Petita guia per estar dalt d'un núvol tecnològic

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Petita guia per estar dalt d'un núvol tecnològic

Resum: 

Últimament s'està parlant molt del núvol tecnològic o “Cloud Computing” i de fet, sense que ho sapigueu, és possible que molts de vosaltres ja estigueu utilitzant aplicacions que guarden els documents en un núvol. Amb aquesta guia podreu saber que és tot això de la informàtica al núvol i si realment es profitós per la vostra entitat.

El “Cloud Computing” és un terme que segurament heu sentit últimament. I és que aquesta última innovació tecnològica està guanyant molts usuaris i adeptes que hi veuen moltes avantatges. Però què és tot això? És realment important ser-hi present? Quins perills comporta? I quines eines podeu fer servir per estar al núvol?

Què és el núvol tecnològic?

El núvol tecnològic és una forma d'expressar la utilització de la tecnologia que normalment utilitzeu en el vostre dia a dia, però que en ves d'estar en el vostre ordinador, o telèfon mòbil, està a Internet. En el núvol podeu guardar els vostres documents de text, utilitzar els vostres programes habituals i fer servir altres recursos que normalment utilitzeu.

Heu d'entendre que quan parlem d'estar al núvol, el que realment significa es que allò que ens estem referint està allotjat a Internet. Per tant, quan parlem d'un núvol d'aplicacions, el que volem dir és que les aplicacions estan a Internet, i no en el vostre ordinador o telèfon mòbil.

Avantatges d'estar al núvol

Segurament molts de vosaltres disposeu, a la vostra entitat, d'un ordinador amb connexió Internet. Amb el vostre ordinador genereu informació, i aquesta és guardada en el seu disc dur o en una clau USB. Què passaria si perdéssiu la clau USB, el disc dur de l'ordinador s'espatlla i no heu fet cap còpia de seguretat? Doncs que perdeu tota la informació de cop.

En canvi si estiguéssiu al núvol, podríeu haver guardat tots els documents al mateix núvol i accedir-hi des de qualsevol aplicació que també pot estar en el núvol. I lo més important, podrieu accedir a aquests documents des de qualsevol terminal, de qualsevol lloc del món que disposi d'una connexió Internet.

Un altre cas podria ser el de necessitar redactar una carta amb molta urgència i no teniu cap programa d'ofimàtica instal·lat al vostre ordinador. Si estiguéssiu presents al núvol, podríeu treballar amb alguna aplicació d'ofimàtica que està al mateix núvol, i a més a més guardar el document, enviar-lo per correu etc.

Desavantatges d'estar al núvol

Però clar. De qui són totes les aplicacions del núvol? I encara més... i totes les dades que guardeu... de qui són propietat?

Hi han dos tipus de núvols. Els que són de propietat personal i els de propietats de tercers. Si teniu la sort de disposar d'un servidor potent i en ell heu instal·lat un servei de núvol tecnològic, totes les dades continuen sent de la vostra propietat.

En canvi, si utilitzeu un núvol tecnològic que està allotjat en un servidor que no és de la vostra propietat, heu de llegir correctament les condicions d'ús, les polítiques de privacitat, perquè sinó podria ser que la empresa utilitzés les dades al seu gust.

Una altre desavantatge és la centralització de les dades i les aplicacions en un servidor. Això significa que es depèn molt d'un servidor, i què s'ha de fer un manteniment correcte, còpies de seguretat etc.

Eines per estar al núvol

A continuació us descrivim tota una sèrie d'eines que estàn disponibles per tothom i què serveixen per estar al núvol. Algunes segurament ja les utilitzeu, però d'altres és possible que no. També us fem referència si necessiten instal·lació en un servidor o no i si són gratuïtes.

Google Drive

Google Drive és l'eina 2.0 de Google per estar al núvol. Amb Google Drive podeu guardar tota mena de documents o arxius. Amb el mateix compte gratuït de Google, ja disposeu d'una capacitat de 5 Gb per guardar-hi tots els documents que voleu. Aquests documents poden ser compartits amb altres usuaris de Google Drive.

Des del llançament de Google Drive, Google Docs queda inclòs dins d'aquest servei. Quan entrem a Google Drive podeu crear un document de Google Docs. Podeu repassar com fer servir el Google Docs en aquest altre recurs de Xarxanet.

No necessita instal·lació en un servidor. Gratuïta, de pagament si voleu ampliacions.

Sky Drive

Sky Drive és el servei 2.0 de Microsoft per estar al núvol. Amb Sky Drive podreu guardar tots els vostres documents i també crear documents de text, fulls de càlcul i presentacions. Amb un compte de correu outlook o hotmail, podreu accedir al vostre espai de Sky Drive. Tots els documents guardats els podeu compartir amb un altre usuari de Sky drive. Sky Drive ofereix 7 Gb gratuïts.

