Èxit de públic en la gala de la 12a edició dels Premis Arlequí de Teatre

Autor/a: 
Àlvar Andrés Elias

Èxit de públic en la gala de la 12a edició dels Premis Arlequí de Teatre

Autor/a: 
Àlvar Andrés Elias

Resum: 

Les referències a la joventut, autèntic planter dels grups de teatre amateur, i als pastorets com a escola de teatre han estat constants en els discursos.

La sala Mompou de l’edifici a Barcelona de la seu de la SGAE a Catalunya, amb totes les butaques plenes ha estat l’escenari de l’entrega de la 12a edició dels Premis Arlequí que concedeix la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya. La gala, presentada per Montserrat Condeminas, ha començat amb el premi a la categoria d’entitat per la Coordinadora de Grups de Teatre Amateur del Baix Ebre i Montsià. Marga Jornet, representant de la Coordinadora dins la Federació, ha recollit el premi, dedicant les seves paraules a una coordinadora que ha aconseguit unir els grups de les Terres de l’Ebre amb l’ajuda mútua com a bandera.

Tot seguit, Jordi Banacolocha ha recollit el premi en la categoria de professional. El seu discurs, que ha barrejat la defensa del teatre amateur amb els records associats als seus inicis ha provocat els somriures dels assistents. “Com ens podem desintoxicar, amics?” Ha preguntat Banacolocha en to bromista sobre el verí del teatre: “En acabar una gira teatral, a la meva dona li dic que aquesta serà la meva última obra, però passen quinze dies i estic esperant que em truquin per tornar a pujar dalt l’escenari”, ha reconegut l’actor nascut a Sant Andreu, que a continuació ha defensat la tasca dels grups amateurs, que “sovint dediquen tantes hores com els professionals”. Banacolocha, amb humilitat i carisma, també ha recordat els seus inicis al teatre amateur de ben petit: “M’agafaven perquè era l’únic que se sabia el paper, i encara avui no sé assajar si no m’he après el paper”.

Els moments més emotius han estat quan s’ha entregat el premi a la millor iniciativa personal al tàndem creatiu format per Roser Descayre i Ricard Pelló, del grup de teatre Benet Escriba, de Sant Feliu de Guíxols. “Primer vaig iniciar-me al teatre, i després allà, em vaig enamorar d’en Ricard”, ha comentat Descayre. Ricard Pelló, cap al final del seu discurs no ha pogut contenir l’emoció, i amb les llàgrimes als ulls, ha recordat els seus inicis als Pastorets, quan era un vailet.

Aquesta no ha estat l’única menció als Pastorets. Gaietà Canet, director de Deixalles’81 de Sant Feliu de Codines, formació premiada en la categoria de millor grup, ha deixat bocabadats al públic quan al final del seu discurs ha representat un fragment del paper de Llucifer als Pastorets. Abans però, ha incidit en la necessitat que els grups de teatre tinguin presents els nens.

“Vaig començar en una formació de teatre, i me’n vaig anar per crear l’any 81 el grup Deixalles’81, qui va voler em va seguir, però vaig tenir present que els joves serien la peça fonamental”, ha explicat Canet, que ha reconegut que actualment a la formació hi ha 120 persones, i omplen tres grups diferents de teatre: els petits, els mitjans i els grans. “És emocionant quan la setmana passada vam començar a assajar Els Pastorets i la sala era plena de nens i joves del poble que no volien perdre’s l’assaig”, ha recordat Canet. Amb aquest premi la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya reconeix no només la solidesa d’aquesta formació, sinó la implicació de Deixalles’81 en el concurs de Teatre Amateur Vila de Sant Feliu de Codines, així com l’organització de mostres infantils, de les quals ja han organitzat 4 edicions.

El grup de teatre del Centre Moral d’Arenys de Munt ha rebut la menció especial per la seva llarga trajectòria i ha recollit el premi Esteve Torrent, director del grup que ha ratificat les paraules de Gaietà Canet sobre la necessitat de ser capaços d’apropar el teatre als més petits, única garantia que aquesta tradició tan arrelada a casa nostra continuï. El grup de Teatre l’any passat va celebrar el centenari del seu naixement, juntament amb el del Centre Moral, ja que la secció de teatre va formar part de l’ateneu des dels seus inicis.

Finalment, integrants de Deixalles’81 van representar un fragment de "Luthierías" de Les Luthiers. Nens i joves han compartit escenari amb alguns dels actors veterans de la formació, demostrant que ningú pot fugir del dolç verí del teatre.

Afegeix un comentari nou