10 festes majors per gaudir al màxim d'aquest d’estiu!

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 festes majors per gaudir al màxim d'aquest d’estiu!

Resum: 

Les festes de Sant Joan i Sant Pere han acabat, però les celebracions populars no s’aturen a Catalunya. A continuació, us presentem deu festes majors tradicionals que no us podeu perdre aquest estiu.

Aquesta festivitat recrea durant diversos dies l’atac fet per pirates a la vila i la defensa de la població. Antigament, les poblacions del Mediterrani eren objecte d’assalts i saquejos. La representació inclou el desembarcament pirata a la platja Bellamar, el setge i la resistència, l’assalt a l’Ajuntament i la revolta final dels locals.

  • Festa Major d’Esparreguera (11-14 de juliol)

“L’Ensierru” de Santa Llagasta és un esdeveniment de recent creació, però ben popular dins de la festa d’estiu d’aquesta població del Baix Llobregat. Inspirat en els Encierros de Sant Fermí, diversos vilatans corren davant del bestiari festiu de la població, concretament galls i gallines, que escupen foc per la boca. Els mossos han d’aconseguir tancar a les bèsties al corral sense cremar-se.

  • Festa Major de Sant Carles de La Ràpita (15-29 de juliol)

A banda de la seva extensa duració, la festa major de Sant Carles de la Ràpita aprofita la Diada de Sant Jaume (25 de juliol) per fer desfilar carrosses i carruatges guarnits amb temàtiques relacionades amb l’actualitat i amb un punt satíric. Tanmateix, la vila conserva el costum dels bous embolats.

És una de les festes d’estiu per excel·lència a Catalunya pel nombre de visitants. Durant uns dies, els carrers de Gràcia esdevenen espais de crítica política, actualitat cultural i social, o autèntiques recreacions de temes exòtics i mítics. Els veïns guarneixen els carrers amb gran precisió des de la postguerra, convertint-se aleshores en un espai per canalitzar sentiments col·lectius i parlar sobre temes prohibits pel règim.

  • Festa Major de Manlleu (sobre el 15 d’agost)

Fa 8 anys, el municipi va recuperar la llegenda de la serp que, de boca en boca, han conegut totes les generacions de Manlleu. Segons s’explica, fa milers d’anys una enorme serp atemoria els vilatans menjant-se tot el que trobava al seu pas. Durant la festa, l’animal de dotze metres empaita a la gent fins que aconsegueixen apoderar-se del diamant que té sobre el cap.

  • Festa Major de l’Arboç (23-24 d’agost)

La carretillada del Ball de Diables de l’Arboç és una de les tradicions de foc més importants de Catalunya. Més d’un centenar de diables, posseïts per Llucifer, festegen al ritme dels tabals mentre cremen les seves carretilles de foc. Llucifer i la Diablessa presideixen l’acte durant els més de vint minuts de crema. A banda de la carretillada, la Festa Major també destacat pels seus versots, polèmics versos irònics sobre l’actualitat política i local.

  • Festa Major de Taradell (sobre el 25 d’agost)

L’esdeveniment se centra entorn en Toca-sons, un bandoler català del segle XVII que ha format part de moltes llegendes a la vila. La festa s’inicia amb l’aproximació al poble del bandoler, encarnat per un jove del municipi, i l’intent de penetració per part de la seva colla. Els sometents ofereixen resistència amb una batalla de trabucs pels carrers de la població.

La Diada de Sant Fèlix és una de les cites de referència dins del calendari casteller. Les tres colles més en forma del moment, juntament amb l’amfitriona, els Castellers de Vilafranca, alcen les seves construccions i competeixen per endur-se aquesta emblemàtica plaça. A banda dels castells, destaca la cercavila de foc presidida pel Drac de quatre metres de llargada, una de les figures més antigues d’Europa, així com el Ball d’en Serrallonga sobre les vivències del conegut bandoler.

Malgrat no ser una festa major, en els darrers anys ha esdevingut referència dins del calendari festiu català. L’Aquelarre de Cervera ofereix durant tres nits correfocs pels carrers de la localitat protagonitzats per esperits del mal: bruixes, diables, monstres i éssers infernals. Entre les diferents fogates, hi hauran constants invocacions i sortilegis, així com la crema del campanar, per despertar al Mascle Cabró.

Està considerada una de les festes majors més importants de Catalunya. El ball dels gegants, nans i cavallet és un dels rituals més emblemàtics. Diferents figures de capgrossos i bestiari dansen de manera solemne fins al punt de donar vida a les figures. També destaca el Ball de l’Hora d’una hora de durada i la Batalla de Flors que reivindica la tradició floral catalana.

Comentaris

Falta la festa major d'Artesa de Lleida, realment es molt bonica. El concurs d'enceses va ser preciós i molt emocionant.

I la de GRANOLLERS de Blancs i Blaus!!!

Afegeix un comentari nou