ScienceLit, un projecte europeu de divulgació científica amb uns resultats molt positius

Colectic
Les tertúlies són l'eix central d'aquest pojecte Font: FACEPA
Les tertúlies són l'eix central d'aquest pojecte Font: FACEPA
En aquest projecte participen cinc organitzacions europees molt variades Font: ScienceLit
En aquest projecte participen cinc organitzacions europees molt variades Font: ScienceLit
Una tertúlia a Grècia Font: KMOP
Una tertúlia a Grècia Font: KMOP
La conferència final del projecte va servir per presentar els seus resultats Font: ScienceLit
La conferència final del projecte va servir per presentar els seus resultats Font: ScienceLit
Cartell de la conferència final del projecte Font: ScienceLit
Cartell de la conferència final del projecte Font: ScienceLit

ScienceLit, un projecte europeu de divulgació científica amb uns resultats molt positius

Colectic

Resum: 

Aquesta iniciativa promou el coneixement científic a diferents països europeus entre totes les cultures i sectors de la societat, però sobretot en aquells que es troben en risc d'exclusió social.

ScienceLit és un projecte ERASMUS+ que va especialment adreçat a les persones adultes. Es desenvolupa a partir de les anomenades 'Tertúlies Científiques Dialògiques', que s'han estar duent a terme a Eslovènia, Espanya i Grècia amb la participació d'una trentena de persones.

El projecte està coordinat per l’Associació de participants Àgora i compta amb la col·laboració d'altres socis de diferents països d’Europa, que són la Federació d'Associacions Culturals i Educatives de Persones Adultes (FACEPA), l’organització d’educació d’adults RIC Novo Mesto d'Eslovènia, NGO KMOP de Grècia i l’Institut Alemany de l’Educació per a Adults DIE d'Alemanya.

El proncipal objectiu que persegueix ScienceLit és oferir d’eines que permetin comprendre, interpretar i analitzar la ciència de forma autònoma a persones que no hi tenen accés. Maripaz, de FACEPA, comenta: "moltes vegades, determinats sectors de la societat queden exclosos perquè no tenen la informació suficient o tot el coneixement científic. És per això que amb el projecte ScienceLit ens proposem apropar tot aquest coneixement, especialment a les persones que es troben en situació de risc d’exclusió social".

Les 'Tertúlies Científiques Dialògiques'

Es tracta d'una activitat que consisteix a llegir obres i articles científics, reflexionar i crear un aprenentatge col·lectiu a través del diàleg. D'aquesta manera les persones que hi participen adquireixen, a més del coneixement científic, la capacitat d'argumentació i de respecte mutu.

A partir d'aquestes tertúlies, les peresones participants tenen una oportunitat d’inclusió educativa, així com la possibilitat també de formar part d’un Comitè Nacional que coordina el projecte en les organitzacions associades.

ScienceLit, que finalitzarà al mes d'agost, va començar al setembre del 2016, però les 'Tertúlies Científiques Dialògiques' van iniciar-se l'any 2006 arrel del projecte INCLUD-ED i s'han consolidat com una de les majors Actuacions Educatives d’Èxit a nivell internacional. Com explica la Maripaz, "INCLUD-ED va analitzar les estratègies educatives que contribueixen a superar les desigualtats i que fomenten la cohesió social, i les estratègies educatives que generen exclusió social, posant especial èmfasi en els grups vulnerables i marginats".

La fase final del projecte

ScienceLit es troba en la seva darrera fase. De fet, el dia 20 de juny va tenir lloc la conferència final que va presentar els principals resultats obtinguts amb el projecte. En aquesta última etapa també s'està formant professorat i voluntariat dins el context educatiu i els cafès científics, una altra oportunitat per apropar el coneixement científic.

La valoració que fan des de FACEPA és molt positiva. D'una banda, "les persones participants generen tot un seguit d’habilitats socials que els hi permeten dotar-se de major seguretat a l’hora de prendre qualsevol decisió". La Maripaz també comenta que "a través de les' Tertúlies Científiques Dialògiques', aquestes persones poden apropar-se a temàtiques científiques que les motiven, i probablement en un altre context no hi haguessin tingut accés".

Aquestes tertúlies aporten a participants de diferents cultures un espai de cohesió social i respecte que incideix de molt positivament a les seves vides. És per això que pensen que el projecte es pot implementar també en altres contextos i amb altres grups de població, més enllà de la formació de persones adultes.

Afegeix un comentari nou