Neix Micelis, una xarxa de punts lila per prevenir violències i generar canvi social des de la comunitat
Comparteix
La iniciativa sorgeix de la cooperació de set entitats del territori i entén els punts lila com una eina col·lectiva per a la transformació social, allunyada de les lògiques capitalistes.
En una entrevista recent a Xarxanet, la Marina Nadal, membre de l’associació transfeminista La Llamborda, advertia que, en els darrers anys, eines contra les violències masclistes com els punts lila corren el risc de ser engolides per dinàmiques capitalistes i desconnectades del feminisme popular i autoorganitzat que les va impulsar. “Cal allunyar els punts lila d’aquesta lògica capitalista del lucre, perquè això reverteix en intervencions que no tenen una visió restaurativa ni de comunitat”, explicava.
Justament, aquest és un dels propòsits centrals que ha donat peu al naixement de Micelis, fruit d’una aliança forjada per cooperatives i associacions que comparteixen una mirada interseccional, comunitària i restaurativa, i treballen des de diversos territoris repartits al llarg i ample de Catalunya per prevenir i abordar les violències masclistes i LGTBIAQ+fòbiques.
La xarxa sorgeix del treball conjunt d’entitats com Cúrcuma SCCL, La Llamborda, La Fera ferotge, Aritja Cooperativa, Dones amb Empenta, Doble Via i GR-Feminista. Totes elles, alineades amb el canvi social, fora de les lògiques de mercat i dins els feminismes transformadors. “Micelis també és una resposta crítica als serveis que utilitzen el nom de Punt Lila com a producte, sense arrelament comunitari ni compromís transformador”, asseguren.
La iniciativa és un projecte col·lectiu que vol “teixir una xarxa transformadora arrelada als barris, pobles i ciutats, des d’una visió compromesa amb els drets humans i la justícia social”. Una de les eines claus per fer-ho són els punts lila, que des de Micelis no consideren un simple dispositiu puntual, sinó “una acció comunitària per generar canvis estructurals i enfortir el teixit social”.
A través del desplegament d’aquests punts lila en esdeveniments, espais d’oci i entorns comunitaris, que fa anys que impulsen des dels col·lectius i entitats locals, s’articula aquesta intercooperació que defineix la tasca de Micelis en l’àmbit de la prevenció de les violències masclistes.
Cura, compromís i professionalitat en la prevenció de les violències masclistes
En les seves intervencions, Micelis assumeix un compromís ferm amb la protecció dels drets de les persones ateses, però també amb el benestar dels seus equips, aplicant la màxima diligència en totes les fases de prevenció, detecció i intervenció davant les violències masclistes i LGTBIAQ+fòbiques.
Així, des de la xarxa expliquen que apostar per un punt lila de Micelis és confiar en un servei professional amb arrelament territorial, rigor metodològic i compromís polític. Un estàndard de qualitat que demana recursos adients per garantir un impacte real i transformador en les comunitats on intervenen, assegurant així que els punts lila no siguin una solució puntual sinó un motor de canvi col·lectiu.
Aquest, precisament, és un dels punts clau que guia l’actuació de Micelis: entendre el punt lila no com una actuació ocasional, sinó com “una estratègia transformadora que busca generar canvis reals i sostinguts”. O en paraules de la Marina Nadal: “No ens volem passar tota la vida fent punts lila; cal entendre'ls com una eina, no com un fi”.
Una base ideològica per a una acció transformadora
Micelis fonamenta la seva tasca en un marc ideològic compromès amb principis d’actuació que defineixen la seva essència, com l’antiracisme, el transfeminisme, l’anticapitalisme i la lluita contra el capacitisme. Des d’aquesta perspectiva, entenen que les violències masclistes i LGTBIAQ+fòbiques tenen arrels estructurals profundes i és cabdal treballar per garantir espais lliures de discriminacions racials, de gènere i de qualsevol altra forma d’opressió.
Això només és possible des d’una mirada feminista inclusiva, que posa les cures i el benestar col·lectiu al centre i aposta per construir espais diversos i segurs, lluny de la lògica del lucre. A Micelis, aquests principis es tradueixen en punts lila amb una visió sistèmica i transformadora, orientada a la reparació i la responsabilitat compartida.
“Per sobre de tot, treballem posant al centre les cures, entenent-les com un compromís col·lectiu per garantir espais segurs, respectuosos i amb condicions laborals dignes per a totes les persones implicades”, manifesten.
Enfortir la comunitat i posar la vida i les cures al centre
Tot plegat respon a una manera d’entendre la intervenció que va més enllà de la prestació de serveis i que posa l’accent en els valors que sostenen la pràctica quotidiana. Així, la xarxa reivindica el valor d’un treball arrelat i compromès amb la transformació social, construït a partir de l’experiència activista i l’adaptació a les realitats de cada territori.
Des d’aquesta perspectiva, Micelis opera fora de les lògiques de lucre, amb equips formats i involucrats, alhora que aposten per enfortir el teixit col·lectiu mitjançant l’enxarxament i la cultura de cures, posant al centre el bon tracte, el respecte mutu i la dignificació de les condicions laborals.
La iniciativa treballa amb la mirada posada en un horitzó on la necessitat d’intervencions com els punts lila desaparegui. L’objectiu és construir comunitats fortes i autosuficients, capaces de gestionar i resoldre els conflictes des de la col·lectivitat i el respecte mutu, com afirmen les seves impulsores: “Imaginem un món lliure de violències, on les comunitats tinguin eines pròpies per a la resolució col·lectiva dels conflictes”.
Afegeix un nou comentari