De dones invisibles a dones visibles

 Font:
Font:
 Font:
Font:

De dones invisibles a dones visibles

Resum: 

Posar rostre, nom i cognoms a moltes de les dones que construeixen teixit social i econòmic a les seves comunitats, lluiten contra la injustícia, treballen per la igualtat o inspiren a altres per seguir lluitant. Amb aquests objectius s'han posat en marxa algunes iniciatives durant el mes de març, el mes de les dones per antonomàsia.

Amnistia Internacional, per exemple, convida a a tothom a explicar quina dona els ha inspirat per creure en la igualtat, i Ayuda en Acción ha llançat la campanya "De dones invisibles a dones visibles", per compartir precisament històries de dones que van deixar de ser invisibles.

A Catalunya, d'una banda, l'Institut Català Internacional per la Pau ha atorgat el Premi ICIP Constructors de Pau 2012 a les Mares de Soacha, cinc dones colombianes que representen la lluita contra la impunitat i per la memòria. D'altra banda, coincidint amb el Dia de la Dona Treballadora, La Independent, l'agència de notícies amb visió de gènere, ha llançat una aplicació per a dispositius mòbils amb l'objectiu d'arribar a més persones.

Històries de dones

Marina Calvo, de la campanya d'Ayuda en Acción

Marina Calvo s'aixeca cada dia a les 4.00 del matí, prepara el cafè i amassa les "tortillas" per a la seva família. Després, cuida de la seva granja de pollastres i conills i del seu hort, tots dos creats a través d'una iniciativa de 20 dones de la comunitat La Libertad, de Chiapas, que van unir forces per formar-se i comprar llavors. La de Marina és una de les històries que comparteix Ayuda en Acción amb l'objectiu de fer visibles aquelles dones que han estat invisibilitzades.

Aquesta ONG treballa des de fa més de 30 anys amb grups de dones arreu del món. Són dones que diàriament lluiten per aconseguir millorar les seves condicions de vida i les de les seves famílies, així com tenir igualtat d'oportunitats. Ayuda en Acción ha decidit que ja és hora de que el món conegui aquestes dones i la seva lluita i ha llançat la campanya De dones invisibles a dones visibles.

A la plana web de la campanya pots conèixer les històries personals d'altres dones com la Marina i compartir-les a les xarxes socials.

Dona havia de ser...

Malala Yousafzai de la campanya d'AI "Dona havies de ser"

Negar-se a cedir el seient en un autobús pot generar un gran canvi en la història. Aquesta gesta de Rosa Parks, que va impulsar la fi de la segregació racial als Estats Units, comparteix protagonisme amb Malala Yousafzai, dona que va rebre dos trets per defensar el dret a l'educació de les nenes al Pakistan, en la campanya Dona havia de ser d'Amnistia Internacional.

Clara Campoamor, Virginia Woolf, les Pussy Riot i Aminatou Haidar són les altres dones que destaca aquesta iniciativa, la qual pretén donar visibilitat a grans dones que, al llarg de la història, han lluitat i lluiten per un món millor. Per ampliar la llista, anima a tota la ciutadania a compartir el nom d'una dona que l'hagi inspirat per defensar un món on es respectin els drets humans.

Dones fent pau

Mares de Soacha

Luz Marina Bernal, Carmenza Gómez, María Sanabria, Melida Bermúdez i Lucero Carmona són cinc dones que, com moltes altres, van perdre els seus fills en mans de l'exercit colombià. Els seus fills van ser assassinats extrajudicialment per l'exèrcit, executats i presentats com a guerrillers morts en combat. Elles no han volgut callar i han alçat la veu contra la injustícia i la impunitat a Colòmbia. Són les Mares de Soacha.

Dues d'elles, Luz Marina i María, han visitat Catalunya per rebre el II Premi ICIP Constructors de Pau en nom de les cinc, premi que ha volgut destacar el seu coratge, persistència i exemplaritat. Han valorat el guardó com un reconeixement a les més de 4000 víctimes d'execucions extrajudicials a Colòmbia.

Periodisme amb visió de gènere

Fotograma del vídeo de l'app de La Independent

Encara que no sigui l'habitual, existeixen notícies on veus femenines actuen com a font de coneixement, notícies amb una mirada més plural, que fugen des estereotips de gènere. Les pots trobar a l'agència de notícies La Independent. A més, des del Dia Internacional de la Dona d'enguany, també pots consultar aquestes notícies a la teva tauleta Ipad o a un telèfon Iphone, ja que l'agència ha llançat una aplicació per a aquests dispositius.

Les persones que fan possible La Independent t'animen a descarregar-te l'aplicació i demostrar així el teu suport al projecte per promoure la igualtat.

Afegeix un comentari nou