‘A l’estiu ens hi juguem molt’: entitats i professionals reclamen la garantia del dret al lleure educatiu a l’estiu
Comparteix
Més de 40 entitats reclamen garantir el dret al lleure educatiu a l’estiu per combatre les desigualtats i assegurar oportunitats a tots els infants.
El passat 16 de maig de 2025 es va celebrar una jornada en què es va presentar el manifest 'A l’estiu ens hi juguem molt', una crida conjunta per posar fi a les desigualtats d’accés a activitats estiuenques i garantir oportunitats educatives i de benestar per a tots els infants i adolescents, amb especial atenció als més vulnerables.
Impulsat per la Plataforma d'Infància de Catalunya (PINCat) de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social i l’Aliança Educació 360, el manifest planteja mesures concretes per assegurar l’accés universal al lleure d'estiu. Entre les prioritats que es reclamen hi ha el finançament estable per part de la Generalitat, la creació d’un sistema de beques inclusiu, i la promoció de l’ús del català i de l’hàbit lector en les activitats d’estiu. També es demana garantir, com a mínim, dues setmanes d'activitats educatives i saludables per als infants en situació de pobresa o exclusió social.
Propostes per un lleure universal i inclusiu
Segons el manifest, a Catalunya 4 de cada 10 infants i adolescents no tenen accés a cap activitat d’estiu, malgrat els esforços de les entitats socials i municipis. Les entitats signants recorden que el lleure educatiu no només reforça aprenentatges, sinó que afavoreix el benestar físic i emocional, la creativitat, la socialització i la conciliació familiar, i promou vincles i cohesió social.
Maria Truñó, directora de l’Aliança Educació 360, va posar èmfasi en la necessitat urgent de garantir aquestes dues setmanes d'activitats per als infants més vulnerables, tot afirmant que “sabem qui són, tenen nom i cognom, i tenim els recursos per assegurar-los l'accés a casals, campus, colònies i campaments”.
Per la seva part, José Antonio Ruiz, coordinador de PINCat, va denunciar que “el lleure educatiu és un dret vulnerat” i va lamentar que “per a molts infants i adolescents, l’estiu és un temps d’exclusió i desigualtats, quan podria esdevenir un espai d’oportunitats educatives i de benestar”.
El document finalitza amb una crida a impulsar polítiques públiques coordinades entre els àmbits nacional i municipal, que garanteixin que cap infant ni adolescent es quedi enrere durant l’estiu, independentment del seu origen o situació econòmica.
Afegeix un nou comentari