Com participar en un camp de treball o en una estada solidària

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Josep Carbonell
 Font:
Imatge d'un camp de solidaritat de Setem a la República Dominicana. Font: Setem
Servei Civil Internacional de Catalunya compta amb una àmplia oferta de camps de treball. Font: SCI
Servei Civil Internacional de Catalunya compta amb una àmplia oferta de camps de treball. Font: SCI
 Font:
CC ONG organitza estades solidàries a Burkina Faso, Perú, Nepal, Senegal i Mali. Font: CC ONG
 Font:
Imatge d'un camp de solidaritat de Setem a les Filipines. Font: Setem
 Font:
Els camps de solidaritat de Setem tenen lloc de juliol a setembre. Font: Setem

Com participar en un camp de treball o en una estada solidària

F Pere Tarrés
Resum: 

Tens ganes de gaudir d'una vivència en un altre país de forma solidària i responsable? Durant els mesos de febrer i març es comencen a organitzar els camps de treball i estades solidàries, una opció per viure aquestes experiències de cara a l'estiu.

Durant els mesos de febrer i març comencen a organitzar-se els camps de treball o rutes solidàries que es realitzen sobretot durant els mesos d'estiu. A principis d'any, doncs, és un bon moment per començar a conèixer quines són les principals entitats catalanes que organitzen aquest tipus de camps i/o estades.

Camps de treball

Els camps de treball tenen l’objectiu de col·laborar en la realització d’un projecte social desenvolupat amb l’acció voluntària. És, per tant, un servei voluntari de cooperació.

Depenent de l’entitat organitzadora es duen a terme durant tot l’any o en determinats períodes (3 mesos d'estiu, setmana santa, vacances de nadal, etc.), també varien les hores de treball i els països de destinació. Habitualment l'organització d’acollida cobreix l'allotjament, la manutenció i una assegurança en cas d'accidents.

D'altra banda, una part essencial d’un camp de treball és la formació. Sempre hi ha d'haver una fase prèvia de formació, essencial per als voluntaris/àries. Aquesta té com a objectiu general reflexionar i sensibilitzar sobre la realitat política i socioeconòmica mundial i introduir en l’educació per la pau. A més, serveix per dotar de coneixement al o la participant sobre la situació social i política concreta del país on anirà. Així mateix, el propi camp és una experiència formativa única.

Estades solidàries

Les estades o rutes solidàries pretenen donar a conèixer la realitat social de diferents països, a més de visitar les organitzacions locals que hi treballen i que es dediquen al desenvolupament, als drets humans i a la justícia social. Aquestes rutes s’emmarquen dins del que seria el “turisme responsable”, una proposta d’abast internacional que qüestiona el turisme convencional, tenint en compte l’impacte que aquest suposa pels països més empobrits.

Així doncs, amb les estades solidàries es vol fomentar que els viatges siguin una eina per beneficiar, no només la persona viatgera, sinó també la comunitat visitada. Una manera de viatjar de forma compromesa, responsable, solidària i respectuosa amb el medi ambient.

Aquestes dues serien les modalitats més habituals de viatges a països o comunitats empobrides que serveixen per conèixer una realitat, canviar la mirada sobre aquesta, fer-se ressò en tornar, i despertar les ganes de transformar la realitat social i política.

Amb tot, també n'existeix una de potser menys coneguda, com l'acompanyament internacional, tasca que consisteix en acompanyar a líders socials i persones defensores dels drets humans en zones de perill com a estratègia de protecció. Aquest treball requereix de molta preparació prèvia i maduresa psicològica.

A continuació t'oferim un recull de les principals entitats catalanes que organitzen camps de treball i estades solidàries.

SETEM - Camps de solidaritat

Els camps de solidaritat de SETEM inclouen una fase prèvia de formació (d'abril a juny), una fase d'estada en un país d'Amèrica Llatina o Àsia (juliol o agost) i una fase posterior de difusió i acció al Nord, a la tornada. L'edat mínima per participar-hi és de 18 anys i el període d'inscripció finalitza a principis d'abril. Per a més informació, i iniciar el procés d'inscripció, podeu assistir a les sessions informatives que tindran en les següents dates:

  • 28 de març, 18h, al Campus de la Universitat Rovira i Virgili (Sala de Graus), Tarragona
  • 29 de març, 18.30h, a LaFede (c/Tàpies, 1), Barcelona
  • 4 d'abril, 11.30h, a LaFede (c/Tàpies, 1), Barcelona

Servei Civil Internacional – CAT - Camps de voluntariat

El Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI) és una entitat catalana connectada a la xarxa internacional 'SCI - International Voluntary Projects' que compta amb un potent cercador de camps de voluntariat arreu del món. L’objectiu és col·laborar en el desenvolupament d’un projecte de treball voluntari i de temàtica diversa amb l’acció comuna de la població local i d’un grup d’internacionals.

