8 innovacions en la filantropia global

Autor/a: 
Meritxell Prados Ràfols

8 innovacions en la filantropia global

Resum: 

Us presentem 8 innovacions d’arreu del món que estan ajudant a fer créixer la filantropia canalitzant millor els recursos i garantitzant que s’utilitzen de forma més efectiva.

Accés a dades: PoweredbyData i WASHfunders.org

Gràcies a Internet i a les noves tecnologies cada vegada més usuaris tenen accés a bases de dades i informacions de forma lliure i gratuïta i poden fer-ne l'ús que desitgin.

PoweredbyData

Partint d’aquesta premissa PoweredbyData treballa amb finançadors i governs de tot el món per crear un nou ecosistema complet de recopilació de dades i anàlisis relacionades amb el sector no lucratiu. L’objectiu és posar la informació més a la disponibilitat de tothom i que aquesta sigui també accessible a través de diferents plataformes.

WASHfunders.org

Per altra banda, el portal en línia WASHfunders.org conté informació (dades i investigacions) sobre fluxos de finançament, anàlisis de necessitat, èxits i reptes de finançament entorn del sector de l’aigua, el sanejament i la higiene de països d'arreu del món, principalment de l'Àfrica. El públic principal són donants però com que està oberta al públic en general és utilitzat regularment per tot tipus d’ONGs, polítics, investigadors...

Amb informació actualitzada dinàmicament, notícies i coneixements relatius a la filantropia i l'accés sostenible a l'aigua potable, el portal té com a objectiu facilitar una major col·laboració i una presa de decisions més estratègiques entre els finançadors/donants.

Transparència: Glasspockets

La trasparència és un aspecte cada vegada més important a tenir en compte per les entiats, associacions, fundacions i empreses ja que és un punt molt valorat pels usuaris.

Glasspockets

En aquest sentit Glasspockets és una iniciativa en línia que proporciona dades, recursos, exemples i passos d’acció perquè les fundacions entenguin el valor de la transparencia i perquè siguin més obertes en les seves comunicacions.

Una de les eines (Who has glass pockets?) de les quals disposa Glasspockets permet a les fundacions mesurar la seva pròpia transparència en comparació amb la seva competència mitjançant una avaluació de la seva pràctica a través de 23 indicadors, com la disponibilitat d’informació sobre la concessió de subvencions, les polítiques de governança o el seu rendiment .

També ofereix un mapa de transparència que il·lustra amb quina freqüència els diferents tipus d’informació apareixen als llocs webs de les fundacions.

A més a més proporciona informació sobre com les fundacions poden utilitzar els mitjans socials i digitals de comunicació per comunicar-se més obertament i amb més freqüència sobre tot el que realitzen.

Existeix també un blog (Transparency talk) on hi apareixen les millors pràctiques per a una filantropia transparent.

Aprendre de l'error i filantropia eficient: Shell Foundation's i Knight Prototype Fund

El fracàs en la filantropia pot tenir un gran nombre de significats però potser el pitjor de tots, entre d'altres, és el de finançar una entitat o organització benèfica fraudulenta. Ara bé, sempre es pot aprendre dels errors, és per això que algunes fundacions enfoquen el fracàs des d'una altra perspectiva, donen a conèixer les seves experiències i reconeixen com de beneficiós pot ser parlar-ne.

Shell Foundation's

En aquest cas hi ha l'exemple de la Shell Foundation's, nascuda al 2000, dedicada a tractar qüestions mundials de desenvolupament vinculats a l'energia, la mobilitat i la creació de feina sostenible.

Al 2010 la Fundació va voler avaluar com estava realitzant la seva activitat tot comparant-ho amb la de fundacions similars formulant-se la següent pregunta: "La nostra activitat fins a dia d'avui en l'escala d'assoliments ha estat bona, regular o dolenta en comparació a la nostra competència?" El problema va ser que la Fundació va ser incapaç de trobar cap tipus d'informació pública sobre les actuacions de la seva competència.

El resultat d'aquesta manca d'informació fou un informe, Enterprise Solutions to Scale (Solucions per a empreses a escala), on apareixia l'avaluació de la seva activitat tot compartint els seus èxits i fracassos de forma pública.

D'aquestas manera presenta un recull dels seus aprenentatges després dels seus primers anys de concedir subvencions amb una taxa de fracàs elevada i la posterior adaptació de la seva estratègia per millorar.

Pel que fa a la filantropia eficient, aquesta encoratja i estimula les organitzacions sense ànim de lucre a a adoptar principis d'eficàcia per millorar el seu impacte social.

Knight Prototype Fund

La Fundació Knight Prototype Fund anima les organitzacions benèfiques a innovar i experimentar amb prototips a través de petites i ràpides donacions.

Així doncs la Fundació ajuda als beneficiaris a explorar idees, experimentar i provar iniciatives. Ofereix donacions de fins a 35.000 dòlars a les idees innovadores en el món dels mitjans i el periodisme. Per optar a aquesta donació els solicitants han de respondre a 5 preguntes sobre la seva idea, de manera que és un procés ràpid i senzill.

Un cop finançat, els beneficiaris tenen un termini de 6 mesos per desenvolupar el seu projecte i poden participar en un taller de 3 dies sobre experimentació i disseny.

