Suara Cooperativa posa en marxa un casal de gent gran en línia

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Des que es va iniciar la prova pilot del casal en línia, es calcula que les usuàries s'han connectat una mitjana de dues hores cada dia. Font: iStock. Font: iStock
Des que es va iniciar la prova pilot del casal en línia, es calcula que les usuàries s'han connectat una mitjana de dues hores cada dia. Font: iStock.

Suara Cooperativa posa en marxa un casal de gent gran en línia

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

L’objectiu de la iniciativa és fomentar l’autonomia, combatre la solitud i promoure l’estimulació cognitiva de la gent gran.

Poder fer activitats adaptades a les necessitats de les persones grans sense sortir de casa. Aquesta és la proposta del casal de gent gran de Suara Cooperativa, que porta testant-se a mode de prova pilot des de l'estiu passat. El casal ofereix tant sessions de matí com de tarda a càrrec de professionals expertes en els camps sanitaris, psicològics i socials.

Una de les claus del casal – desenvolupat en el marc dels 'Projectes Singulars' impulsats per la Direcció General d'Economia Social i del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya – és que, per connectar-s'hi, les usuàries no han de disposar de cap ordinador ni programari complex, sinó que és suficient amb un adaptador pel televisor que proporcionen des de Suara. L'adaptador permet que les usuàries del casal puguin interactuar en temps real, tant amb les professionals de la cooperativa, com amb les seves companyes de casal.

Des de la cooperativa expliquen que aquesta iniciativa s'adreça a casos en què la persona gran té problemes de salut o situacions de mobilitat reduïda que limiten els seus desplaçaments. Precisament tenint aquest perfil d'usuàries en ment, al casal s'ofereixen sessions d'activitat física per promoure la salut i l'esport, encara que sigui des de casa.

A més de treballar la salut física, al casal també es fomenta la salut mental i cognitiva mitjançant diverses activitats, com ara tallers de memòria i jocs d'habilitats mental que busquen fomentar l'estimulació cognitiva i que estan dinamitzats per psicòlogues de la cooperativa. A més, a les sessions del casal en línia de Suara Cooperativa, també hi ha temps per l'oci. Les persones grans, juntament amb les professionals, fan jocs de preguntes, bingos i comparteixen les seves experiències diàries per millorar el seu estat d'ànim.

En aquesta mateixa línia, el casa també ha esdevingut una eina perquè moltes persones grans puguin fer visites virtuals a museus, puguin participar en tallers de lectura, dansa, teatre o activitats musicals, a més de celebrar plegades moltes dates assenyalades, com ara els seus aniversaris.

Segons expliquen des de Suara, valoren molt positivament els primers resultats del casal, ja que, segons les primeres experiències pilot, es tracta d'una iniciativa que fa que les usuàries s'aixequin abans del llit, tinguin més cura de si mateixes i millora el seu estat d'ànim gràcies a les noves connexions que genera.

Més de quaranta anys atenent a les persones

Suara Cooperativa és una entitat d'economia social i solidària que porta més de quatre dècades dedicant-se a l'atenció a les persones. Ara per ara, és una de les cooperatives de cures més grans de Catalunya que ha esdevingut tot un referent al sector. Tot i ser especialment coneguda per la seva tasca amb les persones grans, des de la cooperativa també s'ofereixen serveis de cures a infants, suport laboral i d'intervenció social i altres serveis de salut per a empreses.

Al llarg dels quaranta anys d'activitat de la cooperativa, la seva tasca s'ha vist reconeguda amb multitud de premis. Entre els més recents, destaquen el segell Làbora de l'Ajuntament de Barcelona, que reconeix la contractació de persones en situació de vulnerabilitat, el distintiu IP22@, que va premiar la cooperativa com a empresa més innovadora per la iniciativa Social Digital Lab, o el reconeixement d'Entitat Responsable amb la Infància atorgat pel Consell Independent de Protecció de la Infància.

Afegeix un comentari nou