La ‘18a Mostra de Cinema Salut, Drets, Acció’ explora la connexió entre la salut humana i la dels ecosistemes
Comparteix
La Mostra, impulsada per Medicus Mundi Mediterrània amb la col·laboració de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), vol per incentivar una actitud crítica i activa en la ciutadania davant l’emergència climàtica.
Amb el lema 'Obrim els ulls, mirem el planeta', la ‘18a Mostra de Cinema Salut, Drets, Acció’ vol posar de manifest la interconnexió entre la salut humana i la dels nostres ecosistemes. Així, a través del cinema documental, els dies 5 i 7 de maig es donarà espai a històries de resistència i resiliència amb la voluntat d'inspirar i generar reflexió i acció individual i col·lectiva en la construcció d'un futur més sostenible.
Enguany, el focus estarà posat en la preservació de l'Amazones i les comunitats que l'habiten, per una banda, i en la responsabilitat ambiental de les empreses extractivistes. Per aprofundir en cadascun dels temes, les dues sessions cinematogràfiques aniran acompanyades de col·loquis posteriors amb les protagonistes i autores, a més de la mirada de professionals de la investigació i activistes ambientals, tot destacant el paper de les dones en la resistència i la lluita.
Veus de les resistències amazòniques al cinema cooperatiu Zumzeig
El dilluns 5 de maig, el cinema cooperatiu Zumzeig acollirà la primera sessió de la mostra que se centrarà en els reptes ambientals a l'Amazònia amb la projecció dels curts documentals 'Echoes of the Rainforest', 'Los Pasos del Colono' i 'El futuro está en nuestros territorios'.
'Echoes of the Rainforest', de Dael Sassoon i l'Institut d'Investigació GEO3BCN, explora la regió des d'una òptica paleoecològica i analitza la seva conservació amb la col·laboració de comunitats indígenes del Parc Nacional Pacaya-Samiria al Perú. Per la seva banda, 'Los Pasos del Colono', del col·lectiu colombià Maloca Joven, ens transporta a la regió del Guaviare per relatar la seva història de colonització i els efectes sobre l'ecosistema.
Finalment, 'El futuro está en nuestros territorios', d’Eliana Lafone i Rebecca Wilson, recull la lluita de diverses organitzacions indígenes i afrodescendents d’Amèrica Llatina en una trobada del 'Black Indigenous Liberation Movement' (en català, Moviment d'Alliberació de la comunitat indígena negra) contra la mineria il·legal a l'Amazones equatoriana.
Després de les projeccions, tindrà lloc un col·loqui amb el mateix Dael Sassoon, director del documental 'Echoes of the Rainforest'; Tatiana López, fotògrafa i documentalista i antropòloga visual; Sani Montahuno, indígena sapara de l’Equador i activista mediambiental, i Eileen Truax, periodista mexicana especialitzada en drets humans i migracions, com a moderadora.
Extractivisme o drets humans? La responsabilitat ambiental de les empreses als Cinemes Girona
La segona sessió estarà dedicada a la projecció del llargmetratge 'Saudades do Rio Doce', dirigit per Claudia Neubern, i se celebrarà el dimecres 7 de maig 2025 als Cinemes Girona. Aquest documental relata el desastre ambiental més gran de la història del Brasil, quan la ruptura d'una presa minera va contaminar irreversiblement el riu Doce, afectant la vida de milers de persones.
La directora segueix el testimoni de la Joelma, una agricultora que lluita per una compensació justa davant els danys soferts per la seva terra i la seva comunitat. Després de la projecció, s'obrirà un col·loqui amb la participació de la mateixa directora i altres ponents com Olga Cebada Almodóvar, experta en empresa i drets humans. La moderació anirà a càrrec de Cristina O'Callaghan, biòloga i investigadora experta en salut planetària.
A més, mitjançant una intervenció en vídeo, també es comptarà amb el testimoni de l'activista mediambiental Joelma, protagonista del documental, i de Sani Montahuno, indígena sapara de l’Equador i activista mediambiental.
Totes dues sessions de projeccions i col·loqui són gratuïtes amb reserva prèvia.
Afegeix un nou comentari