Marta Pedregal: “Hi ha joves que gràcies al voluntariat han trobat el seu camí professional”
Comparteix
La Víbria Intercultural acompanya, des de Terrassa, joves que volen viure una experiència de voluntariat transformadora tant local com internacional.
Amb seu a Terrassa, La Víbria Intercultural és una entitat juvenil que s'ha convertit en referent de la mobilitat internacional i el voluntariat europeu per a joves al municipi.
Amb l'objectiu de fomentar la interculturalitat, el voluntariat la ciutadania activa i l’ocupabilitat juvenil treballen a través de l’educació no formal per transmetre aquests valors a través d’experiències pràctiques i vivencials.
Parlem amb la Marta Pedregal, assessora de mobilitat de l’entitat, que ens explica algunes de les opcions de voluntariat que s’ofereixen des de la Víbria i com qualsevol jove que en tingui ganes pot emprendre una aventura transformadora a través del voluntariat, tant en l'àmbit local com internacional.
A més de tècnica de mobilitat, és interessant destacar que tu també vas participar d’aquests programes com a voluntària. És així?
Sí, vaig fer el meu Servei de Voluntariat Europeu (actualment Cos Europeu de Solidaritat) a Nàpols i després unes pràctiques amb el programa TLN Mobilicat a Palermo. Per mi van ser experiències molt enriquidores totes dues. Des que vaig tornar a casa ja fa tres anys, continuo vinculada a tot aquest món però des de l'altra banda, com a assessora de mobilitat i treballadora juvenil.
Des de la Víbria, us centreu només en joves de Terrassa o arribeu a altres llocs?
Tot i que som una entitat de Terrassa, treballem també en l'àmbit comarcal i en altres punts del territori. Tenim presència a Manresa, Igualada, Girona i Badalona.
L’objectiu és fer arribar el nostre assessorament en mobilitat internacional al màxim de joves possibles.
Com feu arribar aquestes oportunitats als joves?
No sempre és fàcil. A banda de ser presents a oficines joves, cuidem molt la nostra presència web i xarxes socials.
També establim vincles amb entitats locals i instituts per arribar a aquelles persones que potser no tenen tant accés digital.
Què busquen habitualment els joves quan s’apropen preguntant per experiències de voluntariat?
Hi ha perfils molt diversos. Alguns tenen clar que volen estudiar a l’estranger, d’altres simplement saben que volen viure una experiència fora, però no saben com.
Aquí entra el nostre paper com a assessores, especialment pel que fa al Cos Europeu de Solidaritat (CES), un programa de voluntariat internacional totalment subvencionat per la Comissió Europea i 100% gratuït.
Molt interessant tenint en compte que cada cop hi ha més agències privades amb propostes molt costoses.
Sí, hi ha molta informació a internet i a vegades és complicat destriar-la. Hi ha molts programes per anar-se'n a fer voluntariat, però alguns no queda clar ben bé d’on surten. Entre aquest panorama les joves busquen alternatives econòmiques i de fiar, i el Cos Europeu ofereix aquest acompanyament al llarg de tot el procés que s’agraeix moltíssim.
Quin tipus de projectes s’ofereixen dins del CES?
Hi ha dos tipus principals: un voluntariat de curta durada que generalment es realitza en grup en el qual hi ha moltes activitats col·lectives. Després hi ha els de llarga durada: individuals i més immersius.
Oferim suport des del primer moment fins al retorn del jove, amb tutoria, preparació i acompanyament constant.
I en l’àmbit més local?
Tenim dos projectes destacats: el Greenfluencers, que fan accions pel medi ambient i el programa de mentories, on joves locals fan de mentors dels voluntaris europeus que arriben a Terrassa. Pensem que aquest intercanvi cultural és molt enriquidor per ambdues parts.
Es requereixen coneixements o requisits previs per participar-hi?
Només dos: tenir entre 18 i 30 anys i residir a la Unió Europea. No es requereix nivell d’idioma ni estudis concrets.
Pel que fa a les temàtiques, que podem trobar?
Hi ha una gran varietat: medi ambient, art, cultura, esport, acció social... La majoria estan orientats a la transformació social i comunitària, ja que són projectes creats i organitzats per entitats sense ànim de lucre com nosaltres.
Per nosaltres és una experiència de transformació social i ho veiem cada dia. Hi ha joves que gràcies al voluntariat han trobat el seu camí professional o d’altres, més joves, han après que és viure amb autonomia. També n’hi ha que decideixen quedar-se al país que els ha acollit.
Quin impacte tenen els projectes en aquest país d’acollida al que feies referència?
Els projectes de voluntariat als que estem fent referència tota l’estona estan creats per les mateixes entitats dels països receptors. Per tant, són entitats que coneixen el territori, la seva realitat i necessitats. És per això que l’impacte acaba sent molt positiu. I ho veiem nosaltres aquí a Terrassa amb les persones voluntàries que arriben com ens nodrim mútuament d’aquest afegit intercultural.
Si alguna persona que estigui llegint aquesta entrevista està interessat, que hauria de fer?
Recomanem contactar amb un servei de mobilitat proper. Si no també poden registrar-se directament al portal del Cos Europeu de Solidaritat (Youth Portal) i preparar ells mateixos la candidatura. Normalment, el que es demana és una carta de motivació.
També poden contactar amb nosaltres i els acompanyarem en tot el procés.
Encara serien a temps per fer-ho aquest estiu?
Sí, els projectes es publiquen durant tot l’any. Tot i que els de juny ja poden estar tancats, molts per juliol encara tenen places obertes.
Per acabar, què diries a aquells joves que s’ho estan pensant, però tenen por o dubtes?
Els animaria moltíssim. És una oportunitat única per viure a l’estranger amb suport, sense grans despeses, i amb molt d’acompanyament. L’idioma no és una barrera i hi ha opcions més curtes per fer un primer tastet.
És un programa pensat perquè qualsevol jove hi pugui accedir sense que l’idioma sigui un impediment o una barrera i pot ser una experiència transformadora.
Afegeix un nou comentari