La Repera, punt de trobada entre pagesos i grups de consum

 Font:
Font:
 Font:
Font:

La Repera, punt de trobada entre pagesos i grups de consum

Resum: 

Des de fa uns anys els grups o cooperatives de consum han crescut com bolets per tota la geografia catalana. Un dels seus objectius és donar suport als pagesos agroecològics del seu voltant. Quina millor manera de fer-ho que coordinant-se amb ells i elles? Amb aquesta idea va néixer La Repera, una trobada que enguany celebra la quarta edició.

El Fòrum Social Català de 2008 va ser la llavor per la creació de les jornades de la Repera. Als debats d'aquell primer fòrum es va detectar la necessitat de millorar la comunicació i la relació entre les persones consumidores i productores en l'àmbit de l'agroecologia. S'hi van adonar que la millor manera per avançar cap a un consum alternatiu, crític i responsable era col·laborant tots i totes, i així va néixer un grup de treball, molt engrescat i obert a tothom, que va imaginar el primer esbós de les jornades de la Repera.

Quatre anys més tard, Sant Cugat del Vallès acollirà el cap de setmana del 18 i 19 de febrer la quarta edició de la trobada, que durant aquest temps ha tingut diferents formats, però ha mantingut l'esperit dels seus inicis.

Detectar les necessitats i els problemes col·lectius i començar a dibuixar-ne les solucions

La primera Repera va oferir un punt de trobada a cooperatives i productors/ores, per poder conèixer-se i analitzar la situació d'aquell moment. L'objectiu va ser detectar les necessitats i els problemes col·lectius i començar a dibuixar-ne les solucions, en plural.

Per a les persones que participaven a coooperatives de consum va ser tota una experiència saber que d'altres grups es trobaven amb les mateixes dificultats a l'hora d'organitzar-se, difondre la seva iniciativa, etc. Van poder compartir problemes, però també conèixer com altres havien buscat maneres de superar-los. En definitiva, van posar en comú tot allò que havien viscut fins al moment, però també van marca nous reptes!

La trobada va ser molt enriquidora també pel fet que les cooperatives i els pagesos/es van posar en comú les seves inquietuds i expectatives, apropant així les dues bandes.

Tot allò es va concretar amb la segona Repera, que es va allargar durant tot un cap de setmana. S'hi van recollir les conclusions de la primera Repera i es va treballar per concretar línies de treball i estratègies a les solucions dibuixades a l'anterior trobada.

A la tercera Repera, celebrada el mes d'abril de 2010, es van afiançar alguns dels temes clau d'aquesta trobada, com ara, el sistema participatiu de garantia: el Segell participatiu.

Allà va sorgir la idea de fer una gran fira de productors/ores, on de forma informal consumidors i productors puguin fer contactes, coneixences i intercanvi. Enguany, aquesta fira es farà realitat a la quarta Repera.

Arriba la nova edició: El 18 i 19 de febrer a Sant Cugat

El programa d'aquesta nova edició, que tindrà lloc el 18 i 19 de febrer a Sant Cugat, inclou la fira agroecològica, sessions informatives i grups de treball sobre el Segell participatiu i una reunió per pensar entre tots i totes el futur de la Repera.

A més a més, hi haurà espais d'interrelació entre cooperatives i productors/ores i es presentarà un tríptic que han elaborat per difondre les idees bàsiques de l'agroecologia. I quan arribi la nit: sopar de germanor i carnaval agroecològic!

Diumenge 19 deixaran espai per a la reflexió; amb la proposta "Cafè del món" intentaran reinventar i repensar la Repera en un procés col·lectiu.

Amb la plena convicció de que "tot està per fer i tot és possible", la Repera fa una crida a tothom interessat en el consum crític, agroecològic i de proximitat per aplegar esforços per construir plegats alternatives reals.

Per saber-ne més:

Afegeix un comentari nou