El I Mercat de Projectes Socials de la URV aplega 33 entitats i arriba a més de 150 persones

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

El I Mercat de Projectes Socials de la URV aplega 33 entitats i arriba a més de 150 persones

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

La URV va celebrar el 24 d'abril la I trobada entre col·lectius de Reus i l'estudiantat universitari per enfocar socialment els treballs de fi de grau i màster i col·laborar així amb les entitats.

Un total de 33 entitats de Reus van presentar el passat dijous 24 d'abril els seus projectes, necessitats i inquietuds a l'estudiantat de la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb l'objectiu de promoure Treballs de Fi de Grau o de Màster de naturalesa social, cultural i ambiental. Més de 150 persones entre estudiants i professorat van assistir-hi.

Necessitats de col·lectius vulnerables, promoció de la salut, tinença responsable d'animals, promoció de la cultura i les tradicions de Reus o la conservació d'espais naturals són alguns dels àmbits que van protagonitzar el I Mercat de Projectes Socials de la URV.

El Mercat, celebrat a la Facultat d'Economia i Empresa de Reus, va consistir en la presentació i exposició per part de les entitats de la seva tasca i de les seves necessitats a través de l'Àgora i dels plafons, estands i materials dels Meeting Points. L'estudiantat podia adreçar-s'hi per satisfer les seves qüestions i dubtes i potser, engrescar-se així a incorporar una nova mirada als seus treballs de fi d'estudis. Maria Marquès, vicerectora de Docència i EEES, explica que el Mercat és "una oportunitat d'orientar socialment un dels requisits indispensables de les seves titulacions".

Més d'una trentena d'entitats van participar-hi, entre elles la Fundació ECOM, amb un projecte per analitzar els elements que incideixen en la inserció laboral de persones amb discapacitat física. Càritas, amb un estudi de l'ús que les persones ateses fan dels aliments donats o la millora en la comunicació entre diòcesis de Càritas. La Federació d'Associacions de Veïns de Reus proposava un estudi sobre les repercussions ambientals i sobre la salut de les torres d'alta tensió al Barri El Pinar. L'Associació d'Acció Cultural Despertaferro presentava 6 vies d'estudi diferents relacionades amb el Dret i els moviments socials, l'energia ecològica o noves estratègies pedagògiques. L'Associació Asperger proposava als estudiants de pedagogia o educació primària un estudi d'estratègies d'adaptació metodològica per a nens i nenes amb asperger. Un estudi sobre l'emprenedoria empresarial el proposava SECOT – Tarragona. I a mode d'últim exemple, l'Associació per la conservació dels ecosistemes naturals va proposar fer un estudi sobre l'impacte de les campanyes i activitats de conscienciació ambiental. Aquests i molts d'altres projectes es poden encara consultar a l'enllaç del Mercat.

El Mercat satisfà, per tant, quatre fronts: d'una banda, la d'oferir noves perspectives interessants per als i les estudiants i despertar-los noves inquietuts. D'altra, l'Ajuntament de Reus pot potenciar així l'objectiu principal de la Regidoria de Participació i Ciutadania, que és enfortir les entitats de la ciutat. De retruc, el Mercat suposa una oportunitat per a les mateixes entitats participants, ja que posa al seu abast eines per facilitar la seva tasca, ja sigui oferint cursos de formació o recursos materials i humans per tal de poder tirar endavant els seus projectes. Finalment, l'esdeveniment celebrat el 24 d'abril permet a la URV potenciar el Programa d'Aprenentatge Servei (APS), ja que el Mercat s'ha impulsat des d'aquesta branca de la Universitat.

El APS de la URV és una proposta educativa que busca combinar el procés d'aprenentatge de l'estudiantat amb el servei a la comunitat, treballant sobre necessitats reals de l'entorn per tal de millorar-lo. Busca doncs avançar en les tres missions que la URV afirma que té al davant: docència, recerca i tercera missió, relacionada l'última amb la vessant social de la universitat.

Afegeix un comentari nou