es trobarien a Espanya.

Infografia de The Guardian sobre el nombre d'habitatges buits a Europa
Infografia sobre el nombre d'habitatges buits a Europa. Font: The Guardian.

En aquest sentit, el diari recull també les declaracions de David Ireland, director de l’associació britànica Empty Homes -entitat dedicada a la promoció de l’ús social de l’habitatge buit-, per a qui “els polítics ha de frenar els compradors rics que usen les cases com a vehicles d’inversió en lloc de com a llars”.

"Homes are built for people to live in, if they're not being lived in then something has gone seriously wrong with the housing market." David Ireland, Empty Homes


29M: França contra la fi de la “treva hivernal”

A França, l’1 d’abril acaba la “treva hivernal” que impedeix els talls de subministrament elèctric i les expulsions sense reallotjament de les persones que no poden pagar el lloguer. La fi de la treva implica també el tancament de part de les places d’albergs dedicades a cobrir necessitats urgents.

El passat dissabte 29 de març, més de 20 entitats i sindicats van convocar una manifestació a Paris contra la fi d’aquest període hivernal de prohibició temporal dels desallotjaments.

La marxa va ser convocada per:


Com ja havien fet en anys anteriors, les entitats convocants van reclamar, entre d'altres, la fi dels desnonaments sense reallotjament i dels talls energètics, lloguers més econòmics i, en general, el respecte al dret a un habitatge digne i estable per a tothom.

Imatge de la manifestació. Font: L'Express
Imatge de la manifestació. Font: L'Express

Enguany, les protestes també tenien a veure amb la Llei Alur -llei d'accés a l'habitatge i urbanisme renovat- aprovada el passat dimecres 26 de març i insuficient a parer de les entitats per pal·liar el problema de l'accés a l'habitatge i l'elevat cost del lloguer al país.

"Nous allons manifester pour exiger l'arrêt des expulsions et des coupures de courants, et réclamer la baisse des loyers." Jean-Baptiste Eyraud, portaveu de Droit au logement (DAL).

Coalició europea pel dret a l’habitatge i la ciutat

El clam per a una solució a la crisi de l’habitatge recorre, però, tota la societat civil europea. Així ho va voler demostrar el passat 19 d’octubre de 2013, la European Action Coalition for the right to housing and the city convocant el Dia europeu d’acció pel dret a l’habitatge, amb l’objectiu de reivindicar, entre d’altres:

  • L’aplicació del dret a l’habitatge de totes les persones a tots els estats d’Europa.
  • La fi de les expulsions a Europa i arreu.
  • La fi de les polítiques dels estats, de la UE i de la Troika, que generen els desnonaments i retallades en les polítiques d’habitatge.
  • La fi de la criminalització de les persones sense llar i dels activistes pel dret a l’habitatge.
  • Major protecció de l’habitatge social en front dels mercats financers.
  • La requisa urgent d’habitatges buits.

Manifestació a Atenes, el 19 d'octubre de 2013

Cannes, activistes de 12 estats contra l’especulació

Més recentment, la mateixa coalició europea reunia a Cannes activistes defensors del dret a l’habitatge de 12 estats diferents per fer sentir les seves veus en el marc de la celebració a la ciutat del MIPIM entre l’11 i el 14 de març.

La marxa, sota el lema “Marre de la spéculation, des loyers chers, de tant de sans-abris!”, també va comptar amb el suport, entre d’altres, d’ATTAC que va aprofitar l’ocasió per acusar de nou les polítiques neoliberals europees de ser responsables de la crisi de l’habitatge.

Altres mobilitzacions s’esdevenen també a Itàlia, de la mà del moviment per l’habitatge; a Alemanya amb el moviment Occupy, etc.

Manifestació a Roma. Font: Reppublica.it

Europa presenta tot un mosaic de situacions diferents respecte al dret a l’habitatge però arreu, d’una forma o d’una altra, ciutadans de la Unió reclamen una revisió de les polítiques d’habitatge que, en general, passi per no permetre que l’habitatge es tracti com un negoci al servei dels poderosos sinó com al dret fonamental que hauria de ser.

Afegeix un comentari nou