5 iniciatives de consum crític i responsable

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

5 iniciatives de consum crític i responsable

Resum: 

T'has proposat canviar alguns dels teus hàbits ara que comença un nou curs? Començar a consumir de manera més responsable pot ser un dels canvis. Vigila què i on compres i dóna prioritat als productes locals.

Consumir de manera més conscient i crítica pot semblar difícil, però existeixen moltes iniciatives que t'ajuden a fer aquest pas. Te n'expliquem algunes que et podran facilitar el camí.

Mapa de consum responsable Pam a Pam

Amb l'objectiu d'ajudar a trobar els punts de consum responsable i economia solidària de la ciutat de Barcelona, a finals del 2013 SETEM Catalunya va posar en marxa Pam a Pam. Es tracta d'un mapa col·laboratiu, que pretén visualitzar tots aquests espais i facilitar la cerca a les persones que busquin una botiga d'alimentació ecològica, roba produïda sense explotació laboral o un servei de finances ètiques.

Ara es troba en un procés de creixement, tant a nivell territorial com sectorial: Passarà de ser el mapa de Barcelona a ser el mapa de tot Catalunya i buscarà donar visibilitat a tots els sectors de l'economia social i solidària. Esdevindrà, doncs, una plataforma ideal on trobar establiments i serveis de consum responsable!

Calendari-receptari Escuracassoles

Un calendari que et diu quins són els productes de temporada i t'ofereix receptes? Sí, existeix. Es tracta d'Escuracassoles, un projecte sostenible, responsable i lliure, finançat a través del crowdfunding i que pretén recuperar la cuina del dia a dia i fomentar el consum d'aliments de proximitat i de temporada.

Ara com ara pots aconseguir l'edició de 2014 i si aviat estarà disponible la del 2015. Inclourà receptes saludables i fàcils de preparar a casa, organitzades en un calendari de forma que cadascuna faci servir ingredients propers i de temporada. A més, l'edició 2015 incorporarà noves informacions: Quadres resum de fruites, verdures i peixos, un índex de receptes i un disseny més còmode. A més, les llistes de temporada comptaran amb més de 100 productes de l'horta, de la terra i del mar.

ESCURACASSOLES from Escuracassoles on Vimeo.

Moviment Knowcosters

El projecte Knowcosters pretén fomentar que es coneguin no només els costos visibles del producte, sinó també els costos indirectes, com ara el social i l'ambiental. Així, ofereix a la ciutadania informació perquè pugui saber d'on vénen els productes i quin és el seu cost real.

A més, proposa dos mecanismes per tal que el consumidor/a pugui estar millor informat/da: l'empremta fiscal i el triple marcatge.

Campanya SOSpeix

Impulsada per l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i IAEDEN-Salvem l'Empordà, la campanya SOSpeix ha elaborat un informe amb els patrons de consum de peix i marisc. Una de les conclusions és que el 89% de les persones enquestades considera escassa o nul·la la informació per al consum responsable de peix i marisc, i que el 42% desconeix quines són les espècies millor conservades i, per tant, les recomanades per al consum.

Davant aquesta realitat, la campanya ha publicat la guia SOSpeix, que presenta una relació d'espècies de peix i marisc que es troben al Mediterrani i ofereix recomanacions de consum.

La Fira d'Economia Solidària de Catalunya

184 entitats i empreses socials, més de 12.000 visitants i 123 persones voluntàries. Aquestes són les xifres de la segona edició de la Fira d'Economia Solidària de Catalunya (FESC), que es va realitzar el mes d'octubre de l'any passat. L'edició 2014 tindrà lloc del 24 al 26 d'octubre, al recinte Fabra i Coats de Barcelona.

Enguany tornarà a acollir "pràctiques econòmiques orientades a les necessitats humanes, gestionades de forma participativa i democràtica, i socialment i ecològicament responsables". Pretén ser un aparador de tots els productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la vida quotidiana de les persones, però que es realitzin de manera responsable.

Afegeix un comentari nou