Publicació de la Llei Orgànica 5/2010, de 22 de juny de modificació del Codi Penal.

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Publicació de la Llei Orgànica 5/2010, de 22 de juny de modificació del Codi Penal.

Resum: 

S’ha publicat la Llei Orgànica 5/2010, de 22 de juny, per la qual es modifica la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal. La reforma ve motivada d’una banda per obligacions internacionals, especialment en la direcció de treballar per a l’harmonització jurídica europea i, de l’altra, per la necessitat de donar resposta a determinats buits legals i fins i tot desviacions que s’han de corregir.

Les principals modificacions es poden agrupar en tres àmbits:

Primer.- Es parteix en primer lloc d’una unificació de la doctrina en aspectes tant importants com:

  • Es recull com a novetat la circumstància atenuant de dilacions indegudes: cal que el retard en la tramitació del procediment penal sigui extraordinari i no sigui imputable a l’imputat.
  • Per a condemnes superiors a cinc anys, caldrà el compliment de com a mínim la meitat de la condemna per tal d’obtenir la classificació de tercer grau.
  • S’introdueix com a alternativa a les penes privatives de llibertat la mesura de llibertat vigilada, per tal d’aconseguir un equilibri entre el principi de seguretat jurídica dels ciutadans i el principi de reinserció i rehabilitació del culpable.
  • Es regulen el problemes interpretatius que existien amb l’abonament del temps passat en presó provisional d’un imputat que, a la vegada, està complint pena privativa de llibertat per un altre fet.
  • En matèria de prescripció de delictes, es regula expressament el moment d’inici de la interrupció de la prescripció.

Segon.- Regulació per primera vegada de la responsabilitat penal de les persones jurídiques i més control dels delictes socioeconòmics.

  • Es regula per primera vegada la responsabilitat penal de les persones jurídiques, i es diferencia els delictes comesos per les personen que en tenen la representació d’aquells que s’han comès per omissió com, per exemple, el fet de no controlar l’actitud delictiva dels empleats.

Tercer.- En l’àmbit dels drets que afecten les persones, s’opta per unificar i reforçar determinades conductes delictives com:

  • Es regula dins els delictes de tortures i contra d’integritat moral el delicte d’assetjament laboral.
  • Es regula i tipifica com a delicte, l’obtenció i tràfic d’òrgans humans així com el seu transplantament.
  • Es regula de manera unificada el tràfic de persones i la immigració clandestina.
  • Es reforça la posició de les víctimes en els delictes sexuals.

Es tracta d’una àmplia reforma del text penal que afecta altres lleis orgàniques anteriors de diferents àmbits i que ha d’entrar en vigor als sis mesos de la data de publicació al BOE, tal i com s’estableix en al Disposició Final setena.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou