La Draperia, un espai compartit i una oportunitat per emprendre conjuntament

La Teulada. Xarxa Cooperativa de Tarragona
Autor/a: 
La Teulada
 Font: Associació Ariadna
Laura Galofré, membre de La Draperia i Roger González, tècnic de la Comunalitat Urbana de Valls
 Font: Associació Ariadna
Espai La Draperia
 Font: Associació Ariadna
La Draperia s'ubica en un dels locals comercials del Barri Vell de Valls

La Draperia, un espai compartit i una oportunitat per emprendre conjuntament

Autor/a: 
La Teulada
La Teulada. Xarxa Cooperativa de Tarragona

Resum: 

La Draperia és el projecte d’emprenedoria que 3 artistes i un col·lectiu han iniciat al Barri Antic de Valls. La Draperia demostra com projectes com les Comunalitats Urbanes contribueixen a generar teixit empresarial des de l’economia social.

La Draperia és un projecte col·lectiu que han impulsat la il·lustradora Laura Galofré, de nom professional La Gallu, la també il·lustradora Marina Barberà, la ceramista Llúcia Aubia (@latorreta_ceramica) i el projecte de disseny i impressió 3Dtres format per Marina Belinchón, Paula Secall i Xavi Insa.

El projecte s’ha fet possible gràcies a la Comunalitat Urbana de Valls (@vallscomunal) que s’ha encarregat de mediar entre la propietat del local i també d’unir a les artistes.

La Comunalitat de Valls és un programa de la Generalitat que treballa per enfortir xarxes de suport mutu i per generar projectes d’economia social. Així doncs, des de Valls Comunal s’han anat impulsant diferents xarxes, entre elles la d’artistes, ja que s’havien detectat moltes artistes i artesanes fent coses aïlladament al municipi. L’objectiu era poder provocar projectes conjunts.

A la trobada d’artistes convocada per la Comunalitat es van detectar diferents necessitats del col·lectiu, una de les més evidents, la manca d’espais. A partir d’aquí es va començar a treballar amb diferents agents del municipi per poder crear sinèrgies i això va permetre, d’entrada, arreglar un dels pisos del Casal Popular La Turba per a la realització de projectes conjunts del col·lectiu. S’han anomenat Col·lectiu Creadores 2n pis (@creadores_2npis). Però en una altra de les trobades, es va proposar poder potenciar també la professionalitat d’algunes de les creadores que s’havien implicat en aquest col·lectiu.

Al marge d’això, un altre dels projectes que impulsa la Comunalitat Urbana de Valls és el que s’anomena “El barri és viu”. Ho fa conjuntament amb l’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera i té per objectiu obrir diversos locals comercials del Barri Antic que fa molt de temps que estan tancats, en un format de viver comercial. El barri és viu consisteix en què la propietat dels locals accedeix a cedir-los en forma de lloguer a preus assequibles, a canvi de la reforma i posada al dia del local; després, la quota de lloguer va incrementant a mesura que s’enforteix l’activitat comercial. Des de la Comunalitat es potencia, a més a més, que es puguin incloure negocis d’economia social i solidària. El barri és viu té un impacte molt positiu en el que és un barri molt degradat i amb una manca d’espais comercials de proximitat. Però el procés per convèncer a les persones propietàries dels perjudicis privats i comunitaris que impliquen els locals tancats acostuma a ser molt lent.

Arrel de la voluntat de les creadores de poder potenciar la seva professionalitat, han formalitzat una associació a través de la qual poder tenir accés a un d’aquests locals del Barri Antic, La Draperia. Juntes regulen democràticament la gestió conjunta del local i consensuen poc a poc la manera de compartir els règims de treball, les vendes pròpies, els projectes propis i els conjunts. Ara encara és tot molt nou i els cal recorregut per veure com s’acabarà desenvolupant, però asseguren que tenen la il·lusió pels núvols. “Ha estat tot un procés: des de rascar les parets del local, decidir el mobiliari, conjuntar els 4 negocis, preveure les implicacions econòmiques i fiscals. Però la gran sort és que els 4 negocis estem alineats i crec que ens entendrem molt bé. Un model de negoci fet des de les cures i amb la voluntat de no precaritzar-nos”, explica la Laura Galofré, qui també assegura que “ara posem sobre la taula idees i somnis que abans teníem a nivell individual i que ara, juntes, poden ser possibles”.

Afegeix un comentari nou