Rere els passos dels dracs i els gegants del Poblenou

Autor/a: 
Àlvar Andrés
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Rere els passos dels dracs i els gegants del Poblenou

Autor/a: 
Àlvar Andrés

Resum: 

Els dissabtes 18 i 25 d’octubre al Poblenou es duran a terme unes passejades per reconstruir el procés de creació dels dracs i els gegants del barri barceloní.

La figura del drac, per nom Estarrufat, de la Colla del Drac de Poblenou, ha aconseguit tan ressò, que per Pasqua és habitual veure mones de xocolata amb la seva forma. La Colla ha vist com ha augmentat la seva família de figures amb la Víbria, l’Estarrufadet –el drac petit–, entre d’altres. Els interessats per conèixer com van sorgir aquestes imatges, molt sovint nascudes de la reivindicació popular, tenen dues oportunitats per poder fer una passejada al voltant dels lloc més emblemàtics on van néixer aquestes figures. Les dates són el 18 i el 25 d’octubre i la inscripció s’ha de fer a través del blog habilitat.

Organitzat pel Centre d’Imatgeria Festiva del Poblenou, la ruta arrenca a l’Ateneu Popular La Flor de Maig, que, a més és el punt de trobada, i allà es parlarà de la reivindicació que va portar a la construcció, el 1984 d’El Drac. Tot seguit al Carrer Arenal de Llevant es visitarà el barri de tallers i magatzems, que la globalització i les noves tècniques amenacen amb la seva desaparició. Els gegants del Poblenou també tindran la seva dosi de protagonisme i es visitarà l’Església de Santa Maria del Taulat, on es parlarà de la crema del 1936 i posterior troballa i reoconstrucció dels gegants. Tot seguit els assistents al Centre Cívic Can Felipa coneixeran els nous membres de la família de El Drac: La Víbria, El Lloro del 36 i el Drac Petit. Finalment, la visita acabarà a Can Saladrigas, seu del Centre d’Imatgeria Festiva de El Poblenou, que actualment és la alberga la Colla del Drac de Poblenou, i de la Colla dels Gegants del Poblenou.

El projecte de Can Saladrigas

La visita comptarà amb les indicacions de Manel Ollé, coordinador del Centre d’Imatgeria Festiva del Poblenou, i de Jordi Fossas i Joan Carles, president i vocal de l’Arxiu Històric del Poblenou, respectivament.

La idea de crear el Centre d’Imatgeria Festiva del Poblenou, neix com a demanda el 1997, fruit de la unió de la Colla del Drac i la Colla dels Gegants, per disposar no només d’un lloc on mantenir les figures, sinó on tenir-hi cura de tota la documentació sobre la imagineria popular del barri. Fruit d’acords amb l’Ajuntament, el Centre comparteix espai amb la biblioteca municipal del Poblenou, a Can saladrigas, un antic vapor, és a dir, una fàbrica de principis del segle XX, avui reconvertida en equipament cultural.

Afegeix un comentari nou