Al web de l'SCI-CAT s'explica amb detall els passos a seguir per fer un camp. Un d'ells és la formació obligatòria, a la qual cal inscriure's. Aquestes tindran lloc en els següents dies, a escollir:

  • 15 de gener, 18h
  • 14 de febrer, 18h
  • 20 de març, 18h (amb experiències de persones voluntàries)
  • 22 d'abril, 18h
  • 20 de maig, 18h
  • 12 de juny, 18h
  • 17 de juliol, 18h

Totes les xerrades tindran lloc a La Vaqueria de l'SCI (C/ del Carme, 95, Barcelona).

Aquelles persones que estiguin interessades en obtenir més informació, poden assistir a les xerrades informatives.

Associació Catalana per la Pau - Brigades de solidaritat

L'Associació Catalana per la Pau (ACP), juntament amb la Fundació Pau i Solidaritat, organitzen les anomenades Brigades de Solidaritat durant els mesos de juliol i agost. Aquestes brigades s'entenen com un compromís de caràcter voluntari, en la formació i sensibilització dels problemes que afecten als pobles del Sud i d’apropament a l’experiència de les organitzacions socials i sindicals que treballen pel canvi social.

Aquest 2023 les destinacions són Colòmbia, Palestina, Guatemala, El Salvador i Filipines. Si esteu interessats/des en participar-hi, és un requisit indispensable assistir a les xerrades informatives de les Brigades de Solidaritat 2024, que tindran lloc a la sala 11 de la planta 1 de l’Edifici de CCOO de Barcelona (Via Laietana, 16) en aquestes dates:

  • 16 de febrer, 18.30h
  • 9 de març, 18.30h
  • 28 de març, 18.30h
  • 13 d'abril, 18.30h

Un cop fet això, caldrà omplir el formulari d'inscripció que estarà disponible properament.

Vídeo d'actuació de les brigades solidàries a Colòmbia durant l'estiu de 2013.

COCAT - Camps de treball internacionals

La Coordinadora de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (COCAT) organitza camps de treball arreu del món a més d'altres projectes de voluntariat internacionals com poden ser els projectes de mitja i llarga durada (MLTV), projectes emmarcats dins del programa European Solidarity Coprs - ESC (projectes subvencionats per la Comissó Europea) i formacions i intercanvis juvenils.

Es tracta d'experiències de coneixement, tant a nivell cultural com personal. A banda de responsabilitzar-se d'una tasca de suport en diferents àmbits, permet conviure amb altres joves de moltes cultures diferents i entendre la diversitat del món.

Els camps de treball poden durar entre 15 i 20 dies i els projectes de llarga durada MLTV o ESC, d'un mes fins a un any. Per a veure els programes disponibles es pot accedir al cercador de projectes del COCAT, on s'informa de la durada i les característiques de cada programa. El 29 de febrer s'obriran les inscripcions a tots els programes.

Tots dos grups de projectes ofereixen xerrades informatives els dies següents:

  • 31 de gener, 17.30h, a la Sala d’Actes de la Direcció General de Joventut (C/Calàbria 147, Barcelona)
  • 7 de febrer, 17h, en mode virtual (es facilitarà un enllaç a les persones inscrites)

Per poder assistir a les xerrades de projectes de curta durada (a Barcelona) i projectes de mitjana i llarga durada cal confirmació.

Per a més informació, podeu contactar amb l'entitat a través del següent correu cocat@cocat.org o del web de COCAT.

CC ONG - Estades solidàries

CC ONG és una organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) que treballa per a la cooperació al desenvolupament social, econòmic i humanitari de les zones més pobres del món. CC ONG ofereix la possibilitat de viure una experiència única i conviure amb cultures diverses mentre es col·labora en un dels molts projectes que tenen repartits per Àfrica, Amèrica i Àsia.

Aquelles persones que hi estiguin interessades poden participar dels projectes que tenen en marxa a Burkina Faso, Ghana, Mauritània, Mozambic, Haití, Mèxic, Colòmbia, Perú, Nepal, Senegal i Mali fent una trucada al telèfon 683 249 922 o consultant el web de l'entitat.

Aethnic

Aethnic ofereix l'oportunitat de gaudir de rutes de turisme responsable a Gàmbia i Senegal. Es tracta d'experiències pensades i dirigides a viatgers i viatgeres que busquen l'intercanvi i la convivència amb la població local. Un primer contacte amb la diversitat d'ètnies i comunitats de Gàmbia i Senegal, dos països de l'oest d'Àfrica, que permet descobrir i conviure amb les seves tradicions i estils de vida.

Podeu demanar més informació mitjançant correu electrònic.

Cos Europeu de Solidaritat

El Cos Europeu de Solidaritat és una iniciativa de la Unió Europea dirigida a persones d'entre 18 i 30 anys destinada a oferir un espai on fer voluntariat, col·laborant en projectes que actuen en comunitats europees. Les estades són llargues, d'entre dos mesos i un any.

Les temàtiques dels programes de voluntariat són molt diverses: des de creativitat i cultura fins a prevenció i recuperació de desastres, passant per salut i benestar i treball amb persones refugiades i migrants.

Les persones interessades s'han de registrar al Cos Europeu de Solidaritat i ser residents a la Unió Europea.

Per a més informació és aconsellable consultar la Guia del Cos Europeu de Solidaritat i el recurs 'Com participar en el Cos Europeu de Solidaritat' de Xarxanet.