5 maneres de fer voluntariat internacional per a joves

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

5 maneres de fer voluntariat internacional per a joves

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Existeixen cinc programes de voluntariat internacional adreçats a joves i que reben el suport de les administracions públiques. Servei de Voluntariat Europeu, Voluntariat de les Nacions Unides, Iniciatives juvenils... Encara no els coneixes?

De voluntariat internacional n'hi ha de moltes classes i amb filosofies molt diverses: camps de treball, estades breus en països del tercer món, brigades internacionals, col·laboracions amb ONG... El ventall és molt ampli i fins i tot hi ha qui decideix posar-se directament en contacte amb organitzacions de la zona on té pensat anar per gestionar el projecte de voluntariat internacional sense intermediaris.

A aquesta oferta adreçada a la ciutadania en general, se n'hi suma una altra pensada específicament per a joves i impulsada des dels governs de diferents països i institucions supraestatals com la Unió Europea o les Nacions Unides. En aquest article us expliquem les característiques bàsiques de cinc programes adreçats a joves i que reben el suport de les administracions públiques.

Youth in Action és un programa d'educació no formal per a joves que volen portar a terme un projecte de voluntariat amb dimensió europea

Per una banda trobem el Voluntariat de Nacions Unides i per l'altra les accions compreses dins Youth in Action (YiA) de la Comissió Europea, un programa d'educació no formal per a joves que volen portar a terme un projecte de voluntariat amb dimensió europea. Aquest programa es centra, a més, en reforçar el concepte de ciutadà europeu i el sentit de pertinença a Europa dels participants. Així doncs, algunes de els accions contemplades dins YiA tenen un elevat contingut polític.

Si et vols fer una idea més acurada de les característiques de totes les formes de fer voluntariat que ofereix la UE, pots llegir els exemples de projectes que trobaràs a cada un dels apartats de la següent guia.

1. Voluntariat Universitari de les Nacions Unides (VUNU)

El programa existeix a Espanya des del maig del 2001, quan la Universidad Autónoma de Madrid (UAM) va signar el primer conveni amb el Programa de Voluntaris de Nacions Unides (VNU). Aquest document facilitava la incorporació d'universitaris a projectes enfocats a reduir l'escletxa digital existent entre països.

El 2006, el programa va experimentar un gir i es va centrar en els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), un enfocament que manté encara avui. Tal i com remarca l'Observatori de Cooperació Universitària per al Desenvolupament (OCUD), des d'aquell moment el programa va passar a prioritzar "les àrees de desenvolupament que deriven dels ODM de salut, educació i medi ambient, i de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació per al desenvolupament", fet que queda establit a partir del conveni del 2009.

El 2006 el programa es va centrar en els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, un enfocament que manté encara avui

Per ser voluntari del programa cal estar matriculat en alguna de les universitats participants (a Catalunya l'any passat en formaven part la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona i la Universitat Pompeu Fabra), tenir 25 anys complerts, disposar d'experiència o interès en la cooperació per al desenvolupament i tenir un bon nivell d'anglès entre d'altres.

Els últims cursos les inscripcions s'han obert a final de curs aproximadament i s'han admès candidatures fins el setembre. No obstant això, encara no es disposa d'una data exacte per la convocatòria 2013. Podeu consultar la convocatòria de l'any passat al document adjunt a aquest article.

2. Servei de Voluntariat Europeu (SVE)

Aquest programa impulsat des de la Comissió Europea busca obrir als joves de la Unió una nova porta d'educació no formal. El SVE es pot realitzar en àmbits molt diversos: cultura, esport, protecció civil, problemàtiques socials, patrimoni, medi ambient, cooperació per al desenvolupament... Tots aquests projectes i entitats d'acollida estan recollits a la base de dades del programa. L'únic tipus de voluntariat que no contempla aquest programa són les intervencions en situacions de postcrisis (ajuda humanitària, auxili després de desastres i conflictes...).

Per saber més sobre aquest programa i entendre què és i en què es pot arribar a convertir per a un mateix el SVE, pots llegir el reportatge Les veus del voluntariat europeu publicat a Xarxanet.Segons Mira Sammler, una jova alemanya que està fent el SVE a la Fundació Autònoma Solidària, el temps que dura el voluntariat "és un any per a la individualitat: tens quasi tot un any per dedicar-lo a créixer com a persona i al mateix temps, tot un any per concentrar-te al 100% en el programa de voluntariat que fas".

Les sol·licituds per fer el SVE entre l'1 d'agost i el 31 de gener del 2014 es poden presentar fins l'1 de maig. Per als projectes de voluntariat previstos entre l'1 de gener del 2014 i el 30 de juny del mateix any, hi ha temps per fer la sol·licitud fins l'1 d'octubre del 2013.

