L'Ateneu Popular 9 Barris celebra 10 anys del Ròmbic, el festival de titelles per a adults

LaviniaNext
Autor/a: 
Paula Granada
Escena dels personatges de 'Cecs', de la companyia Urmah. Font: Companyia Urmah
Escena dels personatges de 'Cecs', de la companyia Urmah. Font: Companyia Urmah
Espectacle 'La Phazz' de la companyia Zero en Conducta. Font: Zero en Conducta
Espectacle 'La Phazz' de la companyia Zero en Conducta. Font: Zero en Conducta
Espectacle 'Los funestos esponsales de Don Cristóbal' de la companyia Pelele. Font: Pelele
Espectacle 'Los funestos esponsales de Don Cristóbal' de la companyia Pelele. Font: Pelele

L'Ateneu Popular 9 Barris celebra 10 anys del Ròmbic, el festival de titelles per a adults

Autor/a: 
Paula Granada
LaviniaNext

Resum: 

Del 25 al 27 d'abril, l'Ateneu acull quatre propostes artístiques de gran qualitat per a les amants d'aquest gènere artístic menys conegut.

Des del 2015, amb la primera edició del festival de titelles per a adults, el Ròmbic ha volgut reivindicar una disciplina cultural que passa molt desapercebuda, ja que el teatre de titelles se sol associar sempre al públic infantil i familiar. Però, amb els seus espectacles ideats, produïts i escenificats a Barcelona, el festival és ja una cita esperada per a moltes persones que gaudeixen amb aquest gènere artístic.

Darrere del festival, que enguany arriba a la desena edició, hi ha l’Ateneu Popular 9 Barris, un espai que compta amb un públic fidel i una molt bona reputació gràcies a la qualitat de la seva programació.

Des de fa ja uns anys, l’Ateneu organitza el Ròmbic conjuntament amb l’Associació Titellaire de Roquetes, la Casa-Taller de Marionetes Pepe Otal i el teatre La Puntual, per tirar endavant una programació de tres dies i quatre propostes escèniques.

Les entrades estan disponibles en línia, a la pàgina web del teatre, o també es poden comprar a la taquilla fins una hora abans que comenci cada espectacle. El preu oscil·la entre els 10 i 12 euros, tot i que una de les propostes és totalment gratuïta i de lliure accés, però amb aforament limitat.

Programa especial per a la 10a edició

El tret de sortida del festival es dona avui, dijous 25 d’abril, a les 20 h amb una versió lliure de l’espectacle 'Cecs' de Maurice Maeterlinck. La companyia Urmah, sorgida de l’Institut del Teatre, planteja una proposta on personatges que no tenen visió modifiquen la seva percepció mentre l’illa on viuen cada cop està més assetjada pel mar.

Divendres 26 a la tarda, la programació ha fet un lloc a un clàssic servit per la companyia francesa Pelele amb 'Los funestos esponsales de Don Cristóbal'. Tot un homenatge al gènere del titella de mà i música en directe, que es podrà gaudir a les 20 h.

Finalment, dissabte 27 d’abril, el festival s’acomiadarà amb la companyia de Julieta Gascón i José A. Puchades, Zero en Conducta, tot un referent dins del Ròmbic. Els titellaires pugen a l'escenari amb la peça ‘La Phazz’, que amb un llenguatge propi i consolidat, parla la de la història de l’Elliot, un personatge amb una imaginació extraordinària que li permet fer front a la seva difícil realitat.

De fet, aquesta obra forma part d’un projecte en què col·laboren el festival i tres instituts públics de Nou Barris i que uneix l’educació amb la cultura. Núria Tarragó, programadora de l'Ateneu i del Ròmbic, ha detallat que l’objectiu és “que els joves entenguin que els titelles poden ser un gènere per al públic jove i adult”. De fet, l’alumnat dels centres du a terme dues activitats: “primer van a veure com els artistes creen l'espectacle, és a dir, els endinsem en el procés creatiu. I, finalment, poden anar a veure l’obra de forma gratuïta”, explica Tarragó.

Recorregut artístic obert al públic

Divendres i dissabte 26 i 27 d’abril a les 23 h, el Ròmbic s’obre gratuïtament al públic amb un recorregut artístic creat exclusivament per a l’ocasió de la mà de la companyia La Court des Miracles. La proposta porta per nom ‘De bestiae e humani’ i descobreix els racons secrets de l’Ateneu de la mà de 10 artistes. “Ens agradava la idea que hi hagués un recorregut específic on la gent prengués la iniciativa i descobrís espais per veure com els titelles són el centre de la creació” afirma Tarragó, qui porta la gestió cultural de l'ateneu.

La història darrere el Ròmbic

L’objectiu del Ròmbic ha estat sempre reivindicar el gènere artístic que és el teatre de titelles, sovint relegat als marges de les arts escèniques. Es vol aprofundir i donar lloc a totes aquelles companyies emergents i consolidades que tracten aquest art. D’aquesta manera, estableixen un pol d’atracció a la ciutat de Barcelona per fer del teatre de titelles per a adults un referent important en l’àmbit cultural.

Afegeix un comentari nou