6 apps que volen millorar la nostra salut mental

Colectic - Informàtic
Una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, segons dades de l'OMS. Font: Luis Dalvan (Pexels)
Una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, segons dades de l'OMS. Font: Luis Dalvan (Pexels)

6 apps que volen millorar la nostra salut mental

Colectic - Informàtic
Resum: 

'Coaching', meditació i suport són algunes de les opcions que també ofereixen els nostres mòbils.

La dependència pels mòbils pot vulnerar la nostra salut mental, però els dispositius també ofereixen opcions que, utilitzades d'una manera responsable, poden enfortir-la. 'Coaching', suport, avaluació o meditació són algunes de les funcions que ofereixen.

Fem un recull de les aplicacions més rellevants que tenen com a objectiu millorar la nostra salut mental, una realitat que afectarà una de quatre persones al llarg de la seva vida i que la OMS preveu que sigui "la principal causa de discapacitat" mundial el 2030.

Sanvello

Aquesta aplicació mesura a través d'un qüestionari els nivells d'ansietat, depressió i estrés, i ens proposa una guia d'exercicis per aconseguir els nostres objectius escollits entre diverses opcions, entre les quals hi ha des de millorar les nostres habilitats socials fins a ser més feliços o reduir l'ansietat.

Dissenyada per professionals de la psicologia, proporciona informació sobre l'ansietat i la depressió, proposa a la persona usuària que es marqui uns objectius SMART i també ofereix àudios per fer exercicis de meditació. Tot això utilitzant una teràpia cognitivo-conductual per a la gestió de les emocions.

La guia d'exercicis periòdica es complementa amb una opció de sons relaxants per practicar el mindfulness a l'hora d'anar a dormir o mentre fas un descans per sortir a passejar.

L'app també monitoreja els estats d'ànim setmanalment i ofereix pissarres per apuntar pensaments, objectius i hàbits saludables. A més, disposa de comunitats diverses on compartir-los amb més persones que estan passant per la mateixa situació.

L'opció de pagament també ofereix el contacte amb terapeutes. Tot i que no substitueix una teràpia, podria ser un primer pas per apropar-nos-hi i desfer-nos de tabús encara arrelats en la nostra societat.

Miracle Modus

Aquesta aplicació desenvolupada per una persona amb un diagnòstic de TEA (Trastorn de l'Espectre Autista) està específicament pensada per aquest col·lectiu, que requereix recursos específics diferenciats del col·lectiu de salut mental en el seu sentit més ampli. Tot i que dins de l'espectre autista hi ha moltes realitats, les persones amb autisme acostumen a ser extremadament sensibles als estímuls.

És per això que va néixer Miracle Modus, per centrar l'atenció d'aquestes persones quan els estímuls exteriors esdevenen massa estressants. Té una interfície senzilla amb formes hipnòtiques formades per ratlles, quadres o espirals de colors, que permeten una certa interacció, i que es complementen amb músiques. L'entorn és personalitzable perquè cadascú se'l faci a la seva mida.

Gestioemocional.cat

El departament de Salut va posar en marxa aquesta web app arran de l'augment de casos de diagnòstics de salut mental entre infància i joventut amb la pandèmia. L'eina avalua l'estat emocional de la persona usuària per tal d'identificar les seves necessitats i donar suport en la normalització de les emocions que ha desfermat la crisi sanitària.

Ofereix recursos, consells i indicacions depenent del cas, i també recursos professionals com ara números d'informació per a l'atenció sanitària. Va dirigida tant a adolescents i joves com a les famílies que estiguin preocupades per la seva salut.

TCApp

Aquesta aplicació s'utilitza com a complement en teràpies que tracten Trastorns de Conducta Alimentària (TCA) com són l'anorèxia i la bulímia, també en augment entre joves arran de la crisi sanitària. S'usa només sota prescripció mèdica i ajuda les terapeutes a mantenir en contacte i fer el seguiment del procés de les persones amb aquestes realitats.

Des de la perspectiva de la gamificació i els 'serious games', l'app permet a la persona usuària registrar les seves emocions, explicar la seva dieta i fer-li fotografies, registrar les seves vivències i compartir-les amb la teràpia, i rebre comunicacions de la persona professional, a més d'aconseguir premis segons va avançant.

D'aquesta manera, la terapeuta pot fer-ne el seguiment diari, identificar les situacions de risc, comunicar-se amb la persona i utilitzar els informes per extreure'n conclusions.

Notok

Hanna Lucas tenia ansietat i depressió a causa d'una condició física que patia que feia que es desmaiés. L'únic que volia era una manera de fer saber a la seva família i amigues que no estava bé. I així va néixer, de la mà del seu germà Charlie, notOK, una aplicació molt senzilla que consisteix en un "botó gratuït digital del pànic" que ens pot oferir suport immediat dels nostres contactes de confiança.

Demanar ajuda no és sempre fàcil ni ràpid quan es pateixen problemes de salut mental. Amb aquesta eina, quan la persona usuària clica el botó, els contactes de confiança reben una alerta amb la ubicació de la persona usuària i responen si poden o no ajudar-la.

Paral·lelament, l'aplicació ofereix un vídeo animat amb un exercici de respiració a la persona usuària, que rep un avís quan algun dels contactes respon afirmativament. En cas que necessiti ajuda immediata, l'aplicació proporciona telèfons d'emergència. Finalment, pot prémer el botó "I'm Ok" per avisar els contactes de confiança que ja no li cal ajuda.

L'eina, que està disponible només en anglès, també ofereix formacions de primers auxilis en salut mental i consells per a aquelles persones que esdevinguin contactes de confiança.

Headspace

Aquesta aplicació està dissenyada per a ajudar les persones a integrar la meditació i l'atenció plena en les seves vides diàries. Fundada per Andy Puddicombe, l'aplicació se centra a fer que la meditació sigui accessible i pràctica per a qualsevol persona, independentment del seu nivell d'experiència. La plataforma ofereix una varietat de meditacions guiades, des de sessions curtes per a principiants fins a programes més extensos per a usuaris avançats.

Headspace funciona mitjançant la presentació d'una interfície intuïtiva que permet a les usuàries seleccionar entre diferents tipus de meditació, com ara aquelles que estan destinades a reduir l'estrès, millora la son, concentrar-se millor, etc. Les meditacions són conduïdes per una veu calmada i tranquil·litzadora, guiant a les usuàries a través d'exercicis que fomenten l'atenció plena i la relaxació.

A més de les meditacions guiades, l'aplicació també inclou funcions de seguiment del progrés, recordatoris diaris per a meditar i paquets especials dissenyats per a situacions específiques, com l'estrès laboral o els moments d'ansietat.