Els elevats preus dificulten l'accés a millors proves i nous tractaments contra el VIH

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Els elevats preus dificulten l'accés a millors proves i nous tractaments contra el VIH

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Mentre la medicació de primera línia ha disminuït de preu, els règims de segona línia segueixen sent dues o fins a dotze vegades més cars que el preu més baix, segons els darrers informes de MSF.

"Gairebé 12 milions de persones reben teràpia antiretroviral (TAR) als països en desenvolupament", declara la directora mèdica de la Campanya d'Accés a Medicaments Essencials de Metges Sense Fronteres (MSF), Dra. Jennifer Cohn. A més, especifica, "les persones VIH-positives comencen cada vegada abans el tractament". No obstant això, "els tractaments s'han de seguir tota la vida, així que necessiten millors tractaments de primera línia i medicaments de segona línia més assequibles per quan falten els primers".

En la mateixa direcció, Cecilia Ferreyra, també de MSF, afirma que s'han fet evidents avenços en la qualitat i l'accessibilitat dels tractaments que arriben a països en vies de desenvolupament, però el VIH, diu, "se segueix cobran 1,5 milions de vides per any i a moltes zones del món és encara primera causa de mort". "Hi ha encara 18 milions de pacients que no han rebut tractament i la majoria d'ells no han estat ni diagnosticats".

En la lluita contra el VIH també són necessàries, expliquen des de l'organització, eines addicionals per fer el seguiment del tractament i millorar així la qualitat de l'atenció. La prova rutinària de càrrega viral mesura el nivell del virus a la sang i per tant om respon la persona al tractament. El darrer informe de Metges Sense Fronteres publicat el passat juliol 2014 (amb motiu de la Conferència Internacional de la SIDA celebrada a Austràlia) "Getting to Undetectable" descriure l'accés a la prova a l'Índia, Kènia, Malawi, Sud-Àfrica i Zimbabwe- i revela que encara cap país ha pogut implementar-la com a prova de rutina. L'informe conclou que el preu que han de pagar els països per prova és un obstacle important per a una aplicació més àmplia.

Encara que la implementació de la prova de càrrega viral és lenta i incompleta, s'espera que permeti descobrir molts pacients que no responen bé a la primera línia de tractament i han de canviar a la segona línia. Per tant, el preu dels medicaments per als tractaments de segona línia és també un tema crític.
L'informe anual de MSF sobre preus dels medicaments conclou aquest any que mentre el cost dels tractaments de primera línia han disminuït en els últims 12 mesos, els règims de segona línia segueixen sent dues vegades més cars que els de primera. Per als països d'ingressos mitjans, la situació és encara pitjor. Alguns arriben a pagar 12 vegades més que el preu més baix conegut.

La directora de la Campanya d'Accés a Medicaments Essencials a l'Índia, Leena Menghaney, afirma que per aconseguir posar més persones en tractament, "els països han de superar les barreres de patents que impossibilita l'accés a medicaments assequibles".

Afegeix un comentari nou