MEG presenta ‘El Mètode Obert’, una nova proposta pedagògica per transformar l’educació en el lleure
Comparteix
La publicació defineix un model educatiu transformador, arrelat al territori i orientat al desenvolupament integral d’infants i joves.
El passat 8 de maig, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) va presentar El Mètode Obert, la nova proposta pedagògica de l’entitat, en un acte celebrat a la Casa de Cultura de Sant Cugat. Amb una mirada arrelada i transformadora, la publicació vol esdevenir una brúixola per a l’acció educativa dels agrupaments, centrada en la vivència, la comunitat i el compromís amb la justícia social.
Una mirada col·lectiva per repensar el cau
L’acte va estar presentat per integrants de l’actual Taula Executiva, i va comptar amb la intervenció d’Àlex Viyuela i Maria Vilàs, membres implicats en el procés d’elaboració del llibre. Ambdós van posar en valor els més de deu anys de reflexió compartida que han permès donar forma a una eina que neix de l’experiència i la pràctica educativa dels agrupaments. El Mètode Obert proposa una educació centrada en la persona, la comunitat i el territori, basada en set aproximacions: emocional, física, social, cognitiva, cultural, espiritual i política.
La comissaria general de 2021 a 2024 de MEG, la Maria Vilàs, va reivindicar el cau com un espai imprescindible davant els reptes globals: “En un món marcat per la precarietat, l’auge de l’extrema dreta i el col·lapse eco-social, el cau ha de ser un oasi educatiu i polític, un lloc on és possible imaginar i experimentar altres formes de fer i de ser.” Per altra banda, Àlex Viyuela, Director de l’Escola de Formació de l’entitat del 2021 al 2024, va remarcar que el text no és un punt final, sinó un document obert, que s’actualitzarà col·lectivament per seguir sent útil, significatiu i transformador.
Fent diàleg amb el món educatiu
La segona part de l’acte va estar format per una taula rodona amb la participació de quatre professionals de l’educació: Jordi Collet (doctor en Sociologia de l’Educació), Ferran Crespo (doctor en Educació i Societat), Mar Hurtado (presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat) i Bruna Ruhí (representant de l’educació en el lleure al Consell Municipal d’Educació de Girona). En aquest espai de debat es va reflexionar sobre el paper del lleure com a eina política i transformadora, la necessitat d’institucions educatives més horitzontals i la urgència de garantir l’accessibilitat real a tots els infants i joves.
Jordi Collet va definir El Mètode Obert com “una proposta amb potencial radicalment transformadora” i va destacar la seva capacitat de generar vincles comunitaris reals: “L’educació no es pot fer des de la solitud. El cau, com a espai col·lectiu, té un poder pedagògic brutal.” Per altra banda, Mar Hurtado va posar en valor la importància de posar la vida al centre: “El que proposeu a El Mètode Obert és una educació que escolta, que acompanya i que transforma. És això el que necessitem.”
També es va debatre sobre les barreres que encara persisteixen en l’accés a l’educació en el lleure. Ferran Crespo va remarcar que “l’accessibilitat no és només una qüestió de recursos, sinó també d’actituds i de voluntat col·lectiva.” Bruna Ruhí, en aquesta línia, va fer una crida a repensar els privilegis dins les entitats: “Si volem ser realment inclusius, cal qüestionar-nos qui queda fora i per què.”
En definitiva, es va posar sobre la taula la necessitat d'abordar qüestions sovint invisibilitzades dins de l’educació en el lleure de base voluntària, com l'impacte de la religió o l’accés a aquests espais a persones amb diversitat funcional.
Una gira per compartir, escoltar i fer créixer la proposta
Amb la voluntat d’apropar El Mètode Obert, MEG ha posat en marxa una gira que es durà a terme entre març i setembre. Aquest recorregut, que combina sessions presencials amb recursos digitals, vol esdevenir un espai de trobada, diàleg i enriquiment mutu amb el voluntariat.
Tallers, dinàmiques participatives i espais de conversa serviran per recollir impressions, resoldre dubtes i consolidar des de la vessant pràctica del moviment la proposta educativa com una eina compartida, útil i adaptada a la realitat dels agrupaments.
Afegeix un nou comentari