El racisme i la xenofòbia a les societats democràtiques: la construcció de la ciutadania, un camí per aconseguir la igualtat de drets

 Font:
Divendres, 12/11/2010

El Seminari de Drets Humans 2010 de SOS Racisme és una oportunitat única per aprofundir en el procés de construcció de ciutadania a Catalunya i a l'Estat, en contrast amb altres models i realitats europees. Experts en Dret i Sociologia però també agents locals que treballen en mediació comunitària des de diferents perspectives participaran en el debat.

La jornada de reflexió i debat s’iniciarà divendres 12 de novembre a les 10h del matí al Museu Marítim, amb una ponència inaugural a càrrec de la Catedràtica de Filosofia del Dret de la Universitat de Saragossa, María Elósegui, que analitzarà diverses expressions del model de ciutadania alemany, fruit de la seva experiència a Berlín.

Què és ciutadania? Drets i deures sobre el paper és la pregunta inicial que llancem als tres experts de la taula rodona del matí (12 a 14h), per veure com es construeix de forma dinàmica el concepte de ciutadania a casa nostra, en comparació amb altres models presents a Europa (multicultural, assimilacionista, híbrid, etc.). Parlem d’una ciutadania més o menys inclusiva?, garant de més o menys drets? (i aquí, farem especial atenció en els drets polítics), ciutadania vinculada a nacionalitat, a residència o a altres estatus? des del prisma polític, social, econòmic o cultural? Els tres ponents seran la Professora de Filosofia del Dret de la UPF, Neus Torbisco, la Professora de Dret Constitucional a la UB, Laura Díez i el Professor de Sociología de la UAB, Oscar Rebollo.

Viure (i patir) la ciutadania a l’àmbit local: limitacions i conflictes és l’enunciat que situa el punt de partida de la taula rodona de la tarda (16-18h), un espai protagonitzat per tècnics de l’àmbit local que gestionen diàriament problemàtiques als barris. La idea és posar a prova les nocions teòriques de la taula del matí –traduïdes en drets civils i socials-, per veure com el concepte de ciutadania impacta en la vida quotidiana de la població immigrada (serveis socials, formació de ciutadania, padró, serveis sanitaris). L’antropòleg i assessor de l’Ajuntament de Viladecans en Ciutadania i Convivència, Luis Miguel Narbona, el mediador i Responsable del Servei de Mediació de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, Rafael Llinàs i el mediador i director de l'empresa Mediación y Convivencia, Javier Wilhelm, participaran en aquesta taula.

Com a novetat d’aquest any, s’ha previst una difusió per internet dels vídeos de les intervencions del seminari, i s’està tancant la possibilitat de difondre en temps real els continguts de la xerrada.

La inscripció per assistir al seminari ja es pot fer enviant un correu a sensibilitzacio@sosracisme.org o trucant al 933010597. Per garantir l’assistència, el preu solidari de la inscripció és de 5 euros, que es retornarà a l’entrada de l’acte o, si es prefereix, es podrà donar a SOS Racisme-Catalunya. El número de compte on cal fer l’ingrés és 2100 0711 35 0200020099 i cal indicar nom, cognoms i concepte “Seminari”.

Data: 

Divendres 12 nov

Hora: 

10:00

Organitzador: 
SOS Racisme-Catalunya
Correu electrònic de l'organitzador: 
sensibilitzacio@sosracisme.org