Àmbit de la notícia
Cultural

VEUS DE LA MEDITERRÀNIA, una exposició que cal visitar

L’exposició "Veus de la Mediterrània" mostra, per primera vegada, un estudi de la veu, un dels patrimonis immaterials més importants de la Humanitat, com a element de comunicació entre els pobles de la Mediterrània propera, la Mediterrània Occidental i ens convida a un passeig sorprenent per les mil i una veus de la Mediterrània. L’exposició la podeu visitar al Museu de la Mediterrània Can Quintana de Torroella de Montgrí a partir del 27 de març del 2010.

Cada cultura té moltes veus i cada persona moltes maneres de dir, de parlar i de cantar. A les ribes i a les illes del Mediterrani occidental, hi ressonen una munió d’exemples vocals que construeixen cada situació, cada moment de quotidianitat o d’emoció compartida. Les fronteres expressives són ben difícils de precisar. Més enllà de les llengües i dels accents, parlar, cantar, xisclar o plorar, tot plegat conforma un arc continuat de coloracions sonores. La varietat sonora és notable però a cada indret, per molt lluny que sigui, retrobem el record de veus conegudes.

Les deu llengües parlades amb continuïtat territorial al Mediterrani proper –unes derivades del llatí i les altres de la família afroasiàtica– s’han intercanviat durant segles gestos i entonacions, fonemes i mots, mentre els cants manllevaven melodies i timbres.

El projecte, produït pel Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí amb el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya), ha estat comissariat per un dels principals especialistes en la música d’arrel mediterrània, el Dr. Jaume Ayats i Abeyà i coordinat pel músic Joaquim Rabaseda.

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí fou creat l’any 2003 i té entre els seus objectius esdevenir un element de comunicació i de diàleg a l’entorn de la cultura mediterrània.
 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari