Els serveis d’assessorament i acompanyament gratuïts, al teu abast
Comparteix
Pretenen orientar a les entitats en la millora de la seva gestió perquè les seves accions tinguin més impacte social i resoldre qüestions concretes del dia a dia.
La Direcció General d’Acció Comunitària i Innovació Social (DGACIS) ofereix a les entitats sense ànim de lucre serveis d’acompanyament i serveis d’assessorament gratuïts. L’acompanyament té com a finalitat orientar a les entitats en la millora de la seva gestió perquè les seves accions tinguin més impacte social. Els assessoraments són un servei d’atenció individualitzada per resoldre temes i qüestions més concretes del dia a dia de les entitats, especialment en aspectes jurídics, econòmics i fiscals.
Serveis d’acompanyament
Es tracta d’un servei individual, eficient i de qualitat, que es realitza a través de la Fundació Pere Tarrés, organització referent i especialitzada en el sector associatiu. Es poden sol·licitar a través d'aquest formulari. L’acompanyament es basa en la metodologia PDCA, parteix de la base de planificar què es vol fer per solucionar el problema triat, a continuació es desenvolupen les accions necessàries per resoldre’l, i finalment es comproven els resultats i s’actua corregint el pla inicial o la manera de plasmar-se.
Els serveis d’acompanyament compten amb les següents característiques:
- Els acompanyaments consten d’un mínim de dues sessions de treball i un màxim de cinc en funció del tipus del servei sol·licitat.
- Cada sessió té una durada de dues hores.
- Les sessions es podran realitzar per videoconferència o en format presencial a la seu de l’entitat que rep el servei i a la seu que el presta.
- Per accedir al servei d’acompanyament, s’ha d'enviar les dades de l’entitat.
- L’entitat s’ha de comprometre per escrit a desplegar les accions i el calendari de treball consensuat.
Tipologies d’acompanyaments
- Suport per a la millora dels projectes d’intervenció
- Suport a la millora de la gestió del voluntariat
- Suport per al disseny o la millora de la comunicació
- Suport per a la millora de la captació de fons i del finançament i l’accés i gestió als ajuts públics i privats (subvencions)
- Suport per a la millora de la planificació estratègica
- Suport per a la millora de les competències i la formació de l’equip
- Suport a la sostenibilitat de les associacions i fundacions
- La implementació o millora del pla d’igualtat
Nou servei grupal en marxa a partir de setembre
Amb aquest servei es vol afavorir el procés de transformació digital de les associacions i fundacions, atenent les especificitats de cadascuna d'elles, a través de Colectic, una cooperativa tecnologica especialitzada en projectes de transformació social a través de la participació, l'aprenentatge i la socialització de les TIC. Aquelles entitats que tinguin interès, ja poden sol·licitar-lo a través del formulari habilitat. Malgrat que les inscripcions ja estan obertes, les sessions s'engegaran a partir del mes de setembre.
Amb aquest nou servei d'acompanyament grupal, es pretén fomentar l'associacionisme en matèria tecnològica i bretxa digital amb la voluntat d'augmentar el coneixement informàtic i en comunicació digital oferint suport per a:
• La millora de la digitalització de les entitats
• La millora del coneixement i ús de les eines informàtiques bàsiques i/o necessàries per a la gestió de l’entitat i dels projectes que porta a terme.
• La millora del coneixement de les eines i recursos informàtics per millorar la comunicació interna i externa de les associacions i fundacions.
Serveis d’assessorament
Les entitats poden fer ús gratuïtament d’aquests serveis per realitzar consultes puntuals a l’hora de resoldre qüestions vinculades a aspectes jurídics, econòmics i fiscals que no hagin pogut aclarir un cop consultats els recursos publicats al portal web Xarxanet.org.
Aquests serveis d'assessorament individualitzat estan gestionats per Suport Tercer Sector, departament de Fundesplai amb més de 30 anys d’experiència en assessorament, gestió i formació a associacions, fundacions i cooperatives no lucratives.
Les característiques dels serveis són les següents:
- Per a fer la consulta les entitats ompliran un breu formulari.
- Les consultes es resolen en línia, en cap cas de forma presencial.
- Un cop emplenat el formulari, l’entitat rep la resposta en un termini màxim de 72 hores.
El servei d’assessorament econòmic ofereix suport en matèries de:
- Gestió econòmica i comptabilitat: definir el pla comptable, fer balanços i tancaments, elaborar el quadre d’amortitzacions, dur a terme la gestió del pressupost, de la tresoreria, etc.
- Auditories i justificació de comptes: preparar-se per fer una auditoria, conèixer la documentació que cal aportar, etc.
- Fiscalitat: conèixer les obligacions fiscals, les exempcions aplicables, la preparació de models tributaris; tributar i comptabilitzar les fonts de finançament, les subvencions, els patrocinis, etc.
- Comptabilitat informatitzada: crear el pla de comptes, introduir assentaments, tancar l’exercici, fer extractes bancaris, etc.
El servei d’assessorament en matèria jurídica ofereix suport en matèries de:
- Situacions jurídiques: regularitzacions de les situacions legals, documentals i registrals d’acord amb les normatives vigents.
- Constitució i dissolució d’associacions i fundacions.
- Confecció, modificació o adaptació d’estatuts.
- Dret tributari i fiscal.
- Assessorament legal relatiu al voluntariat de l’entitat.
- Assessorament laboral relatiu als treballadors i treballadores de l’entitat.
- Assegurança que cal tenir.
- Declaració d’utilitat pública.
- Llei de protecció de dades personals (LOPD).
Afegeix un nou comentari