Perquè la música en viu no és cap luxe: Sonaprop 2015

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Perquè la música en viu no és cap luxe: Sonaprop 2015

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

El Centre de Llorenç del Penedès organitza des del 2002 un cicle de concerts de petit format i de proximitat, enguany amb novetats d'ubicació i amb perspectives de seguir creixent, ens ho expliquen des de la Comissió organitzadora.

El dia 1 de febrer es va presentar la vuitena temporada del Sonaprop, un cicle de petit format que organitza el Centre de Llorenç de l Penedès que neix de la inquietud d'un grup de socis de l'entitat per oferir música en directe i a curta distància, a Llorenç del Penedès. Les novetats d’enguany inclouen una nova ubicació, a la Finca d’Heretat Sabartès i un cartell amb grups d’estils molt diferents que van des la formació composta per Joan Chamorro Quartet & Andrea Motis & Rita Payés fins al peculiar estil d’en Joan Colomo.

Hem parlat amb la Comissió del Sonaprop per conèixer més detalls d’aquest cicle de concerts de proximitat.

Quan es decideix crear aquest cicle musical?

L'origen del Sonaprop es troba en els cafè-concerts que l'entitat El Centre de Llorenç va començar a organitzar l'any 2001, oferint música en directe d'estils molt variats –blues, fusió, flamenc, jazz, versions, etc-, amb un format molt proper i que van tenir molt bona acceptació entre el públic llorencenc. L'edició 2002-2003 es començarà a denominar els cafè-concerts amb el nom de Sonaprop, que finalitzaran el 2006. Després d'uns anys de parada, el Sonaprop es va reprendre l'any 2011 per un grup de joves de l'entitat que va rellevar la organització del festival amb la voluntat de continuar oferint música en directe a Llorenç del Penedès.

Quina ha estat l'acollida en aquests 8 anys?

L'acollida al llarg d'aquests vuit anys podem dir que ha estat in crescendo, ja que hem anat consolidant un públic local i comarcal que valora positivament el nostre cicle de concerts, i ens hem anat obrint al públic cada vegada més. Això ho hem notat amb què l'entrada és cada vegada més fixa, i tenim públic tant local, de les comarques del Penedès, com de comarques veïnes.

Quines són les característiques pròpies del Sonaprop?

Podríem definir-les com un escenari molt proper, on el músic es troba en contacte amb el públic, un ambient molt acollidor i càlid, i música de qualitat i que creiem que pot aportar bon nivell musical al cicle de concerts.

El lema "la música en viu no és cap luxe" vol reivindicar l'accés a la música en viu per a tothom

Com ha evolucionat?

Pel que fa a la vessant musical, el Sonaprop ha evolucionat cap a estils de música de cantautor, amb formats més de tipus acústic, preferentment de l'escena musical catalana, com poden ser per exemple Sanjosex, Mazoni, El Petit de Cal Eril, o Roger Mas, tot i que per principi no ens tanquem mai a cap estil de música, i el cartell del 2015 així ho demostra amb els grups com Joan Chamorro Quartet & Andrea Motis & Rita Payés, Guillamino & Control Z's; Joan Colomo, i Judith Nedderman en quartet.

Pel que fa als aspectes logístics, el Sonaprop ha anat millorant l'escenari, fent-lo més proper al públic, i en la disposició de l'aforament en què sempre hem volgut mantenir les taules per al públic, que hi pot deixar la copa dels vins que es mariden a cada concert. La present edició, que ja arriba a la vuitena, hem hagut de canviar l'escenari degut a problemes tècnics a l'antiga sala del nostre ateneu El Centre, i es farà a la finca d'Heretat Sabartès, un palauet del segle XVIII que hi ha a l'entrada de Llorenç, i on disposarem de l'antic celler adaptat per a la realització d'activitats culturals, amb un ambient immillorable per a la música en directe. Els últims anys oferim un maridatge entre música i diferents vins del Baix Penedès, amb el vi com un producte que connecta molt bé amb la música, aquest any comptarem amb els vins de Sumarroca.


El lema és "la música en viu no és cap luxe", com lluiteu per canviar aquesta premissa?

En primer lloc, el fet d'oferir música en viu a Llorenç del Penedès (Baix Penedès) ja és un repte, ja que a Catalunya no existeixen gaires sales on s'ofereixi de forma regular música en directe, i en un municipi com el nostre encara menys. Tot i que ens agradaria poder tenir un cartell més prolongat en el temps i oferir més música en directe, ara mateix el cicle es concentra en quatre sessions.

El lema "la música en viu no és cap luxe" en primer lloc vol reivindicar l'accés a la música en viu per a tothom, i per això intentem que els preus siguin el màxim ajustats a la qualitat de música que oferim, i que sigui un preu just tant pel músic com pel públic. A banda d'això, des de l'organització sempre hem reivindicat el fet de pagar per escoltar música, ja que en el fons és un producte del que gaudim, al contrari del que durant molts anys es portava fent al nostre país amb grans concerts gratuïts on el públic no valora realment el que està escoltant.

Afegeix un comentari nou