Dolors Martínez: "Les entitats han de ser capaces de generar confiança, legitimitat i credibilitat"

 Font:
Font:

Dolors Martínez: "Les entitats han de ser capaces de generar confiança, legitimitat i credibilitat"

Resum: 

Dolors Martínez impartirà els propers dies 19 i 20 de setembre un curs gratuït sobre eines per a la transparència en la gestió econòmica de les entitats.

La transparència és un valor intrínsec al Tercer sector però per fer-la efectiva, és imprescindible disposar de coneixements i d’un sistema d’informació que permeti recollir dades reals i entenedores de la nostra entitat.

Els propers 19 i 20 de setembre, Dolors Martínez impartirà el curs Eines per a la transparència en la gestió econòmica en el marc de l’Escola d’Estiu del Voluntariat.

El curs és gratuït per als alumnes que formin part d’entitats no lucratives.

Dolors Martínez és responsable del Departament Econòmic de Suport Associatiu i té una experiència de més de 15 anys en l’assessorament i gestió de matèria comptable i fiscal d’entitats no lucratives.


Dolors, al llarg de la teva trajectòria professional, has notat canvis en la percepció que les entitats tenen respecte a la transparència i la rendició de comptes?

Sens dubte. Tot i que les entitats sempre han tingut en el seu ADN la transparència, cada cop tenen més clar que cal transmetre a la societat que la tasca que fan no respon a interessos privats sinó que el fet de complir amb el seu objectiu social és el que realment aporta valor a la seva feina.

Mitjançant la transparència, les entitats han de ser capaces de generar confiança, legitimitat i credibilitat en tots els agents que interactuen amb elles: els finançadors, la seva base social, els destinataris de les seves activitats, el seu propi equip humà, les administracions públiques, altres entitats del sector no lucratiu... en definitiva, al conjunt de la societat.

Segurament, el fet que estiguin més professionalitzades i que tinguin accés a més eines de gestió ha ajudat a que es vagi en aquesta direcció.

A més, les administracions públiques, i també algunes entitats privades que les financen, cada cop plantegen més demandes en relació amb la transparència.

Per exemple, s'obliga determinat tipus d’entitats a efectuar anualment la rendició dels seus comptes o bé, en el cas de les entitats que tenen el seu àmbit d’actuació a Catalunya, s'estableix l'obligació de formular comptes anuals per a totes aquelles entitats que d’alguna manera es financen amb fons públics, i a fer accessibles aquests comptes a qualsevol que els hi pugui demanar.

Una gestió més transparent és una gestió més eficaç?

Rotundament, sí. En el moment en que l’entitat posa en ordre els seus números, estableix indicadors que li aportin informació, elabora i fa un seguiment dels seus pressupostos, controla els costos de cadascun dels seus projectes o àrees per després poder reflectir totes aquestes dades a les seves memòries d’activitat i econòmica, ja està fent un exercici molt important a nivell organitzatiu, que li permetrà obtenir la informació necessària per a poder gestionar de forma molt més eficaç els seus recursos.

Com afectarà la nova llei de transparència a les entitats no lucratives?

La nova llei de transparència estatal afectarà les entitats no lucratives que estiguin finançades per subvencions públiques, sempre que sobrepassin determinats límits.

A partir de l’11 de desembre de 2014, aquestes entitats quedaran obligades a fer una publicitat activa respecte a la forma en què gestionen els fons públics que rebin, de manera que hauran de difondre als seus portals web (o per altres mitjans electrònics) determinades dades sense necessitat que hi hagi cap demanda prèvia d’aquella informació.

D’altra banda, aquesta llei estableix també les obligacions de bon govern que hauran d’assumir els seus responsables, d’acord amb uns principis ètics i d’actuació, les quals seran controlades per un òrgan de nova creació adscrit al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, el Consell de Transparència i de Bon Govern.

Quines eines necessitem per fer una gestió econòmica transparent?

Per poder dur a terme una gestió econòmica eficaç i que compleixi amb les necessitats de transparència de l’entitat, caldrà disposar de determinades eines que permetin obtenir les dades que després seran necessàries per poder rendir comptes.

Caldrà disposar d'un programa informàtic de comptabilitat adaptat al Pla Comptable de les entitats no lucratives i que permeti fer un seguiment per centres de cost i per projectes de les dades econòmiques.

Seria convenient també tenir un programa de projeccions que permeti fer el seguiment del pressupost i d’una base de dades que reculli la seva base social o els usuaris de les seves activitats. Un bon exemple d’aquest tipus d’eines serien els programes que Suport Associatiu posa a disposició dels seus socis.

A banda d’aquest tipus d’eines, també és molt important que s’estableixi un procés per la recollida de les dades, adaptat a la cultura organitzativa de l’entitat, que serà dinàmic i “viu”, amb l’objectiu d’incorporar la transparència com a valor propi de l’organització, i que aquesta tasca no sigui percebuda com a una càrrega sinó com al valor que representa.

El proper 19 de setembre impartiràs un curs sobre les Eines per a la transparència. Quins aspectes de la gestió econòmica s’hi tractaran?

A banda d’una contextualització del concepte de transparència en el sector no lucratiu, del que implica i de la seva importància, el curs es centrarà en les eines de caire econòmic que poden utilitzar les organitzacions per tal de millorar la seva gestió interna, posant èmfasi en aquelles que facilitaran incorporar la transparència al dia a dia de l’entitat.

Entre d’altres, parlarem de comptabilitat analítica i per projectes, de la gestió de la tresoreria de l’entitat, de la preparació i seguiment del pressupost, de com es fa i quina informació ha de contenir la rendició de comptes -que és l’eina bàsica de la transparència- i també parlarem de com s’aplicarà la llei de transparència a les entitats de voluntariat.

Cal tenir una formació prèvia per accedir al curs?

Per poder aprofitar de forma més efectiva el curs seria convenient que l’alumne tingui alguns coneixements previs de comptabilitat o de la gestió econòmica que es porta a l’entitat, però no cal ser cap expert.

Fins i tot si no es disposa d’aquests coneixements previs, penso que qualsevol membre de l’entitat pot treure un bon profit del curs, perquè li proporcionarà. si més no, una visió del conjunt de possibilitats de què disposen les entitats per poder millorar en la seva transparència.

Per tant, animo tothom que hi estigui interessat a veure'ns els propers dies 19 i 20!

Afegeix un comentari nou