L'únic tipus de voluntariat que no contempla el SVE són les intervencions en situacions de postcrisis

D'altra banda, et recomanem que visitis Youth Networks, una web que fa les funcions de xarxa social i posa en contacte voluntaris, entitats d'enviament i entitats d'acollida. Està més actualitzada que la base de dades oficial i és molt més interactiva. Si esteu interessats en fer un SVE, us recomanem que doneu d'alta un perfil a la pàgina perquè pugueu contactar amb les entitats per aquesta via també.

3. Iniciatives juvenils

Tenir iniciativa i ser emprenedor i creatiu es valora molt dins la societat actual. Per potenciar aquesta manera de ser i de fer, la Unió Europea contempla dins el programa YiA una altra opció per fer voluntariat: des d'Europa i els estats membres de la Unió es dóna suport a les iniciatives juvenils, projectes locals i transnacionals dissenyats i desenvolupats per grups de joves. Impulsar un projecte d'aquestes característiques representa una important experiència d'aprenentatge no formal i un notable exercici de presa de responsabilitats.

És una manera d'ampliar la cooperació i fomentar la innovació, l'autoocupació i l'aprenentatge de metodologies que permetin cobrir unes necessitats o interessos. "Els i les joves poden provar les seves idees posant en marxa i executant un projecte propi", expliquen des de Youth in Action. La guia del programa afegeix que aquestes iniciatives juvenils "poden conduir a l'autoocupació o a la creació d'associacions, ONG i altres entitats que treballin en el sector de l'economia social sense ànim de lucre i en el sector de la joventut".

Pels seus impulsors, les iniciatives juvenils generen un important aprenentatge no formal i un notable exercici de presa de responsabilitats

Aquestes iniciatives poden ser nacionals o transnacionals. En aquest últim cas hi participen dos o més grups de diferents països els quals comparteixen pràctiques i aprenen els uns dels altres. No obstant això, cada una de les parts treballa pel benefici de la seva comunitat local.

Les sol·licituds per a projectes a realitzar entre l'1 d'agost i el 31 de gener del 2014 es poden presentar fins l'1 de maig. Els projectes previstos entre l'1 de gener del 2014 i el 30 de juny del mateix any es poden presentar fins l'1 d'octubre del 2013.

4. Intercanvis juvenils

Els intercanvis juvenils del programa Youth in Action es basen en la trobada entre grups de joves de diferents països de la Unió Europea o països associats amb un objectiu: desenvolupar un projecte conjunt impulsat per alguna de les entitats promotores, les quals sempre han de ser sense ànim de lucre. Els participants han de tenir entre 13 i 30 anys.

Aquests intercanvis no es poden equiparar als intercanvis escolars. Es tracta d'una acció que busca promoure el coneixement de les diferents realitats socials i culturals, l'aprenentatge compartit, la participació activa i el debat. "L'intercanvi hauria de contribuir al procés educatiu dels i les joves i augmentar la seva conscienciació respecte al context europeu i internacional en el qual viuen", resumeix la guia del programa YiA.

Els intercanvis promouen el coneixement de diferents realitats socials i culturals, l'aprenentatge compartit, la participació activa i el debat

L'activitat del projecte ha de durar entre 6 i 21 dies i s'ha de dur a terme en el país d'algun dels promotors. Es poden consultar totes les iniciatives obertes a la base de dades OTLAS.

Les sol·licituds per a intercanvis a realitzar entre l'1 d'agost i el 31 de gener del 2014 es poden presentar fins l'1 de maig. Per als intercanvis previstos entre l'1 de gener del 2014 i el 30 de juny del mateix any es poden presentar fins l'1 d'octubre del 2013.

5. Projectes de democràcia participativa

Youth in Action contempla una subacció destinada a fomentar la participació de joves en la vida democràtica. A través de projectes i grups concrets, els joves que en formen part s'endinsen en el funcionament dels processo democràtics i contribueixen en la recopilació a nivell europeu d'idees, experiències i metodologies de projectes i activitats dutes a terme a tots els nivells de la política.

Els projectes de democràcia participativa poden treballar temes tant diversos com la creació de xarxes d'intercanvi, desenvolupament i difusió de bones pràctiques en el camp de la joventut i la participació, simulacions de funcionament de les institucions democràtiques, consultes per conèixer les necessitats i els desitjos dels joves en temes de participació democràtica...

Les sol·licituds per a projectes a realitzar entre l'1 d'agost i el 31 de gener del 2014 es poden presentar fins l'1 de maig. Els projectes previstos entre l'1 de gener del 2014 i el 30 de juny del mateix any es poden presentar fins l'1 d'octubre del 2013.

Afegeix un comentari nou