Novetats de l'Avantprojecte de llei de cooperatives

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Novetats de l'Avantprojecte de llei de cooperatives

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

El passat mes de maig, el Govern de la Generalitat va aprovar l’avantprojecte de llei de cooperatives de Catalunya, el qual s’està debatent actualment.

A Catalunya, actualment, hi ha 4.164 cooperatives, les quals generen 38.000 llocs de treball directes i facturen uns 4.000 milions d’euros l’any, que representa el 2% del Producte Interior Brut català.

En aquests moments, la llei que regula aquesta figura és la llei 18/2002, de 5 de juliol, de cooperatives de Catalunya però el passat mes de maig, el Govern va presentar el projecte de la nova llei de cooperatives de Catalunya.

Segons el Govern, la principal motivació d’aquest projecte de llei és flexibilitzar el marc jurídic de les cooperatives, perquè puguin ser més competitives.

Per aconseguir aquesta fita, el projecte de llei inclou novetats que, en molts casos, apropen el sistema cooperatiu a un model més mercantilista. De tota manera, moltes d’aquestes noves propostes són optatives i, per tant, les cooperatives dins del seu funcionament intern poden decidir si les incorporen o no.

Algunes d’aquestes modificacions han provocat que el sector del cooperativisme català tingui divergències respecte al text de la llei, ja que valoren aquestes novetats de forma diferent.

Com a exemple d’aquesta varietat de criteris, tenim posicions molt concretes, com la del Grup Clade (Abacus, la Fageda, Suara Cooperativa, Cooperativa Plana de Vic, entre d’altres), el qual dóna suport al projecte de llei i el considera beneficiós pel sector i, per altra banda, la publicació d’una declaració de Coop57, la qual manifesta (en nom del Consell de Coop57 i després d’escoltar els seus socis i sòcies) que aquest projecte altera substancialment el model de cooperativisme existent a Catalunya.

També s’han posicionat altres grups de cooperatives, com per exemple el Col·lectiu Ronda o la FCAC (cooperatives agràries), entre d’altres.

Algunes de les principals novetats que incorpora el projecte de llei de cooperatives i que provoquen més disparitat d’interpretació són les següents:

  • Es redueix el nombre de socis necessaris per crear una cooperativa, passant de 3 a 2.

  • Es rebaixa del percentatge dels beneficis que s’han de destinar a reserves, passa del 30% al 15%.

  • El percentatge de dotacions destinades a formació procedents dels guanys que tingui la cooperativa passa del 10% al 5%.

  • S’estableix la possibilitat que el 50% dels fons de reserves es puguin repartir entre els socis. Abans no eren repartibles.

  • Es crea de la figura de l’Administrador únic en el cas de les microcooperatives fins a 10 socis.

  • Es modifica el sistema de votacions i s’introdueix la possibilitat de ponderació de vot.

  • S'obre la possibilitat que puguin participar persones no sòcies al Consell Rector.

  • S'incorpora la figura de soci temporal i de socis capitalistes.

  • Es deleguen competències pròpies de l’Assemblea a l’òrgan d’administració.

  • Les cooperatives de segon grau podran incorporar com a socis a empresaris individuals.

El passat dia 23 de juliol es va produir al Parlament el debat de la totalitat del projecte de llei, en el qual es van rebutjar les esmenes a la totalitat.

Afegeix un comentari nou