No necessita instal·lació en un servidor. Gratuïta, de pagament si voleu ampliacions.

Dropbox

Dropbox és una eina que permet sincronitzar una carpeta del vostre ordinador en el núvol de Dropbox. Així si vosaltres us connecteu en una altre ordinador o telèfon mòbil, podeu disposar dels vostres documents. Una de les particularitats que té Dropbox és que podeu compartir els arxius guardats al núvol amb altres usuaris de Dropbox.

No necessita instal·lació en un servidor. Necessita una instal·lació a cada ordinador o dispositiu mòbil per sincronitzar la carpeta. Gratuïta, de pagament si voleu ampliacions.

iCloud

iCloud és l'eina d'Apple per estar al núvol. Amb iCloud podreu guardar els vostres documents i editar-los. Permet afegir aplicacions d'Apple. L'usuari disposa de 5GB per emmagatzemar arxius.

No necessita instal·lació en un servidor. Necessita una instal·lació a cada ordinador o dispositiu mòbil de la família Apple. Limitada a 10 ordinadors o terminals mòbils. Gratuïta. De pagament si voleu ampliacions.

Teambox

Teambox és una eina que permet gestionar projectes. La particularitat d'aquesta eina és que podeu guardar-hi documents amb 1 GB de capacitat màxima, fet que la converteix en una eina per estar al núvol.

Per a saber realment com funciona Teambox, podeu consultar aquest recurs de Xarxanet.

No necessita instal·lació en un servidor. Gratuïta, de pagament si voleu ampliacions.

Kablink

Kablink és una eina que us permet guardar arxius i els podeu treballar de forma col·laborativa. Amb Kablink podeu sincronitzar els arxius que voleu del vostre ordinador i així poder-los tenir disponibles a qualsevol màquina.

Hi ha versió per instal·lar en el servidor i la versió que no necessita instal·lació al servidor. Gratuïta. És programari lliure.

Jolicloud

Jolicloud és un escriptori que està al núvol. Des de qualsevol navegador de pàgines web, podreu accedir al vostre escriptori. A part de l'escriptori, Jolicloud permet instal·lar aplicacions, xarxes socials, navegadors web i jocs, i també guardar-hi documents.

No necessita instal·lació al servidor. Gratuïta, és programari lliure.

Eyeos

Eyeos és un escriptori al núvol desenvolupat a Catalunya. És un dels primers escriptoris al núvol que es van desenvolupar. Amb Eyeos podreu configurar el vostre escriptori, amb les vostres aplicacions i documents, i accedir-hi des de qualsevol ordinador o terminal mòbil.

Necessita instal·lació al servidor. De pagament.

Onlive Desktop

Onlive Desktop és un escriptori al núvol accessible des de tauletes electròniques. Executant l'aplicació Onlive Desktop podreu accedir als vostres documents, i a més editar-los. Permet guardar fins a un màxim de 2GB. Té molt bona sintonia amb documents de la família Microsoft Office.

Necessita instal·lació a les tauletes electròniques. Hi ha versió per Android i per iOS. Gratuït, si es volen ampliacions s'ha de pagar.

Standing Cloud

Standing Cloud és servidor web al núvol accessible des de qualsevol ordinador. Amb aquest servidor web penjat al núvol podreu disposar d'un servidor per fer proves amb instal·lacions de gestors de continguts, wiki's, sistemes de blocs o altres eines 2.0 que necessitin ser instal·lades en un servidor.

No necessita instal·lació al servidor. Permet realitzar proves gratuïtes de 24 hores. Si passades les 24 hores volem continuar mantenint el servidor al núvol, s'ha de pagar.

OpenNebula

OpenNebula és una potent aplicació instal·lable en un servidor que us permet crear el vostre propi núvol. Amb la creació del vostre propi núvol el podeu detallar a les vostres necessitats màximes. A diferència de les altres aplicacions o serveis comentats, podem dir que OpenNebula és el tipus d'aplicació que permet la creació de núvols.

Necessita instal·lació en un servidor. Gratuïta, llicència de programari lliure. És necessari tenir un cert coneixement en GNU/Linux.

UbuntuCloud

Ubuntu, una de les millors distribucions GNU/Linux, no ha volgut perdre el tren per estar al núvol. A diferència d'altres empreses punteres en el camp de les noves tecnologies, Ubuntu ha decidit adaptar la seva distribució GNU/Linux perquè pugui suportar perfectament un servidor cloud. El servidor cloud es fa realitat instal·lant el paquet Openstack.

Necessita instal·lació en un servidor. Gratuïta, llicència de programari lliure. És necessari tenir un cert coneixement en GNU/Linux.