Associar-se per gaudir i difondre els jocs de taula

Autor/a: 
Eneida Iturbe
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Associar-se per gaudir i difondre els jocs de taula

Autor/a: 
Eneida Iturbe

Resum: 

Cada cop són més les persones que troben en els jocs de taula una manera de divertir-se i socialitzar-se. Moltes, a més, s'associen amb l'objectiu de donar a conèixer la seva afició i engrescar infants i adults a jugar.

Fa tot just dos anys un grup de 10 persones que no es coneixien de res es va reunir a la Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts per jugar a jocs de taula. D'aquella primera trobada va sorgir la llavors del que és ara el Club Amatent. Continuen reunint-se cada 15 dies, però ara ho fan a l'Espai Jove La Capella, on tenen més espai, ja que en cada sessió participen més de 30 persones. A més de passar una bona estona, volen difondre els jocs de taula moderns entre la ciutadania i amb aquest objectiu organitzen diferents activitats, on expliquen i dinamitzen jocs.

I què és això dels jocs de taula moderns? El joc ha estat present a tota la història de la humanitat, però des de finals del segle XX han sorgit nous jocs de taula que estan revolucionant aquest mercat. A Alemanya s'editen cada any més de 300 jocs nous. Es diferencien del Monopoly, per exemple, en que no s'allarguen eternament i tots els jugadors estan dins la partida fins al final. Els aficionats/des afirmen que existeixen jocs per a tots els gustos: de cartes, de tauler, d'estratègia o d'habilitat visual, per divertir-se durant una estona o per concentrar-se durant tota la tarda.

Existeixen jocs de taula per jugar de manera individual o en parella, però per gaudir de molts d'ells cal un grup de gent. Així, s'han creat grups, clubs i entitats que apleguen a persones de diferents edats i gustos al voltant d'una taula. La majoria d'aquests col·lectius no volen, però, tancar-se entre quatre parets, sinó que tenen la inquietud i la il·lusió de donar a conèixer la seva afició.

En aquest sentit, un dels fundadors del Club Amatent, March Bullich, explica que "l'essència del club està al seu mateix nom, un lloc obert on tothom es trobi a gust i on es facin moltes activitats (centrades en els jocs de taula sí, però no excloents d'altres que es puguin fer)".

Quan els jocs van de la mà de la solidaritat

Els membres del Club Amatent no són els únics que porten la seva passió un pas més enllà i gaudeixen no només jugant sinó explicant els jocs. En això són experts els voluntaris i voluntàries d'Ayudar Jugando, una associació que desenvolupa accions lúdiques amb objectius solidaris. Així, comparteixen la seva afició pels jocs de taula, els còmics, els jocs de rol, els de simulació i la literatura fantàstica i, a més a més, recapten diners per a entitats que treballen a favor de la infància més desfavorida.

L'emblema d'aquesta entitat són les jornades benèfiques Ayudar Jugando, que se celebren cada mes de desembre. En l'edició de 2013 van recaptar 16 mil euros que van destinar a la Fundación Soñar Despierto, que dóna suport als xavals dels centre d'acollida de Catalunya, i a la Fundación Juegaterapia, que té per objectiu millorar la qualitat de vida dels nens i nenes en hospitals i afavorir uns entorns sanitaris més humans promovent el joc, la creativitat i l'art com a recursos.

Al Club Amatent també estan bolcats en l'organització de la tercera edició del CorreJocs, un esdeveniment que els permet fer allò que més els agrada: "Acostar a tothom aquest encara 'desconegut' món dels jocs de taula que tant paga la pena conèixer per tots els valors que porta implícitament: des de l'exercici de la intel·ligència, a la seva socialibilitat, l'equilibri lúdic entre edats molt distanciades entre sí, etc.". Aquesta jornada tindrà lloc el cap de setmana del 28 i 29 de juny a Sant Vicenç dels Horts.

Associacions amb moltes partides a les esquenes

Les primeres jornades d'Ayudar Jugando es van realitzar l'any 1995. Associar-se per jugar no és, doncs, un fenomen nou. El Club Kritik, per exemple, celebra enguany el seu 25è aniversari. És un club de rol, estratègia i simulació que es troba al Casal de Joves de Les Corts, Barcelona, i que ha esdevingut un referent al barri.

El CAE (CAE, formació i serveis socioculturals), entitat sense ànim de lucre de Manresa que treballa per la promoció de l'educació en el lleure i la dinamització sociocultural, també compta amb el seu propi Club del Joc. Aquest equip de treball sobre el món del joc, creat l'any 1999, porta a terme diferents activitats amb la finalitat de "difondre i fomentar el joc com a un instrument educatiu, com a un element cultural i com una alternativa d'oci".

Aquest cap de setmana, 22 i 23 de març, organitzen el Tast de Jocs al centre cultural el Casino de Manresa: "Gairebé 15 hores en les quals tothom qui vulgui podrà escollir a quins jocs de taula jugarà d'entre els prop de 400 del fons lúdic del CAE". Aquesta activitat es complementa amb l'exposició "Atrapats en el Joc", una matinal formativa i uns tallers per a escoles i instituts que es realitzaran del 18 al 30 de març.

Comentaris

Molt bon article!

Moltes gràcies! :)

Molt ben explicat, Eneida!

Afegeix un comentari nou