Maria del Carmen de la Fuente: “Les petites accions, sumades, poden transformar la realitat”

Autor/a: 
Montse Mateo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Maria del Carmen de la Fuente: “Les petites accions, sumades, poden transformar la realitat”

Autor/a: 
Montse Mateo

Resum: 

La directora de la Fundació La Vinya ens parla dels projectes que l'entitat impulsa als barris de Bellvitge i el Gornal, i de la realitat que s'hi troba cada dia.

La Fundació La Vinya és una entitat d’acció social, que treballa als barris de Bellvitge i el Gornal. Els orígens de l'entitat es remunten a l’any 1998, quan les comunitats parroquials dels dos barris van decidir posar en comú els seus projectes d’acció social amb l’objectiu final de poder estar al costat de les persones en situació de risc.

L’àmplia activitat de La Vinya s’estructura en tres grans àrees:

En aquesta última àrea, La Vinya duu a terme projectes adreçats específicament a la gent gran, com ara els grups de trobada que funcionen setmanalment en les parròquies dels dos barris i on les persones grans poden fer activitats lúdiques diverses. Aquests espais esdevenen un lloc on les persones grans se senten reconegudes, recolzades i acompanyades.

Maria del Carmen de la Fuente, directora de l’entitat, ens parla de La Vinya i dels projectes que impulsa per a les persones de Bellvitge i el Gornal que necessiten el seu suport.

Quina és la missió de la vostra entitat?

La missió de la nostra entitat és acollir, atendre i acompanyar persones, preferentment de Bellvitge i el Gornal, amb especial atenció a les més desfavorides en el seu camí cap una vida lliure i digna, realitzant accions solidàries amb esperit de servei voluntari i amb l’objectiu de transformar la realitat social dels nostres barris, participant així de l’esperança d’un món més just.

Quina és la realitat que tenim a la ciutat de Barcelona?

Ara tenim una realitat marcada per la lluita de moltes persones per sobreviure, per passar un dia més, per cobrir les necessitats més bàsiques. Viure amb aquesta incertesa provoca una sèrie de malestars que nosaltres, als nostres barris, veiem molt... Gent que pateix per aquesta inseguretat i aquesta lluita continuada que, al final, creen un neguit que fa difícil veure que hi ha una esperança, una possibilitat de sortir-se’n.

La Vinya, que és una entitat petita de barri, va atendre l’any passat 3.700 persones: són 3.700 persones que, per alguna raó, estan patint.

Però, juntament amb aquesta cara fosca, veus en les persones –també les que estan patint- una voluntat de no tirar la tovallola.

Malgrat que és cert que hi ha persones i famílies que, malauradament, es queden pel camí d’aquesta crisi, en general hi ha un desig de sortir-se’n... A vegades, fins i tot costa explicar-se d’on treuen la força aquestes persones, aquestes famílies... però ho vas veient dia a dia.

A més, les persones que es troben en situacions menys problemàtiques es bolquen per ajudar els altres: persones, entitats i institucions s’estan abocant cap a ajudar els altres.

És una realitat que té aquesta doble cara...

Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?

Nosaltres som entre 180 i 190 voluntaris. El paper que juguen a La Vinya és... tots els papers!

Som una entitat de voluntariat: la Vinya neix de tres parròquies que van veure que hi havia gent que volia mobilitzar-se per donar resposta a les necessitats dels barris i, per tant, des del seu inici, La Vinya ha volgut anar sumant persones a la causa. I per això a tot arreu tenim voluntaris, des de l’acció més directa fins a l’equip directiu.

Sovint definim La Vinya com una comunitat amb actitud de servei i compromís... Sense el voluntariat seria impossible la nostra tasca.

Una cosa molt bonica del nostre voluntariat és la diversitat del perfil. El fet de tenir activitats molt diverses ens dóna la possibilitat de tenir gent gran, gent jove, gent amb formació especialitzada, gent que s’està formant...

Aquest perfil divers és una gran riquesa per a nosaltres.

Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?

Primer, perquè la gent té ganes de donar-se, de fer alguna cosa per l’altra persona que té al costat i que està en una situació pitjor que un mateix. Aquesta voluntat d’oferir i de servir a qui tens davant és un element fonamental.

Després, perquè nosaltres també demanem molt l’ajuda de la gent i fem crides al voluntariat.

I, finalment, perquè en entitats petites i de barri com la nostra, de seguida veus que allò que estàs fent té algun efecte i això et fa sentir una peça important de l’engranatge i anima a seguir col·laborant.

Quina creieu que serà la vostra entitat d’aquí a 10 anys?

D’aquí deu anys... és impossible saber-ho però crec que La Vinya, sigui com sigui la situació social i econòmica, haurà de ser una entitat que estigui al costat de les persones.

Segurament no hi haurà les dificultats d’ara o la població haurà canviat molt, però també hi haurà gent que necessitarà algú al seu costat i La Vinya haurà de continuar essent això: gent que està al costat de les persones que ho necessiten.

Forma part del nostre ADN la voluntat de no ser estàtics, de ser una entitat que detecta situacions als barris i hi dóna resposta. De fet, des de l’inici l'any 98, hem anat fent canvis en els projectes o focalitzant les forces més en un àmbit o en un altre en funció de les necessitats detectades, perquè fa deu anys, el barri tampoc era el que és ara.

Sigui com sigui, fem el que fem, serem gent que està al costat de la gent.

Quin ha estat per a tu el moment de més passió a l’entitat?

No puc triar-ne un de sol... La Vinya és passió en ella mateixa: som gent que se sent cridada a donar-se i troba un lloc on fer-ho.

Aquesta força que mobilitza les persones que participem d’aquest projecte és la passió. Cada cop que veig algú del nostre equip que està fent la seva feina, té algú al davant, s’hi percep una estima i veus que tots dos estan gaudint d’allò que fan, és passió.

A vegades, t’agradaria poder tancar els ulls i guardar un d’aquests moments... perquè això també ens ajuda a seguir endavant.

A més, la gent que participem del projecte estem convençuts que les petites accions concretes que fem, sumades, poden transformar la realitat. I això és apassionant!!

Afegeix un comentari nou