El “Món segons Monsanto” i el greu perill dels transgènics

 Font:
Font:

El “Món segons Monsanto” i el greu perill dels transgènics

Resum: 

Sota el títol “El món segons Monsanto” la periodista Marie-Monique Robin ha presentat un documental i un llibre basats en la investigació que ha dut a terme al llarg de tres anys sobre l’empresa multinacional Monsanto, considerada avui en dia líder mundial dels organismes genèticament modificats i una de les empreses més contaminants de l’era industrial. Vols conèixer la cara més fosca de la major part dels aliments que mengem?

Després de tres anys d’investigació a l'Amèrica del Nord i del Sud, a Europa i a Àsia, Marie-Monique Robin aconsegueix ensenyar el món que s’amaga darrera l’aparença d’empresa verda i neta de Monsanto i ho fa a través de documents i testimonis inèdits de víctimes de les activitats tòxiques d’aquesta empresa, d'advocats, de polítics i de representants de les autoritats alimentàries i de protecció del medi ambient dels Estats Units. Així doncs, aquest documental destapa el projecte hegemònic de Monsanto que amenaça la seguretat alimentària de tot el món i l'equilibri ecològic del planeta. I és que avui en dia, més del 70% dels aliments venuts als comerços dels EUA contenen productes transgènics.

Arran d‘aquest estudi, Marie-Monique Robin també ha publicat un llibre de gran èxit editorial sota el mateix títol: “El món segons Monsanto”.

Per altra banda, la mateixa autora del documental i del llibre assegura que: “Monsanto fa el que sigui per acabar amb els seus oponents. Per això si haguessin pogut aturar la difusió i realització d’aquest documental ho haguessin fet segur, però no han pogut”. Fins ara el documental ha arribat a més de 20 països, el llibre ha estat traduït a 13 idiomes i la seva difusió continua, de mà en mà, de boca en boca, gràcies a la iniciativa de la pròpia gent que contribueix a difondre’l.

En aquest vídeo, Marie-Monique Robin explica un dels seus descobriments clau relacionat amb el principi d’equivalència substancial, el qual consisteix en considerar un transgènic com a equivalent a la planta convencional de la que prové. Gràcies a aquest principi s’ha justificat la manca d’estudis seriosos sobre els transgènics per tal de verificar la toxicitat, les conseqüències sobre la salut humana i sobre el medi ambient.

Però d’on ha sortit aquest principi?Què és el que es vol evitar amb aquesta afirmació? Tal hi com demostra Monique Robin i explica a l'entrevista, aquest principi va ser inventat per Monsanto i la FDA (Food and Drugs Administration), l’ empresa encarregada de la seguretat dels aliments i dels medicaments. L’autora en la seva investigació aconsegueix entrevistar l’ex-dirigent de la FDA que assegura que la creació d’aquest principi no va ser cap decisió científica, perquè això hagués comportat temps i diners per realitzar estudis, si no una decisió totalment política amb la finalitat de posar en marxa de forma ràpida els transgènics americans.

També destapa com Monsanto intenta camuflar dades a la comunitat europea presentant un breu resum de 10 pàgines d’un estudi realitzat en un laboratori propi i com se li denega l’accés a les dades brutes de l'estudi al govern alemany. És quan el govern alemany juntament amb Greenpeace d'alemanya (i a través de la via judicial) aconsegueixen tenir accés als resultats reals de l’estudi, que comproven que el blat de moro transgènic té conseqüències negatives en les rates.

Finalment, Marie-Monique Robin alerta de la complicitat sobre l'emmascarament del perill que suposen els transgènics per part d’organismes com l’ OCDE, (Organisation for economic co-operation and development) i la OMS (Organització Mundial de la Salut), organismes dels quals Monsanto en forma part.

MARIE- MONIQUE ROBIN VISITA BARCELONA i LLEIDA AQUEST MES DE MARÇ

Barcelona:
Dimarts 16 de març a les 19.30h al’Institut Francès de Barcelona

Es projectarà el documental ‘El món segons Monsanto’ i, posteriorment, hi haurà un interessant debat entre la periodista Marie-Monique Robin (autora del documental) i el professor Dr. David Bueno (autor del llibre Convivint amb els transgènics). Aquest acte ha estat organitzat conjuntament per Som Lo Que Sembrem, l’Institut Francès, Greenpeace i la Universitat Oberta de Catalunya.

Lleida:
Dimecres 17 de març a les 12h a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida

Xerrada de Marie-Monique Robin. L’acte ha estat organitzat entre Som Lo Que Sembrem, el KAE (Kol·lectiu Agroecològic d’Agrònoms) i Greenpeace.

Roda de premsa de Marie-Monique el dimecres 17 de març a les 11h a Lleida (els detalls de la roda de premsa, ja s’enviaran la setmana següent).

Més informació sobre el tema:
www.somloquesembrem.org
http://www.somloquesembrem.org/index3.php?actual=7&actual2=148
http://www.transgenicsfora.org/
Marie-Monique Robin al programa Tots x tots de COM Radio

Veure el documental "El món segons Monsanto":

Primera part:

Segona part:

Tercera part:

Quarta part:

Cinquena part:

Sisena part:

Setena part:

Vuitena part:

Novena part:

Desena part:

Onzena part:

Dotzena part: