GEGAAN: Un projecte per millorar l’autonomia de la gent gran des de l’alimentació

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Pixabay (Llicència CC).
El projecte de la Fundació Alícia vol millorar l'autonomia i la salut de la gent gran des de l'alimentació. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC).
GEGAAN vol implicar la comunitat en la millora de l'alimentació de la gent gran. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC).
La prova pilot del projecte es desenvolupa al barri d'Horta de Barcelona. Font: Pixabay (Llicència CC).

GEGAAN: Un projecte per millorar l’autonomia de la gent gran des de l’alimentació

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

La iniciativa de la Fundació Alícia busca transmetre el seu coneixement a l’àmbit comunitari en benefici de les persones grans.

Com transmetre tot el coneixement acumulat sobre alimentació per ser útil a la gent gran i, alhora, implicar i ajudar diferents agents de la comunitat? Aquesta és la pregunta que s’ha fet la Fundació Alícia per dissenyar el projecte ‘Gent gran, autonomia, alimentació i xarxes comunitàries de suport i dinamització del teixit comercial’ (GEGAAN), que ben aviat farà els seus primers passos. El repte no és menor.

El projecte, que encara es troba en una fase embrionària, ha estat seleccionat com un dels guanyadors de la convocatòria La Ciutat Proactiva de Bit Habitat, que busca iniciatives per millorar la qualitat de vida de la ciutadania en àmbits com la sostenibilitat, la resiliència urbana i l’impuls a l’economia local, tot plegat en el marc de la pandèmia.

Millorar l’autonomia de la gent gran a través de l’alimentació

La Fundació Alícia fa anys que treballa en projectes molt diversos que tenen a veure amb gent gran i alimentació, des d’alguns relacionats amb la disfàgia, persones que pateixen problemes de deglució, fins a l’elaboració de dietes per a persones en tractament de càncer, entre molts altres. “Ens vam adonar que havíem acumulat molt de coneixement i contingut gastronòmic que dona solucions a aquest grup tan heterogeni que és la gent gran”, explica el Joan Ribas, responsable de projectes de patrimoni de la fundació.

I han decidit aprofitar tota aquesta sapiència per posar-la al servei de la comunitat a través del projecte. Ras i curt, la idea és transferir tot aquest coneixement a l’àmbit comunitari, al barri, per millorar l’autonomia i la salut de la gent gran.

Paral·lelament, el projecte es va dissenyar també amb un ull posat en la difícil situació que viu el món de la restauració arran dels efectes devastadors de la pandèmia. Així, GEGAAN també vol donar un cop de mà a un sector tan afectat per les restriccions imposades per la crisi sanitària. “Vam tenir clar que volíem que el projecte relacionés alimentació, gent gran, comunitat i també el sector de la restauració, que tant està patint en el context actual”, assegura Ribas.

De tot plegat n’ha sortit un projecte innovador que encara està en una fase primerenca, però té molt clar el seu objectiu: garantir i allargar l’autonomia de la gent gran, mantenir la seva qualitat de vida i un bon estat de salut a través de l’alimentació.

“Creiem que el més important és que la gent gran mantingui la seva autonomia, que segueixi participant de la vida social i comunitària, per tant hem de ser capaços d’oferir continguts, informació i solucions amb relació a l’alimentació perquè els ajudi a ser mantenir aquesta autonomia i relacionar-se amb la comunitat”, enraona el responsable de la Fundació Alícia.

Per fer-ho, s’han posat ja en contacte amb agents i entitats i tècnics municipals del barri d’Horta de Barcelona, on es desenvolupa la prova pilot, així com amb recursos existents i serveis per a gent gran que ja estan actius i funcionen molt bé a Barcelona, com el projecte Radars, Vincles o el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), entre altres. En aquest punt, Ribas destaca el paper de les entitats, que els han ajudat molt en el sentit que els han obert la porta per accedir a la gent gran.

Transferir coneixement a l’àmbit comunitari

Per compartir tot el coneixement, la Fundació Alícia preveu una sèrie de formacions sobre aspectes relacionats amb l’alimentació per a la gent gran. Una part d’aquestes es faran directament a la pròpia gent gran als seus domicilis, oferint-los també materials, continguts i solucions per gestionar la seva alimentació de manera autònoma i siguin el menys dependents possible, assegurant que la seva dieta és suficient, segura i adaptada a les seves necessitats.

GEGAAN també treballa per posar en marxa un canal de contacte amb la fundació per a aquestes persones amb l’objectiu de resoldre dubtes i problemes relacionats amb els aliments i la manera de preparar-los. “Estem parlant d’una mena d’assistent alimentari perquè puguin parlar amb nosaltres directament si tenen qualsevol dubte”, assegura Ribas.

Pel que fa a la restauració, també serà receptora de coneixement a través de formacions sobre aspectes que poden millorar la salut de la gent gran, com l’alimentació personalitzada, entre altres, que respon a problemàtiques concretes de cada persona, com pot ser la necessitat d’algunes persones de menjar en una textura determinada, per exemple.

“El que volem és que la gent gran pugui seguir anant als restaurants i que aquests tinguin més nocions a l’hora d’adaptar el seu menú i puguin adequar-lo a les necessitats i requeriments de cada persona”, convenen des de l’entitat.

Formar el personal mèdic

Tanmateix, el projecte GEGAAN preveu formar altres agents del barri com tècnics municipals i personal dels Centres d’Atenció Primària (CAP). “Una de les coses que vam veure és que el principal referent per a les persones grans en qüestions de salut són metges, infermeres i personal del CAP”, assenyala Joan Ribas.

Per això, la fundació està treballant per configurar un espai de formació per al personal mèdic on compartir coneixements sobre aspectes com la “medicina culinària”, una línia de recerca que Alícia desenvolupa des de fa anys i que, entre altres, treballa l’alimentació adaptada a les diferents malalties que poden aparèixer durant l’envelliment, com l’Alzheimer o la Diabetis tipus II. “Ens hem adonat que entre el personal mèdic potser hi ha un cert dèficit de coneixement en aquest sentit, i ho volem corregir amb aquest espai de formació”, rebla.

Avui, el projecte ja ha fet els primers passos per desenvolupar una prova pilot a Horta, on ja s’han reunit amb diferents agents del barri, restauradors i altres actors que volen implicar al projecte. També han seleccionat les persones grans que formaran part de la iniciativa, però des d’Alícia admeten que el procés és lent i tot plegat s’està dilatant més del que voldrien.

Estem enmig de la pandèmia i ens hem d’anar adaptant a les circumstàncies que ens anem trobant”, reconeix el Joan Ribas. Les expectatives són altes i la voluntat és que el projecte, si tot va bé, s’amplii a tots els barris i districtes de la ciutat.

Afegeix un comentari nou