Alejandro San Rafael: "La societat invisibilitza a les persones dependents o en risc d’exclusió del col·lectiu LGTBI"

FCVS
Imatge de la campanya de la Fundació Enllaç a favor dels drets del col·lectiu LGTB Font: Fundació Enllaç
Imatge de la campanya de la Fundació Enllaç a favor dels drets del col·lectiu LGTB
Fundació Enllaç Font: Fundació Enllaç
Dues persones voluntàries de la Fundació Enllaç
Lema Fundació Enllaç: Pensem en el teu futur, protegim el teu present Font: Fundació Enllaç
La Fundació Enllaç centra la seva acció en la defensa dels drets de les persones grans, dependents o en risc d'exclusió social del col·lectiu LGTBI
L'entitat realitza diferents xerrades per tal de conscienciar a la població perquè es tinguin en compte les especificitats de les persones grans LGTBI Font: Fundació Enllaç
L'entitat realitza diferents xerrades per tal de conscienciar a la població perquè es tinguin en compte les especificitats de les persones grans LGTBI
 Font: Fundació Enllaç
Les persones amb dependència o les persones grans moltes vegades estan oblidades dins el col·lectiu LGTBI
Imatge de la constitució de la Fundació Enllaç a la notaria Font: Fundació Enllaç
Imatge de la constitució de la Fundació Enllaç a la notaria

Alejandro San Rafael: "La societat invisibilitza a les persones dependents o en risc d’exclusió del col·lectiu LGTBI"

FCVS

Resum: 

Alejandro San Rafael, tècnic de la Fundació Enllaç, ens parla de la tasca de l'entitat per sensibilitzar a la població sobre la situació que viuen les persones grans o en risc d'exclusió social dins del col·lectiu LGTB.

1. Com sorgeix l’entitat?

La Fundació Enllaç es va crear l’any 2008 gràcies a l’impuls d’una vintena de persones vinculades al moviment de drets civils en favor de les persones LGTBI. Eren persones vinculades al moviment que, després de 30 anys de lluita i dels avenços aconseguits, van veure que hi havia persones en risc d’exclusió, vulnerables o persones grans LGTBI que es trobaven desprotegides.

2. Quina és la vostra missió?

La Fundació té per objecte identificar i avaluar les necessitats específiques de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals de Catalunya, amb especial atenció en la protecció de la seva autonomia personal i circulació social. Contribuïm a assegurar l’exercici efectiu dels seus drets individuals en el marc d’una societat de persones lliures, iguals en drets i en dignitat.

3. Segueixen existint molts prejudicis contra el col·lectiu LGTBI?

Els prejudicis són molts i molt accentuats dins d'alguns àmbits de la societat. I, en seguiran existint mentre no canviï l’actual societat heteropatriarcal. Des de la nostra entitat tenim cursos de formació i conscienciació perquè es tinguin en compte les especificitats de les persones grans LGTBI, que no sempre s’havien respectat. Actualment ens trobem molt bona acollida per part de les persones participants, però de tant en tant es detecta alguna pràctica no del tot adequada.

4. Aquest 28 de juny farà 40 anys de la primera manifestació LGTBI. Que significa això per vosaltres?

Fa 40 anys de la primera manifestació però la militància pro drets i llibertats ja s’estava portant a terme molt abans, en la clandestinitat, quan era il·legal i es perseguia a les persones LGTBI. Bona part dels patrons fundadors de la Fundació Enllaç hi eren. Som el retrat vivent que la militància a favor dels drets de les persones s’ha realitzat tota la vida. Els que fa 40 anys estaven posant les bases de la reclamació dels drets i llibertat per a les persones LGTBI ara ho estan fent per a les persones LGTBI més vulnerables.

5. Som conscients de la situació que viuen les persones en situació de dependència del col·lectiu LGTBI?

La nostra societat invisibilitza a les persones dependents. El col·lectiu LGTBI no és una excepció. Aquí està la nostra raó de ser. Volem posar damunt la taula els problemes de les persones vulnerable, dependents o grans LGTBI. La societat quan parla del col·lectiu pensa directament en l'estereotip però el col·lectiu LGTBI és tant o més divers com la pròpia societat. Les persones vulnerables, en risc d'exclusió, dependents o grans porten una motxilla a l'esquena molt pesada per fer front al seu dia a dia, i, si a més pertany al col·lectiu LGTBI, la motxilla pesa encara més.

6. La LGTBfòbia és més accentuada quan parlem de persones en dependència o persones grans?

En general, les persones amb dependència o les persones grans sempre tenen més dificultats en tots els àmbits de la seva vida quotidiana. És un grup més vulnerable i no sempre protegit com cal. La LGTBIfòbia afecta a tot el col·lectiu sempre que sigui visible dins la societat. Les persones del col·lectiu són més propenses a estar soles, als suïcidis o a sofrir discriminacions i agressions que la resta de la societat.

7. La solitud és una de les problemàtiques principals de les vostres persones usuàries?

Sí, és un gran problema. La xarxa social i de suport de la majoria de les persones LGTBI està formada pels amics. Amb el temps, quan et fas gran, els amics van desapareixent i amb l'edat costa més crear noves relacions. De mica en mica, la teva xarxa va minvant fins a desaparèixer. Nosaltres intentem pal·liar aquesta situació oferint activitats lúdiques i també tenim persones voluntàries que fan acompanyaments a les persones en situació de soledat per trencar el seu aïllament.

8. Els serveis socials estan preparats per atendre a persones del col·lectiu LGTBI en situació de dependència?

En general sí. No obstant això, cal una formació específica per al tracte i les especificitats del col·lectiu LGTBI. Ens agradaria que la formació reglada ja incorporés aquesta perspectiva de gènere i sexualitat a la formació, però per ara no es fa. Mentrestant, des de la Fundació Enllaç fem de cursos de formació específica per a professionals d’atenció directa per a completar la seva formació.

9. Que significa el voluntariat per una entitat com la vostra?

El voluntariat és una peça bàsica i clau. Ens ajuda a mantenir a les persones menys soles, a ajudar a qui ho necessita i a difondre la feina de la Fundació Enllaç.

10. Quina tasca realitzen les vostres persones voluntàries?

Les nostres persones voluntàries ens ajuden a realitzar acompanyaments a les persones que estan soles i necessiten trencar l’aïllament, trucar-los per saber com estan... A banda, ens ajuden a preparar i organitzar activitats per difondre la tasca de la Fundació. També tenim suport més administratiu en el dia a dia de l’entitat o en tasques de disseny.

11. Com pot col·laborar la gent amb vosaltres?

Les persones que vulguin formar part de la Fundació Enllaç i aportar el seu granet de sorra ho poden fer de moltes maneres: voluntariat, donacions econòmiques o participant en la nostra campanya de micromecenatge. A més, qualsevol persona que ens vulgui aportar idees de projectes o activitats estarem encants d'escoltar-les.

Afegeix un comentari nou