Aquest tipus de finançament s'adapta a organtizacions benèfiques que vulguin provar noves idees però no projectes establerts, de manera que és un bon complement d'altres fonts de finançament d'una fundació.

Col·laboració: Dasra Giving Circles

Cada vegada més els "cercles de donacions", donants que posen en co mú els seus recursos i els ofereixen de forma col·lectiva, són més comuns, sobretot als EEUU, on cadascun es dedica a una aspecte o col·lectiu concret. Ara bé, aquests també estan creixent arreu del món, adaptant-se a contextos i necessitats locals i emergent com a models millorats.

Dasra Giving Circles

Dasra és una Fundació de filantropia estratègica líder a la Índia que treballa amb filantrops i emprenedors socials per crear un canvi social a gran escala.

La Fundació realitza una investigació durant 8-12 mesos abans de donar cap finançament, això li permet identificar les bretxes d'un determinat sector i detectar els problemes. A continuació, crea una llista d'organitzacions examinant el seu impacte i potencial per a ser ampliades i les ajuda a crear de tres a cinc plans anuals de negoci per presentar a un Cercle de donació, cada un especialitzat en un àmbit concret.

Els membres del Cercle, format per 10 filantrops, escullen una organització a finançar amb 50.000 dòlars durant tres anys. En aquest període Dasra ofereix suport en l'estretègia, les finances i la recaptació de fons.

L'ànalisi detallat de les organitzacions i el suport de Dasra fa que els donants confiïn en què la seva donació serà útil i que el projecte escollit serà sostenible.

Equilibri de poders: Edge Fund

La idea d'equilibris de poder consisteix en intercanviar aquest entre fundacions i beneficiaris, de manera que quedi equiparat.

Edge Fund

Edge Fund fou creada al 2012 i ofereix petites donacions a organitzacions de base que centren la seva activitat en la injustícia en les "comunitats marginals". Aquests grups poden sovint trobar-se amb dificultats per obtenir finançament a través de mètodes tradicionals, ja que poden ser considerats massa radicals o informals.

Contràriament, Edge Fund veu en aquestes organitzacions una oportunitat per crear un canvi social sistèmic real.

Així doncs es tracta d'una nova iniciativa que treballa per superar la dinàmica de poder desigual comuna en la filantropia tradicional. Els seus mètodes ajuden doncs a allunyar el poder del tradicional i estàtic model de donant - receptor.

Finançament en capes: Goodstart deal

El finançament en capes es produeix gràcies a la participació de diferents tipus de proveïdors de fons. D'aquesta manera pot involucrar un cofinançament indivual amb fundacions i governs o fundacions privades amb corporacions, ara bé, sovint les subvencions filantròpiques configuren la primera capa de finançament.

Goodstart deal

El Consorci Goodstart nasqué el 2008 de l'agrupació de 4 organitzacions australianes. Aquest Consorci fou registrat el l'àmbit no lucratiu amb l'objectiu de transformar l'aprenentatge infantil a Austràlia.

En aquest cas el Consorci rebé finançament provinent de diferents llocs. Una primera capa de finançament fou proporcionada pel Banc Nacional d'Austràlia, en segon lloc també hi col·laborà el Govern australià en forma de préstec i finalment, l'última capa provení de 41 inversors.

D'aquesta manera el Consorci va ser capaç d'aprofitar les seves xarxes per buscar diferents finançadors que ajudessin a finançar l'empresa social demostrant així el que es pot arribar a aconseguir mitjançant la col·laboració intel·ligent entre tots els sectors.

Inversió d'impacte del 100%: KL Felicitas Foundation

La inversió d'impacte és una forma d'inversió socialment reponsable on les inversions en les empreses o organtizacions busquen un retorn social o mediambiental així com financer.

KL Felicitas Foundation

Es tracta d'una Fundació familiar nascuda l'any 2000 amb el compromís de destinar el 100% de la seva dotació a organitzacions coherents amb els valors i propòsits de la fundació, els quals són donar suport a les empreses socials en fase inicial per desenvolupar-se i créixer sosteniblement.

Al mateix temps que els seus actius treballen per un màxim impacte social, des de la Fundació també impulsen un moviment d'inversió d'impacte del 100% a través de la promoció del seu enfocament i educant i empoderant a altres inversors.

La Fundació KL Felicitas ha aconseguit demostrar que l'aliniació del 100% dels actius amb valors socials a través de la inversió d'impacte és una estratègia fiable i exitosa.

Mercats de donacions en línia: Betterplace.org

Betterplace.org

Betterplace.org és una plataforma en línia on tot tipus de projectes de caritat poden crear un perfil i presentar-se davant de donants potencials; qualsevol persona pot registrar un projecte i sol·licitar diners o temps.

Se centra en la creació d'una cultura de transparència i en l'establiment d'una xarxa de confiança entre projectes i donants.

En aquesta xarxa els usuaris poden veure els perfils, fer preguntes i decidir si confien en el projecte. Els donants poden llavors avaluar el projecte i enviar comentaris en línia, així altres usuaris poden veure qui ha donat en un projecte, com l'han puntuat, ...

Els finançadors/donants utilitzen aquesta informació per decidir si poden confiar en l'organtizació a l'hora de finançar-la i ajudar així a reforçar la seva xarxa de confiança.