L’experiència de viure en un pis solidari

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’experiència de viure en un pis solidari

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

La UdG impulsa dos programes per donar valor afegit al fet de compartir pis.

Fregar, escombrar, treure la brossa, rentar els plats... Totes aquestes tasques domèstiques acostumen a formar part de les habituals rodes de responsabilitats dels pisos d'estudiants. Per fer-ho equitatiu, cada persona s'encarrega d'una tasca diferent que va canviant cada setmana.

Aquesta senzilla manera de fer que implica un exercici de responsabilitat pren una dimensió especial als "pisos Amic" de la residència de la Universitat de Girona (UdG), on conviuen estudiants universitaris i persones amb Síndrome de Down o discapacitat intel·lectual.

El fet d'anar assumint diferents responsabilitats dins d'un pis compartit representa un "pont de cara a l'emancipació de les persones amb discapacitat" i és un pas important cap a la seva inclusió social ja que "trenca amb nombrosos clixés", asseguren des de la universitat.

El projecte Pis Amic de la residència universitària Campus de Montilivi va néixer el 2010 gràcies a la Fundació Astrid 21, entitat que treballa per la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual..

Durant tres mesos, dues persones provinents d'Astrid 21 comparteixen pis amb dos estudiants universitaris. La convivència compta en tot moment amb el suport dels professionals de la Fundació, si aquest resulta necessari. D'aquesta manera, les persones amb discapacitat guanyen empoderament i els estudiants obtenen una experiència de vida única.

Pisos per fomentar la cohesió

A partir de la mateixa ingredient, els pisos d'estudiants, el 2012 va néixer el projecte "Pis Solidàri", liderat i tutoritzat conjuntament per l'Oficina Local d'Habitatge de Salt i l'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament (OCD) de la UdG.

Salt és un dels municipis catalans on es registra una major taxa d'atur i els nivells de renda de la majoria dels seus habitants estan per sota de la mitjana catalana. El 80% de la població que viu al centre del municipi prové de països extracomunitaris, principalment africans.

"Al centre de Salt conviuen una població autòctona envellida i una població immigrada jove, amb molt poc contacte entre ells", apunten des de l'Oficina Local d'Habitatge. Tots aquests elements han provocat un deteriorament de la convivència i dels espais comuns, fet al qual des de l'Ajuntament es vol posar remei.

Per tal de trobar solucions a aquests problemes de convivència, l'Ajuntament de Salt i la UdG van decidir impulsar un programa que fomentes la instal·lació d'estudiants joves als pisos de la zona centre de Salt, la qual està ben comunicada amb els diferents campus de la universitat.

Així, des de l'Oficina Local d'Habitatge s'ofereixen lloguers a preus molt assequibles a estudiants de carreres del camp social (treball o educació social, pedagogia, psicologia, etc). A canvi de lloguers "low cost", els estudiants voluntaris es comprometen a participar en els projectes que s'impulsen des de l'àrea d'Integració i Convivència de l'Ajuntament de Salt. Aquestes intervencions, tal i com expliquen des de l'OCD busquen "afavorir la cohesió social i l'entesa entre veïns en les comunitats i en l'espai obert".

"L'espai públic ha de ser un àmbit que serveixi per construir i crear la convivència i com a tal, ha d'ajudar a crear consciència de pertinença a una comunitat de manera col·lectiva", raonen des de l'oficina d'habitatge.

"Per als estudiants és una excel·lent oportunitat per adquirir experiència sobre el terreny i desenvolupar competències transversals en projectes a la zona centre tutoritzats per un equip d'experts", afegeixen des de l'Oficina de Cooperació de la UdG.

En aquest vídeo, els mateixos participants expliquen la seva experiència.

Afegeix un comentari nou