La Comissió Catalana d'Acció pel Refugi organitza un debat sobre el dret d'asil, l'acollida i els drets humans

LaviniaNext
Autor/a: 
Marc Bosch
Imatge de les participants en el debat electoral organitzat per la CCAR. Font: Comissió Catalana d'Acció pel Refugi
Imatge de les participants en el debat electoral organitzat per la CCAR. Font: Comissió Catalana d'Acció pel Refugi
D'esquerra a dreta, els candidats Ousman Jangana, Andres García, Carlos Remacha, Rocío García, Francesc Dalmases i José Rodríguez Font: Comissió Catalana d'Acció pel Refugi
D'esquerra a dreta, els candidats Ousman Jangana, Andres García, Carlos Remacha, Rocío García, Francesc Dalmases i José Rodríguez Font: Comissió Catalana d'Acció pel Refugi
Les eleccions al Parlament de Catalunya se celebraran el diumenge, 12 de maig Font: Freepik
Les eleccions al Parlament de Catalunya se celebraran el diumenge, 12 de maig Font: Freepik

La Comissió Catalana d'Acció pel Refugi organitza un debat sobre el dret d'asil, l'acollida i els drets humans

Autor/a: 
Marc Bosch
LaviniaNext

Resum: 

La CCAR reuneix representants de partits polítics per debatre sobre aquestes matèries de cara a les eleccions del 12 de maig i presenta un document amb les seves pròpies propostes per al futur Govern de la Generalitat.

La Comissió Catalana d'Acció pel Refugi (CCAR) va celebrar la setmana passada un debat electoral centrat en les propostes dels partits polítics en matèria d'asil, acollida i drets humans. Es va parlar sobre l'accés a l'empadronament, els drets dels menors sense referents familiars, la formació, l'aprenentatge del català i el castellà, i del model actual d'acollida.

A més, l'entitat ha fet públiques les seves pròpies propostes respecte a aquests temes. El document està dividit en les següents sis temàtiques: Vies legals i segures, Accés al procediment d'asil, Nens i nenes sense referents familiars, Regularització i inclusió social, Accés a drets socials i Administració pública.

En què es concreten cadascuna de les propostes de la CCAR?

En l'apartat sobre les vies legals i segures de l'arribada de migrants, la CCAR proposa establir mecanismes per a les persones que necessiten protecció internacional, com ara l'obertura de corredors humanitaris i programes de reassentament. Sobre aquest últim punt, demanen, entre d'altres, que s'incrementi la quota acordada i s'acceptin persones de més nacionalitats.

Sobre l'accés a l'asil, la CCAR reclama al pròxim Govern de la Generalitat que insti l'Estat a millorar i agilitzar el sistema de cites per formalitzar les sol·licituds, a més de complir amb els terminis d'assignació que fixa la directiva europea.

Per millorar l'atenció i l'acompanyament a nens i nenes sense referents familiars, la Comissió planteja la creació d'una formació obligatòria per a totes les professionals que treballen a l’administració pública i perfeccionar la identificació d'aquests infants.

Un altre tema al qual fa referència és la regularització de totes aquelles persones a qui se'ls ha denegat la protecció internacional, però "que són supervivents de greus violacions dels drets humans". Per a la CCAR, cal "revertir la situació d'irregularitat administrativa" i implementar mesures a favor de la convivència i la inclusió, i en contra dels discursos d’odi "que criminalitzen i estigmatitzen les persones migrants i refugiades".

Consideren essencial que els municipis garanteixin l’empadronament, sigui quina sigui la situació administrativa, i apliquin polítiques contra l’exclusió residencial.

Finalment, la Comissió Catalana d'Acció pel Refugi vol que es tinguin més en compte les entitats especialitzades i les persones refugiades i apàtrides a l'hora de dissenyar i implementar polítiques públiques de migració, així com fer efectiva una taula de treball en el Comitè d'Acollida de Persones Refugiades.

Les propostes dels partits en el debat electoral

Des del PSC, representat per Rocío García, van ressaltar que és important no perdre l'objectiu de destinar el 0,7% del PIB en cooperació al desenvolupament i fomentar la formació per facilitar la inserció laboral.

Per ERC va intervenir José Rodríguez Fernández per proposar que el model d'acollida segueixi les passes del que es va aplicar quan va esclatar la guerra entre Ucraïna i Rússia, i que es derogui la llei d'estrangeria.

Francesc Dalmases, de Junts + Puigdemont per Catalunya, va exposar que és necessari que Catalunya tingui plenes competències en immigració i va demanar que el Govern espanyol les transfereixi. Per altra banda, va assegurar que no reconèixer les vies segures i legals provoca "una fàbrica de morts".

El candidat de la CUP-DT, Ousman Jangana Kabba, va defensar donar més suport a les entitats i moviments socials que treballen "per trencar amb el model actual d'acollida" i que cal un reconeixement dels drets dels menors.

Sobre l'empadronament en els municipis catalans, Andres García Berrio, membre de la candidatura de Comuns Sumar, va instar sancionar els ajuntaments que no compleixin amb aquest dret. A més, va demanar que la protecció internacional es pugui sol·licitar des d'ambaixades i consolats.

Per la seva banda, el PP aposta perquè l'acollida es faci seguint el principi de la solidaritat, amb responsabilitat i de forma ordenada. Carlos Remacha, candidat de la formació, va explicar que el seu partit defensa el Pacte Europeu de Migració i Asil (PEMA).

Afegeix un comentari nou