Nova causa de dissolució judicial per a les associacions
Comparteix
Es publica una normativa que permet que les autoritats dissolguin associacions per apologia del franquisme.
El Butlletí Oficial de l’Estat va publicar el passat 28 de juny la Llei Orgànica 3/2025, de 2025, per la qual es modifica la Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d’associació. La novetat més significativa d’aquesta publicació és la inclusió de l’apologia del franquisme com a nova causa de dissolució judicial de les entitats amb caràcter immediat.
D’aquesta manera, el govern pretén donar resposta a un petició contínua de les entitats de víctimes de la dictadura recolzada també per altres tipus d’entitats. El Senat havia suprimit l’apartat 1 de la norma, en què es parla explícitament de dissoldre associacions franquistes. A més, havia introduït esmenes per incloure l’extinció judicial d’entitats que fessin enaltiment del terrorisme. Tot i això, el govern no ha acceptat cap d’aquestes esmenes i ha acabat aprovant el text que va sortir del Congrés el passat 10 d’abril.
Què es considera apologia del franquisme?
De cara a l’aplicació d’aquesta normativa s’ha de tenir molt clar què es considera apologia del franquisme. Aquest aspecte queda recollit a l’article únic d’aquesta Llei Orgànica 3/2025 en el punt 1 i que afegeix una nova disposició addicional a la Llei Orgànica 1/2002. El redactat considera apologia del franquisme els següents temes:
- L’enaltiment al cop d’estat de 1936.
- L’enaltiment de la dictadura instaurada després d’aquest cop d’estat.
- L’enaltiment dels dirigents del cop d’estat o la citada dictadura.
- El menyspreu o la humiliació de la dignitat de les víctimes del cop d’estat i de la guerra civil.
- La incitació a l’odi directa o indirecta contra aquestes víctimes.
A qui afecta?
Aquesta reforma deriva directament de l’aprovació de la Llei 20/2022, de 19 d’octubre de Memòria Democràtica coneguda popularment com la Llei de Memòria Històrica. La normativa establia com a objectiu la creació d’una sèrie de mesures per poder dissoldre judicialment aquelles entitats que realitzessin algunes de les activitats descrites anteriorment.
És important recordar que la normativa entenia que dins del concepte d’associació s’inclouen també les formes de federació, confederació i unió. Això deixa fora d’aquesta nova llei a les fundacions.
Aplicació pràctica i escenaris futurs
Aquesta reforma legislativa representa un pas rellevant en la consolidació de la memòria democràtica i la reparació simbòlica a les víctimes del franquisme. Amb la nova normativa, es permet la dissolució judicial d’associacions i altres tipus d'entitats que facin apologia del règim dictatorial, incloent-hi l’enaltiment del cop d’estat de 1936, la dictadura, els seus dirigents, entre d'altres.
Tot i això, les fundacions queden fora d’aquest marc legal, ja que depenen del Ministeri de Cultura. Igualment, aquest organisme ja ha anunciat que ha iniciat els tràmits pertinents per estudiar la dissolució d’algunes d’aquestes entitats, com ara la Fundación Francisco Franco.