Els bancs dels aliments continuaran rebent subvenció europea

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Els bancs dels aliments continuaran rebent subvenció europea

Resum: 

Moltes entitats sense afany de lucre i els bancs dels aliments reparteixen cada dia productes de primera necessitat a persones amb pocs recursos econòmics. La subvenció que reben de la Unió Europea ha estat amenaçada, però, després de mesos de negociacions, s'ha arribat a un acord i el programa solidari es mantindrà durant dos anys més.

Els dies 25 i 26 de novembre s'ha realitzat arreu de Catalunya el Gran Recapte d'Aliments. Amb la col·laboració de 7.400 persones voluntàries s'han recollit més de 700 tones d'aliments bàsics. Ha estat tot un repte i un cop més la societat catalana ha demostrat la seva solidaritat.

Els bancs dels aliments i diverses entitats socials, però, recullen i reparteixen productes també durant la resta de l'any. Ho fan gràcies a diferents fonts privades, com ara, el Programa Europeu d'Ajuda als més Desafavorits (PEAD), del qual provenen el 40% dels aliments que reparteix el Banc dels Aliments de Catalunya.

El passat mes de setembre, Alemanya, Suècia, el Regne Unit, Dinamarca, Holanda i la República Txeca havien vetat el darrer intent d'arribar a un acord sobre el manteniment del PEAD. Finalment, però, han donat el seu vistiplau a mantenir el programa durant el 2012 i 2013, fet que beneficiarà 18 milions de persones necessitades.

El comissari d'Agricultura, Dacian Ciolos, ha estat una figura clau per desbloquejar la situació. Ha apel·lat en tot moment a la responsabilitat dels governs en un programa que és essencial per a les ONG i els bancs d'aliments que treballen amb les persones més vulnerables de la
societat, especialment en un moment de crisi econòmica.

D'on ve i on va el PEAD

En els seus orígens, fa 25 anys, el Programa Europeu d'Ajuda als més Desafavorits (PEAD) estava pensat per donar sortida als excedents agrícoles. Aquells excedents quedaven en mans d'entitats sense afany de lucre, que els repartien entre les persones més necessitades.

Amb el temps, l'agricultura europea ha deixat de tenir grans excedents i, en canvi, les persones amb les necessitats bàsiques sense cobrir han augmentat. D'aquesta manera, la Comissió Europea ha hagut d'atribuir al programa un pressupost específic amb diners procedents de la partida d'Agricultura fins arribar al punt que el 80% dels aliments del PEAD no venen d'excedents sinó que es compren expresament.

Els països que en un principi van intentar vetar aquesta subvenció argumentaven que la iniciativa s'havia "desnaturalitzat" i volien eludir aquesta inversió en temps de crisi. Paradoxalment, és en temps de crisi quan més es necessita l'ajut.

De fet, aquest programa europeu és un dels principals sistemes d'entrada de productes als bancs dels aliments. El 2010, el 51% dels productes distribuïts per la Federació Europea de Bancs d'Aliments provenia del PEAD. Finalment, durant els propers dos anys seguiran comptant amb aquesta subvenció.

Afegeix un comentari nou