La gestió emocional a través del còmic

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
GAEDE compta amb vídeos en els quals es fan reflexions relacionades amb la dependència emocional a través del còmic. Font: GAEDE
GAEDE compta amb vídeos en els quals es fan reflexions relacionades amb la dependència emocional a través del còmic. Font: GAEDE
Alguns dels membres de GAEDE durant la presentació del llibre de Sergi Ferré. Font: GAEDE
Alguns dels membres de GAEDE durant la presentació del llibre de Sergi Ferré. Font: GAEDE
GAEDE va néixer com a grup de suport per a persones amb símptomes de dependència emocional, per després esdevenir una entitat dedicada a l'atenció terapèutica. Font: GAEDE
GAEDE va néixer com a grup de suport per a persones amb símptomes de dependència emocional, per després esdevenir una entitat dedicada a l'atenció terapèutica. Font: GAEDE

La gestió emocional a través del còmic

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El Grup d'Agenciament i Estudi de la Dependència Emocional (GAEDE) impulsa un taller que ajuda persones amb codependència a plasmar gràficament situacions internes i distanciar-se del col·lapse emocional.

La dependència emocional és una patologia que pateixen les persones que senten certa dependència psicològica respecte a una altra persona amb la qual es manté una relació afectiva, majoritàriament en parelles, però també en relacions d'amistat, a la feina o amb si mateixes. Aquesta malaltia, que es dona en l'actual context cultural i social, es manifesta a través de comportaments addictius que deriven en conductes desproporcionades per satisfer la necessitat d'afecte.

L'any 2012 va néixer el Grup d'Agenciament i Estudi de la Dependència Emocional (GAEDE), primer com a grup de suport per a persones amb símptomes de dependència emocional, per després esdevenir una entitat dedicada a l'atenció terapèutica a persones amb símptomes de codependència. Dins la seva tasca, destaca una línia de treball centrada en el còmic, amb activitats com el taller de còmics.

Sergi Ferré, escriptor i psicoterapeuta especialitzat en relacions afectives en adults, duu a terme teràpies de grup i atenció individual a l'Associació GAEDE, i és qui condueix el taller de còmics, una eina que permet, a les persones amb aquests símptomes de dependència emocional, poder plasmar què és el que els passa. "El còmic és un recurs que ens permet descriure i plasmar la nostra visió subjectiva i explicar com ens fa patir, per exemple, una situació en concret dins d'una relació", manifesta Ferré.

Així mateix, els recursos que té el còmic permeten fer una connexió entre allò que es pensa i el que es diu a través dels núvols o els globus, respectivament. "El globus ens permet veure què explica una persona de si mateixa, què expressa cap enfora, mentre que el núvol mostra què és el que realment sent per dins", afirma Ferré.

"Ens adonem també que de vegades vivim situacions com a contes o relats que es tanquen, i el còmic ens dona l'oportunitat de poder plasmar aquest conte", explica Ferré. "Una vegada plasmat gràficament allò que ens succeeix, ens permet establir un principi de realitat amb el qual distanciar-nos i observar les narratives en les quals podem estar atrapades", afegeix.

El proper taller es realitzarà el 23 de setembre a l'ateneu l'Harmonia, al barri barcelonès de Sant Andreu, espai on l'entitat té la seu. Les inscripcions per l'activitat encara continuen obertes.

'Psicocòmics'

La línia de treball de l'entitat, més centrada en el còmic, es completa amb 'Psicocòmics', una sèrie de vídeos en el qual es fan reflexions relacionades amb la dependència emocional a través del còmic. "Amb aquesta eina trobem maneres per reflexionar sobre situacions viscudes i de les quals podem prendre consciència. Primer, ens permet adonar-nos que no és una invenció nostra. Pots pensar que ets estrany per sentir-te així, però t'adones que és un patró i que qualsevol persona que entri en aquest patró se sentirà estrany", considera.

Ferré explica que el retorn que ha tingut aquesta línia, per part de les persones amb dependència emocional, sigui amb els vídeos de 'Psicocòmics' o a través del taller de còmics, ha estat positiu. "És una eina que ens ha anat molt bé, i les persones que l'han provat, sobretot, els aporta molta seguretat", afirma Ferré. "Quan et comença a passar alguna cosa que creus que no t'hauria de passar, i allò no té un espai, pots entrar en col·lapse emocional; però el fet de narrar-ho i poder dir què et passa, ja és un alleujament. Li estàs donant un espai", assenyala.

Ferré també és dibuixant, fet que explica la importància que té el còmic en GAEDE com a eina per la gestió emocional. L'impulsor de l'entitat és autor del llibre 'La revolución afectiva: de la dependència emocional al agenciamiento afectivo" (2017) i del còmic '¿Quién podría ser?' (2022).

Afegeix un comentari nou