Tot a punt per a la tercera edició del FestiNAT, una jornada per estimar, entendre i celebrar la natura
Comparteix
L’aplec naturalista, més inclusiu i participatiu que mai, se celebra aquest dissabte 26 d’abril a la finca de Can Moragues, a Riudarenes.
“Volem que el FestiNAT sigui un espai obert a totes les persones amants de la natura i abasti com més públic millor, des de famílies fins a persones naturalistes més expertes, aquest és el nostre principal repte”. Amb aquestes paraules, la Ivette Casadevall, directora de la fundació Emys, resumeix la filosofia que hi ha rere el FestiNat, l’aplec naturalista que aquest dissabte 26 d’abril celebra la seva tercera edició a Can Moragues, a Riudarenes (la Selva).
Organitzada braç a braç per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), la fundació Emys, la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i OxigeNATS, la iniciativa s’ha consolidat com el punt de trobada i celebració de les amants de la natura, un espai on naturalistes de totes les edats poden intercanviar coneixements i compartir la seva passió, acostant el públic a la recerca sobre la natura i als professionals que en vetllen la conservació. Alhora, és l’escenari ideal per gaudir d’un dia de natura amb esperit curiós i respecte pel medi ambient. “Per això ens agrada dir que som l’aplec naturalista de Catalunya”, diu Casadevall.
Durant tot el dia, les persones que s’apropin a la finca Can Moragues, seu de la fundació Emys, podran gaudir d’un programa ben farcit amb prop d’una seixantena d’activitats, com tallers, sortides i xerrades dirigides a diferents públics. També s’organitzaran activitats específiques per a infants i famílies, com tallers vivencials i d’educació ambiental, manualitats i jocs de natura, entre altres.
“Al FestiNAT hi haurà moltes d’activitats per a famílies i infants, però també tindrem espais més especialitzats i tècnics per a un públic més expert, amb debats per aprofundir en qüestions com la Llei Europea de Restauració de la Natura –aprovada l’any passat–, la renaturalització o la importància de la ciència ciutadana”, desgrana Casadevall, qui remarca que l’esdeveniment també vol ser un altaveu per a les persones naturalistes joves, que tindran una participació important i podran presentar els seus treballs de fi de carrera o grau.
Enguany, a més, l’organització ha bolcat molts esforços perquè l’esdeveniment sigui com més coral millor i impliqui un gruix més gran d’entitats d’arreu del país que treballen en la recerca, la conservació i la divulgació de la biodiversitat. “Una de les novetats principals d’aquesta edició és que hem fet una crida perquè les entitats de la XCN proposin i organitzin les seves pròpies activitats en el marc del FestiNAT”, apunten.
Entre aquest ampli ventall de novetats, també hi haurà espais per a clàssics del festival, com el Bioblitz, una activitat de ciència ciutadana organitzada per EmpordaiNat i la ICHN. Així, durant tota la jornada, es farà un seguiment exhaustiu de la biodiversitat de la finca de Can Moragues, amb l’acompanyament de persones expertes que guiaran les observacions d’ocells, micromamífers, mamífers, amfibis i rèptils, invertebrats i flora, entre altres. En finalitzar, es posaran en comú tots els registres i dades recollides per obtenir una fotografia detallada de la riquesa natural local.
Un aplec naturalista per incloure tothom
El FestiNAT va celebrar la seva primera edició el maig del 2023 i, principalment, va sorgir de la ment del Toni Llobet, director d’OxigeNATs i il·lustrador naturalista de referència de Catalunya, qui tenia al cap que el país necessitava un aplec naturalista de caràcter generalista –si bé ja existien espais d’aquest tipus, tot i que més especialitzats, com el Delta Birding Festival– adreçat a tots els públics, tant els més vinculats i coneixedors de la natura com els que no.
L’empenta col·lectiva de diverses entitats va germinar en el FestiNat, que avui ja s’ha erigit en el punt de trobada i celebració de les entusiastes de la natura, així com una porta oberta a qui s’hi vol apropar amb ganes d’aprendre i una mirada curiosa i curosa.
Alhora, la iniciativa també és una perfecta avantsala de la Setmana de la Natura –que tindrà lloc entre el 22 de maig i el 5 de juny– i així fer un tast d’activitats naturalistes pensades per totes les franges d’edat, nivells d’expertesa i sensibilitats.
El festival reivindica la idea que la natura és cultura i també s’obre a les arts plàstiques, musicals, literàries, culinàries. Una mostra d’això és una altra de les novetats de l’edició d’enguany, un espectacle de glosa naturalista que consistirà en una cançó improvisada amb glosaries naturalistes que combinaran el domini de la llengua i la música amb el coneixement sobre la biodiversitat i els reptes de conservació de l’entorn natural.
Des de la primera edició, el FestiNAT no ha parat de créixer pel que fa al nombre d’assistents –l’any passat va aplegar-ne unes 450 i en aquesta edició s’espera superar el mig centenar–, una progressió que ha anat acompanyada d’una creixent professionalització de l’organització i d’un model més obert i participatiu. “La crida a les entitats perquè hi desenvolupin les seves propostes va en la línia de fer un festival més coral i de ser un espai que les entitats se sentin com a seu”, assenyala la directora de la fundació Emys.
En un context en què la consciència social sobre la importància de la cura de la natura va en augment arran dels estralls de l’emergència climàtica, el FestiNAT també vol posar el focus en problemàtiques –sovint més oblidades– com la davallada de la biodiversitat i reivindica practicar una mirada més holística i interconnectada de tot plegat.
Qui vulgui connectar amb la natura, aprendre i gaudir d’una jornada naturalista pot adreçar-se al web del festival per no quedar-se sense la seva entrada i consultar en detall la programació completa del festival.
Afegeix un nou comentari