Comparteix
El racisme i la xenofòbia a les societats democràtiques: la construcció de la ciutadania, un camí per aconseguir la igualtat de drets
El Seminari de Drets Humans 2010 de SOS Racisme és una oportunitat única per aprofundir en el procés de construcció de ciutadania a Catalunya i a l'Estat, en contrast amb altres models i realitats europees. Experts en Dret i Sociologia però també agents locals que treballen en mediació comunitària des de diferents perspectives participaran en el debat.
La jornada de reflexió i debat s’iniciarà divendres 12 de novembre a les 10h del matí al Museu Marítim, amb una ponència inaugural a càrrec de la Catedràtica de Filosofia del Dret de la Universitat de Saragossa, María Elósegui, que analitzarà diverses expressions del model de ciutadania alemany, fruit de la seva experiència a Berlín.
Què és ciutadania? Drets i deures sobre el paper és la pregunta inicial que llancem als tres experts de la taula rodona del matí (12 a 14h), per veure com es construeix de forma dinàmica el concepte de ciutadania a casa nostra, en comparació amb altres models presents a Europa (multicultural, assimilacionista, híbrid, etc.). Parlem d’una ciutadania més o menys inclusiva?, garant de més o menys drets? (i aquí, farem especial atenció en els drets polítics), ciutadania vinculada a nacionalitat, a residència o a altres estatus? des del prisma polític, social, econòmic o cultural? Els tres ponents seran la Professora de Filosofia del Dret de la UPF, Neus Torbisco, la Professora de Dret Constitucional a la UB, Laura Díez i el Professor de Sociología de la UAB, Oscar Rebollo.
Viure (i patir) la ciutadania a l’àmbit local: limitacions i conflictes és l’enunciat que situa el punt de partida de la taula rodona de la tarda (16-18h), un espai protagonitzat per tècnics de l’àmbit local que gestionen diàriament problemàtiques als barris. La idea és posar a prova les nocions teòriques de la taula del matí –traduïdes en drets civils i socials-, per veure com el concepte de ciutadania impacta en la vida quotidiana de la població immigrada (serveis socials, formació de ciutadania, padró, serveis sanitaris). L’antropòleg i assessor de l’Ajuntament de Viladecans en Ciutadania i Convivència, Luis Miguel Narbona, el mediador i Responsable del Servei de Mediació de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, Rafael Llinàs i el mediador i director de l'empresa Mediación y Convivencia, Javier Wilhelm, participaran en aquesta taula.
Com a novetat d’aquest any, s’ha previst una difusió per internet dels vídeos de les intervencions del seminari, i s’està tancant la possibilitat de difondre en temps real els continguts de la xerrada.
La inscripció per assistir al seminari ja es pot fer enviant un correu a sensibilitzacio@sosracisme.org o trucant al 933010597. Per garantir l’assistència, el preu solidari de la inscripció és de 5 euros, que es retornarà a l’entrada de l’acte o, si es prefereix, es podrà donar a SOS Racisme-Catalunya. El número de compte on cal fer l’ingrés és 2100 0711 35 0200020099 i cal indicar nom, cognoms i concepte “Seminari”.
<p class="address" translate="no"> </p>
<p class="address" translate="no">
</p>