Curs en línia: Abordatge socioeducatiu de les violències masclistes
Aquesta formació ofereix eines i coneixements clau per a professionals de serveis de recursos no especialitzats de l’acció social en l’abordatge de les violències masclistes i d’altres possibles d’interès per a professionals de l’àmbit.
S’hi abordaran marcs d’intervenció socioeducativa, pautes d’actuació i estratègies per acompanyar les supervivents des d’un enfocament integral. També es treballaran els aspectes jurídics fonamentals, incloent-hi el marc normatiu vigent i sentències d’interès que han marcat jurisprudència en aquest àmbit.
Les violències masclistes són una greu vulneració dels drets humans que afecten dones, infants i adolescents, sustentades per un sistema patriarcal que perpetua aquestes agressions. Es tracta d’una problemàtica estructural que travessa tota la societat i ens interpel·la col·lectivament. En aquest context, l’educació social té un paper fonamental en la detecció, prevenció i intervenció davant aquestes violències, especialment des dels recursos no especialitzats.
Dins de les violències masclistes, les violències sexuals constitueixen una forma específica d’atac contra la llibertat sexual de dones, nenes i adolescents. Aquests actes es duen a terme sense consentiment actiu, sense desig ni consens, i responen a una construcció patriarcal de la sexualitat que legitima la submissió del cos i la voluntat de les dones.
Aquest fenomen s’emmarca en la cultura de la violació, on la cosificació i la normalització de les agressions estan arrelades en les actituds i comportaments socials.
Les violències sexuals es poden exercir a través de múltiples mecanismes: pressió, coacció, xantatge, amenaça, manipulació, violència psicològica, ús de drogues o qualsevol altre factor que alteri la voluntat de la persona. A més del seu reconeixement al Codi Penal, aquestes violències estan regulades per la llei catalana 5/2008 de violència masclista i la Llei del Sí és Sí (Llei orgànica 10/2022), que amplia el concepte de consentiment i estableix mesures per garantir una millor protecció.
Objectius:
- Conèixer què són les violències masclistes per poder identificar-les, prevenir-les i gestionar-les.
- Entendre la importància del vincle socioeducatiu en aquesta realitat.
- Facilitar eines per a un correcte abordatge dels casos de violència masclista des de la intervenció socioeducativa.
- Contribuir a la reflexió personal i professional dels aspectes que remouen les violències masclistes.
- Conèixer els canvis introduïts per la Llei del Sí és Sí en la regulació de les violències sexuals al sistema judicial.
- Sensibilitzar sobre les violències sexuals i les seves manifestacions, promovent-ne la visibilització entre la ciutadania i els professionals.
- Millorar el coneixement de la xarxa d’atenció a víctimes d’abusos i agressions sexuals a Barcelona i Catalunya per facilitar les derivacions adequades.
Continguts:
- Definició i tipus de les violències masclistes.
- Conceptes clau que sostenen aquesta realitat.
- Recomanacions de com actuar o no actuar, a l’identificar una situació de violència masclista.
- Eines i recursos per a la intervenció socioeducativa.
- Definició sobre les violències sexuals. Breu repàs al marc legal actual. Regulació i legislació de les violències sexuals a la nova Llei del Sí és Sí (LO 10/2022). Aspectes positius i desenvolupament de la Llei.
- Com detectem i actuem davant d’una sospita de violència sexual?
- De l’any 2018 al 2025. Repàs de les sentències més importants els últims anys en matèria de violències sexuals: violació múltiple de Pamplona, cas Alves, Saül Gordillo, etc.