Mariona Corbella: “Treballem la salut i el benestar a través de l’exercici físic”
Comparteix
La Fundació Esportsalus até a persones en situació de vulnerabilitat amb programes esportius personalitzats que es realitzen en equipaments comunitaris i ofereix recursos i formacions sobre esport i intervenció social
L’esport és fonamental per tenir una vida sana. Ja no només en l'àmbit físic, sinó també en l'àmbit mental. Des de la Fundació Esportsalus fa 40 anys que treballen amb aquesta premisa. La fundació, tal com és avui dia, va néixer l'any 2004, però recull el testimoni de dues entitats que des de l’any 1986 treballen en l’àmbit de l’esport com a eina d’intervenció social.
Esportsalus duu a terme la seva activitat amb un equip multidisciplinar format per psicòlegs, treballadors socials i graduats en ciències de l’activitat física i l’esport, entre d’altres. Això permet, destaquen des de la fundació, un “abordatge complet” de la situació de cada persona que atenen. Un altre dels punts forts és que, tot i que es dissenyen programes personalitzats per a cada usuari, l’activitat física es realitza en recursos comunitaris, compartint espai amb persones alienes a la fundació.
Conversem amb Mariona Corbella, directora de la Fundació Esportsalus.
Quan es crea Esportsalus?
El projecte mare es va desenvolupar l’any 1986 des d’una associació que atenia només a persones drogodependents que estaven en fase de deshabituació de consum i utilitzaven l’esport físic com a eina d’intervenció per reforçar el manteniment de l’abstinència i sobretot per a la fase de reinserció.
Va ser un model d’intervenció molt exitós i es va pensar estendre’l a altres tipus de població que podien estar també en situació de vulnerabilitat per altres causes. Llavors vam passar a treballar en diversos àmbits com, per exemple, en centres penitenciaris o amb persones en situació d’exclusió per pobresa o migració.
I actualment, en quins àmbits d’actuació treballeu?
El programa mare es manté, és a dir, continuem utilitzant l’activitat física com a eina d’intervenció amb persones en situació de vulnerabilitat, però hem anat ampliant les causes. Ara també atenem joves en situació de risc -perquè han vingut sense referents familiars, o perquè han estat tutelats per la DGAIA-, treballem amb dones que han viscut situacions de violència masclista… En tots els casos, l’objectiu és treballar per la salut mental i el benestar a través de l’exercici físic.
Avui hem sensibilitzat l'alumnat de 3er curs del Grau en CAFiE de @inefcat Barcelona amb Toni Caparrós. pic.twitter.com/pMhSO6yeC6
— FUNDACIÓ ESPORTSALUS (@esportsalus) April 10, 2025
Com feu aquesta intervenció?
Amb un model centrat en la persona. Fem programes molt individualitzats, adaptats a cadascú, però que es desenvolupen en recursos esportius comunitaris. D’aquesta manera, la persona acaba accedint i treballant el seu procés en una instal·lació esportiva comunitària, de forma anònima. Hi accedeix sense que ningú sàpiga quina és la via per la qual ho fa, però comparteix espai amb la resta d’usuaris d’aquella instal·lació.
A nivell de volum, això serien unes 800 persones a l’any, però també fem moltes formacions a futurs tècnics esportius per utilitzar l’activitat física i l’esport com a eina d’intervenció psicosocial, i treballem també en altres projectes que tenen a veure amb el bon ús de l’exercici físic com a eina de promoció de la salut mental i social.
Com ajuda l’esport a les persones que fan ús d’instal·lacions comunitàries amb un programa adaptat?
Monitoritzem molts aspectes depenent de la població i de l’objectiu del programa, però sobretot veiem que impacta més clarament en els estats d’ànim. Passem un test validat a nivell psicològic que pregunta sobre diferents estats d’ànim, i veiem que entre l’inici i el final del programa hi ha molta millora en tots els participants. També passem un altre test de salut mental positiva, o benestar personal, que també millora molt, i també observem que es redueix molt el malestar emocional o les necessitats de medicació.
A nivell de relacions socials, l’esport i els programes que oferim també tenen un paper important a l’hora de posar en contacte les persones amb noves xarxes que per a ells són desconegudes fins a aquell moment; els permet interaccionar amb persones que no són de l’entorn habitual, obrir-se i sentir-se menys soles.
"Una part de la població està fent un ús excessiu i abusiu de l'esport i de la musculació"
Mencionaves altres projectes més enllà de la pràctica esportiva a instal·lacions comunitàries. Quins són aquests altres projectes?
D’una banda, a totes les titulacions que el departament d’Educació reconeix com a tals i que tenen a veure amb esport oferim seminaris perquè els estudiants que estan cursant aquests estudis tinguin una mica de formació sobre com utilitzar l’esport més enllà del rendiment o l’educació física com a eina d’intervenció a nivell psicosocial.
D’altra banda, desenvolupem un format de tallers per a l’àrea d’educació física dels centres educatius per treballar temàtiques com l’ús adequat de les begudes energètiques, que a vegades s’utilitzen amb finalitats recreatives, o la promoció de l’activitat física com a alternativa a l’ús abusiu de pantalles, o bé sobre musculació saludable per a adolescents. Sobre això útilm, vull remarcar que actualment encara tenim una part de la població que és força sedentària, però també hi ha una part que s’està passant a l’altra banda i que potser està fent un ús excessiu i abusiu que acaba sent no saludable, i treballem també per evitar això.
🔴🏋️♂️Cada vegada més joves opten per entrenar al gimnàs i a vegades fan ús de substàncies per incrementar la massa muscular.
A la Fundació, hem creat materials didàctics dirigits a adolescents per fer-los reflexionar sobre el tema. Els trobareu aquí 👇https://t.co/ZR7O3tRun6— FUNDACIÓ ESPORTSALUS (@esportsalus) April 1, 2025
Què li deparen els propers mesos a Esportsalus?
Estem treballant en temes d’avaluació. Pensem que podem fer un pas endavant per començar a establir un model predictiu de quin tipus de pràctiques, quina freqüència i quina intensitat pot ser més idònia per a cadascuna de les persones que atenem. Veiem que hi ha alguns perfils, algunes freqüències de pràctica i alguns tipus d’activitat que impacten més sobre uns indicadors que uns altres, o sobre homes o dones, i volem treballar en aquests models que ens ajudin a afinar encara més perquè cadascuna de les persones que passin pel programa tregui el màxim rendiment per al seu benestar.
Afegeix un nou comentari